De boodschappen vergelijken

4 min leestijd

We doen het allemaal weleens, denk ik: kijken wat iets kost en de prijzen checken.
En het loont vooral de moeite om de prijzen van de boodschappen met elkaar te vergelijken. In de meeste huishoudens zijn de wekelijkse boodschappen naast de kosten voor wonen, de grootste uitgavenpost. Dat is hier in Zuid Amerika ook het geval, maar wanneer wij hier de boodschappen vergelijken dan vallen ons toch een paar grote verschillen op met de boodschappen in Nederland. En dat zijn niet alleen de prijzen.

De boodschappen vergelijken #boodschappen #geldbesparen #geldoverhouden #DeBudgetman

Onze boodschappengewoonten in Nederland

Voordat we naar Bolivia vertrokken, hadden we de gewoonte om in principe een keer per week de boodschappen te doen. Hoe minder je in de supermarkt komt, hoe minder je ‘nodig’ hebt. En voor een gezin met drie opgroeiende pubers hadden we wekelijks wel een paar volle boodschappenkarretjes nodig. En boodschappen vergelijken loont. De basisproducten zoals brood, groente en dergelijke, zijn bij de ene supermarkt nét wat goedkoper dan bij de Zaanse grootgrutter ander. Hoewel de prijsverschillen de laatste jaren wel steeds kleiner werden; de concurrentie houdt elkaar goed in de gaten.

Een ding is wel duidelijk: voor de beste prijzen moet je bij de grote winkelketens zijn. De plaatselijke groenteboer, bakker en kruidenier verdwijnen steeds vaker omdat er niet met een Albert Heijn, Jumbo, Aldi/Lidl valt te concurreren. Met dank aan de vrije markt kunnen de grote winkelketens inkoopvoordeel behalen en betere prijsafspraken maken.

Onze nieuwe boodschappengewoonten

Nu we ongeveer een halfjaar in Bolivia wonen, beginnen we ook voor de boodschappen meer en meer de plaatselijke gewoonten over te nemen. In de eerste maanden hebben we nog vastgehouden aan onze Nederlandse routine en zijn we een keer per week naar de supermarkt gegaan.

Maar de meeste locals doen hun boodschappen hier nog op de markt. Iedere wijk heeft wel een eigen overdekte markthal. En de prijzen liggen er ook nog wat lager dan in de supermarkt.

Net na onze verhuizing hebben we ook al eens geprobeerd om wat lokale boodschappen te kopen in zo’n markthal, maar omdat we nog helemaal geen Spaans spraken werden we vriendelijk opgelicht. Daardoor werden de boodschappen in de supermarkt voorlopig toch nog wat voordeliger.

Nu het Spaans langzaam vooruit gaat (poco a poco) zijn we weer voorzichtig teruggekeerd naar de markt. Het is ook een plek waar je de taal een beetje kunt oefenen. Op de markt vind je de gebruikelijke kleine groente- en fruitstalletjes, maar ook van die kleine kruidenierswinkeltjes. In feite is echt (bijna) alles te koop wat ook in de supermarkt ligt.

De Boliviaanse boodschappen vergelijken

De supermarkt wordt hier eigenlijk alleen bezocht door degenen met een hoger inkomen. De prijzen liggen niet lager, maar juist wat hoger. Zeker wanneer je deze vergelijkt met de kleine groenteboertjes en kruidenierswinkeltjes die je overal in de wijk tegenkomt. Het inkoopvoordeel van de grote supermarktketens is hier niet aanwezig, of wordt in ieder geval niet doorberekend aan de klant. Alle boodschappen zijn in de lokale winkeltjes en op de markt goedkoper dan in de supermarkten.

Toch gaan we nog weleens naar de supermarkt. Vooral omdat er producten worden aangeboden die de lokale kruidenier niet heeft. Maar voor de prijs is het niet nodig.

En er valt nog iets op. Winkeliers doen nog ouderwets moeite om je als klant te behouden. Zeker wanneer ze zien dat je regelmatig terugkomt om de wekelijkse boodschappen in te kopen. Dan worden de tassen na het afrekenen gevuld met allerlei extra groente en fruit.

Met onze boodschappen doen we dus een stapje terug in de tijd. We rijden naar de plaatselijke groenteboer, maken een praatje, zoeken de producten uit en laden de auto vol.

Onze kosten

En dan de cijfertjes:
In Nederland gaven we vorig jaar gemiddeld €900 per maand uit aan de boodschappen. Dat is voor een gezin van vijf, met tweeënhalve puber (de jongste wordt binnenkort 10, maar er past al een half brood in bij de lunch).
Vanwege inflatie en de gestegen prijzen is het goed mogelijk dat dit bedrag inmiddels zou moeten worden verhoogd. We zijn inmiddels alweer een halfjaar verder, maar het geeft nog wel een redelijke indicatie van ons boodschappenbudget in Nederland.

En hier?
In Bolivia geven we maandelijks omgerekend ongeveer €700 uit. Zelfs wanneer we goed naar de prijzen kijken en de boodschappen vergelijken, dan is het verschil in ons boodschappenbudget dus niet zo groot.

Dat komt omdat sommige producten hier gewoon een stuk duurder zijn dan in Nederland. En we nog niet helemaal hetzelfde eten als de lokale Bolivianen eten. We verwachten dan ook dat we in de komende maanden nog wel wat kunnen besparen op de boodschappen de stijgende prijzen kunnen compenseren door nog wat slimmer in te kopen.

Lukt het jou om te besparen op de boodschappen?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.