De veranderingen in de belasting 2020

3 min leestijd

Nog 2 maanden. Dan is dit jaar alweer voorbij. En tegen het einde van het jaar zijn er altijd wat financiële zaken uit te zoeken en te regelen. Om te beginnen een korte vooruitblik naar de veranderingen in de belasting 2020. Er is heel wat te doen om de veranderende belasting op spaargeld maar die wijziging wordt pas per 2021 van kracht. Volgend jaar staan er ook enkele belangrijke veranderingen gepland. Een overzicht rond 3 thema’s.

Veranderingen in de belasting 2020 #belasting #geld #budget #DeBudgetman

Algemene veranderingen

De belangrijkste verandering voor komend jaar is de invoering van het tweeschijvenstelsel. Inkomens tot €68.507 betalen 37,35% belasting. Heb je een hoger bruto inkomen? Dan betaal je in de tweede schijf over het resterende bedrag 49,5% belasting. Door de invoering van dit nieuwe stelsel wordt het volgens de belastingdienst minder belangrijk of het inkomen in een huishouden door 1 of 2 personen wordt verdiend.

Daarnaast gaat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog. Dat leidt in de meeste huishoudens tot een hoger netto inkomen:

  • Heffingskorting: Deze korting verlaagt vooral het belastbaar inkomen van de lagere inkomens. De tarieven gaan omhoog. Iedereen met een inkomen tot €68.507 heeft daar voordeel van. Inkomens boven de €68.507 hebben geen recht op deze korting.
  • Arbeidskorting: Deze korting verlaagt het belastbaar inkomen van de werkenden. Vooral inkomens tussen de €20.000 en €35.000 profiteren van deze verandering. Ook hier is sprake van een plafondinkomen. Verdien je in 2020 meer dan € 98.639? Dan heb je geen recht op deze korting.

Gemiddeld gaat de koopkracht van huishoudens er volgend jaar 2,1% op vooruit. Maar omdat niemand gemiddeld is, heeft het NIBUD een koopkrachtberekenaar gemaakt waarmee je in de buurt komt van je persoonlijke koopkrachtcijfer.

Wonen

Met de veranderingen in de belasting 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek verder beperkt. Dit is al eerder aangekondigd. Voor volgend jaar betekent dit dat de rente nog voor maximaal 46% kan worden afgetrokken. Dit percentage daalt de komende jaren verder tot het maximum tarief van 37,05% in 2023. Ter compensatie van deze dalende aftrekpost daalt ook het eigenwoningforfait.

Voor huurders veranderen de inkomensgrenzen voor sociale-huurwoningen. Meerpersoonshuishoudens mogen maximaal €42.000 verdienen (dat is nu: €38.035). Eenpersoonshuishoudens kennen straks een grens van €35.000,-

Ook de energiebelasting verandert. De belasting op elektriciteit gaat omlaag en de belasting op gas omhoog. Het is een van de gevolgen van het klimaatakkoord en dit stimuleert de overstap van gas naar alternatieve warmteopwekking. Voor een gemiddeld huishouden moet deze verandering overigens gunstig uitpakken. Zij gaan er in 2020 ongeveer €100,- op vooruit.

Zorg

Tot slot zijn er nog wat wijzigingen rond de zorg(verzekering). Het is de verwachting dat de zorgpremie met een paar euro stijgt. Dit weten we binnenkort zeker. Want uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekendmaken. Daarna begint het grote nadenken en vergelijken. Nadenken over de zorg die je volgend jaar verwacht nodig te hebben. En het vergelijken van de premies. Over dit onderwerp volgt binnenkort nog een uitgebreid artikel.

Het eigen risico blijft €385,- Maar de zorgtoeslag gaat iets omhoog:

  • De zorgtoeslag voor alleenstaanden bedraagt maximaal €1256,-. Dat een verhoging van €67,-;
  • De zorgtoeslag voor gezinnen wordt maximaal €2399,-. Hier is de verhoging €95,-

Het loont altijd de moeite om even uit te rekenen of je recht hebt op zorgtoeslag. De zorgverzekering blijft in de meeste huishoudens toch de duurste verzekering. Daarom is het goed om te kijken of je er op kunt besparen.

Pakken de veranderingen in de belasting 2020 ook positief uit voor jouw koopkracht?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.