De ‘hoeveel ben je waard’ update

5 min leestijd

We zijn nu iets meer dan een jaartje vertrokken uit Nederland. En in mijn vorige artikeltje heb ik een update gegeven over ons dagelijks leven hier.
Voor vertrek uit Nederland ben ik een keer benaderd door het programma hoeveel ben je waard. Het leek hun wel een leuk idee om ons inzicht te geven hoe groot ons vermogen bij vertrek zou zijn. Dat leek mij persoonlijk alleen niet zo’n heel goed idee. Maar omdat dit toch een beetje een financieel georiënteerde blog is, mag een artikel over onze huidige financiën natuurlijk niet ontbreken. Hierbij dan ook het beloofde overzicht van ons huishoudboekje.

De 'hoeveel ben je waard' update #fire #emigreren #digitalnomad #DeBudgetman

De financiën bij vertrek

Na de verkoop van onze woning en net voor vertrek hebben we onze spaarpotjes als volgt verdeeld:
We hebben onze vertrouwde spaarrekening bij LeasePlanBank gevuld tot een bedrag waarvan we minimaal een jaar kunnen leven (en een keer naar Nederland kunnen reizen).

Het idee is om hier in Zuid Amerika de overwaarde van ons huis en ons spaargeld hééél langzaam op te eten. Intussen zetten we het geld op twee verschillende manieren aan het werk.

Zoals in een eerder blogje al eens uitgelegd, hebben we voor een redelijk defensieve 50/50 strategie gekozen. Met andere woorden, de helft van ons spaargeld is ondergebracht in deposito’s en de andere helft in een wereldwijd gespreid indexfonds.

Bij vertrek was er daarmee een heel overzichtelijk beeld van onze financiën. Daar is gelukkig geen ‘hoeveel ben je waard’ of ander programma voor nodig.

Na een jaar buitenland

Deze maand zijn we officieel een jaar weg uit Nederland. En wordt het tijd om in dit geval de financiële balans op te maken.

Tijdens de eerste periode dat we hier woonden, hebben we maandelijks iets meer geld opgemaakt dan we hadden begroot. Maar ik heb er rekening mee gehouden dat we in het eerste jaar wat meer zouden uitgeven. Aangezien we met 11 koffers zijn vertrokken, hebben we ongeveer alle huisraad opnieuw aangeschaft. En het duurt ook gewoon een tijdje voordat je hebt ontdekt waar de boodschappen goedkoper zijn .

Het is nu dus tijd om onze spaarrekening weer aan te vullen. De LeasePlanBank bestaat nog wel, maar heeft na overname de veel minder lekker klinkende naam Ayvens-bank gekregen. Maakt verder niet uit, de rente is nog steeds prima.

We hebben de afgelopen 12 maanden niets te klagen gehad over het rendement op ons weggezette geld.

aanvullen #hoeveel ben je waard #DeBudgetman

Onze deposito’s hebben gemiddeld zo’n 4,16% aan rente opgeleverd. We hebben er voor gekozen om ook hier de risico’s een beetje te spreiden en dus niet al ons spaargeld in bijvoorbeeld Italië onder te brengen. Dat levert een iets lagere rente op, maar ruim vier procent is nog steeds meer dan verwacht. Inmiddels is de spaarrente gedaald. En na verlenging hebben we het defensieve deel van ons spaarpotje weggezet voor iets meer dan 3,4%

De indexfondsen hebben het nogal goed gedaan….met een rendement van 28%.
Dit is voor een deel veroorzaakt doordat we eind vorig jaar konden meeliften op een ouderwetse eindejaarsrally op de beurzen. Een groot deel van 2023 hebben de aandelenkoersen niet heel veel bewogen. Maar de laatste maanden ging het weer hard omhoog.
En omdat ons ‘boekjaar’ van november tot november loopt, hebben we geprofiteerd van de stijging op de beurzen aan het eind van dat jaar. Dit jaar is het enthousiasme van beleggers ook niet te stoppen en dat heeft gezorgd voor het totale rendement van 28%.

Vanuit het rendement van beide potjes hebben we onder andere onze spaarrekening weer aangevuld.

Herbalanceren

Doordat de rendementen op beide potjes nogal uiteenlopen, is ook de 50/50 verdeling van vorig jaar een beetje uit balans geraakt.
Tijd dus om te herbalanceren en op die manier weer te zorgen voor de oorspronkelijke verdeling die we bij vertrek met elkaar hebben afgesproken.

Ik moet zeggen dat het wel heel verleidelijk was om de aandelen in de indexfondsen gewoon te laten staan en hun werk te laten doen. Maar na een jaartje of 20 beleggen heb ik inmiddels wel geleerd dat jaren met 28% rendement vroeg of laat altijd worden gevolgd door jaren met een (stevige) correctie.

Tijd dus om wat te verkopen. Nu bemoei ik me totaal niet met politiek, maar het idee van een onduidelijke verkiezingsuitslag in de VS zorgde toch voor een wat onrustig gevoel. En als belegger hou ik niet van onrust of onzekerheid. Voor de zekerheid hebben we dan ook vlak voor de verkiezingen wat van onze aandelen van de hand gedaan. Was achteraf niet nodig geweest…
Met de verkoopopbrengst hebben we wat extra ingelegd in ons deposito-potje.

herbalanceren #hoeveel ben je waard #DeBudgetman

Daarmee zijn we weer terug bij de gelijke verdeling. En wanneer de koersen dalen, dan ontstaat volgend jaar misschien wel de gelegenheid om de aandelen weer tegen een lagere koers terug te kopen. De afgelopen twaalf maanden heeft de 50/50 verdeling ons in ieder geval rust gegeven en het heeft genoeg opgeleverd om de kosten van het leven hier te betalen.
Er zijn genoeg Fire-bloggers die voor een iets offensiever verdeling kiezen, maar op dit moment is het voor ons een prettig overzichtelijke portefeuille.

Doe jij weleens aan herbalanceren van je portefeille?

Zou je meer willen lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.