“We werken parttime en hebben in 2 jaar een ton afgelost” en andere aflosverhalen

5 min leestijd

Wie kent ze niet? Aflosverhalen, berichten over enorme spaarvarkens of een kijkje in het huishoudboekje van een onbekende. We kunnen er geen genoeg van krijgen en heel wat collega-bloggers hebben vaste rubriekjes rond deze onderwerpen. Daar doe ik overigens in heel bescheiden vorm ook aan mee. Ieder halfjaar geef ik een update van de financiën in huize De Budgetman. Daarbij blijft het beperkt tot percentages en daarmee wordt het misschien wat minder interessant. Maar waar komt onze financiële nieuwsgierigheid belangstelling voor de ander vandaan? Waarom lezen we dit soort verhalen zo graag en wat is de reden dat er zoveel van die berichten worden geschreven? En hebben we er zelf ook wat aan?

"We werken parttime en hebben een ton afgelost" en andere aflosverhalen #aflossen #geld #geluk #budget #DeBudgetman

Ongeloofwaardige aflosverhalen

Om met de laatste vraag te beginnen. Deze verhalen worden door bloggers graag geschreven omdat het veel bezoekers trekt. En daar hoort een beetje ongeloofwaardige titel bij. Zoals bij dit bericht ook het geval is. Het wekt onze nieuwsgierigheid. Vaak omdat we bijna niet kunnen geloven wat we in de titel lezen. In dit geval zouden twee parttimers samen €50.000,- per jaar moeten overhouden om af te kunnen lossen. Met twee keer een half modaal salaris gaat dit nooit lukken en daarom willen we graag weten hoe het zit. Ik ken de cijfers niet, maar ik denk dat de aflos- en spaarverhalen zorgen voor de meeste lezers op een blog. En je blogt om een beetje gelezen te worden.

Ik lees die aflosverhalen ook af en toe. Daarbij valt het me op dat de gemiddelde Nederlander zich niet zal herkennen in de meeste verhalen. Dit komt niet alleen omdat ‘de gemiddelde Nederlander’ niet bestaat, maar in veel verhalen is er sprake van een bijzondere situatie. Dat zijn dan ouders die financieel bijspringen, een veel-verdienende partner, een erfenis of uitkering enz. Daardoor wordt in een klap verklaarbaar waardoor de soms riante financiële situatie wordt veroorzaakt.

Er staan overigens niet alleen maar financiële juichverhalen online. Sommige bloggers of geïnterviewden zijn heel openhartig over de schulden waar zij mee worstelen. Persoonlijk vind ik die verhalen leerzamer. Vaak is er door een tegenslag of door het ontbreken van een buffer een financieel tekort ontstaan. En ook in Nederland kan dat tot onhoudbare schulden leiden. Daarom heb ik eerder graag meegewerkt aan een campagne om schulden bespreekbaar te maken.

Waarom lezen we dit soort verhalen?

We vergelijken onszelf graag met anderen in onze omgeving. Dat geldt zeker in materieel en financieel opzicht. ‘Waar doen ze het van?’ heet dat dan. De wens om te weten waar ‘ze’ het van doen, is een belangrijke oorzaak voor de populariteit van dit soort artikelen. Het gaat overigens niet alleen om geschreven artikelen, want ook op tv besteden programma’s aandacht aan de portemonnee van de buren. Zo schakelen sommige tv’s spontaan naar SBS 6 bij de vraag “Hoeveel ben je waard?”

Nog een aardig detail: voor het vijfde seizoen zijn ze op zoek naar nieuwe kandidaten. En De Budgetman kreeg een mailtje van het televisieproductiebedrijf. Of ik misschien zin had om samen met Viktor Brand op tv te komen… We gaan emigreren en het leek het productiebedrijf wel leuk om aan Nederland te laten zien hoeveel we bij vertrek waard zijn…. Dat lijkt mij weer geen goed idee en daar heb ik best wel goede redenen voor:

 • Ik hoef niet zo nodig met m’n snufferd op tv (ik blog niet voor niets anoniem);
 • De ‘hoeveel ben ik waard’-vraag wordt iedere 6 maanden al beantwoord;
 • We gaan verhuizen naar een straatarm land wat al jaren economische problemen heeft. Dat werkt criminaliteit in de hand. Het lijkt me nogal onhandig wanneer ik uitgebreid op tv laat uitrekenen hoeveel ik waard ben….

Vriendelijk bedankt, maar zoek maar een ander.

Wat hebben we eraan?

Levert het lezen van aflosverhalen nog iets op, anders dan dat het onze financiële nieuwsgierigheid bevredigd? Wanneer je de verhalen en hun reacties leest, dan lijkt het er wel op.

Inspiratie

Geldverhalen werken op de een of andere manier aanstekelijk. Zeker wanneer we ons herkennen in de situatie. En dat is echt een positief effect van deze verhalen. Het inspireert anderen om ook aan de slag te gaan en de financiën op orde te brengen. Maar dit effect moeten we ook niet overdrijven. Wanneer je financiën een puinhoop zijn en geld je niet interesseert, dan lees je ook geen geldverhalen. Zodra we zelf de eerste stap zetten om financieel bewust te worden, dan kunnen de verhalen van anderen je inspireren.

Waarschuwen

De geldverhalen gaan niet altijd over succes maar ook over falen en gemaakte fouten. Gelukkig kunnen we ons voordeel doen met de lessen die anderen met vallen en opstaan hebben geleerd. Zo voorkom je beleggingsblunders, of leer je via de ervaring van anderen hoe je verstandig kunt budgetteren.

Verslavend

Verder denk ik dat het voor de vertellers van de spaar- of aflosverhalen ook verslavend werkt.
Wanneer je bijvoorbeeld eenmaal begint met aflossen, dan wordt je hypotheek in je hoofd ‘een ding.’ Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat het op de een of andere manier zo werkt. Je hypotheek wordt iets waar je van af wilt en je inspanningen die in het teken staan van aflossen werken motiverend. En ik lees regelmatig dat het zelfs verslavend werkt. Nu zal dat misschien niet letterlijk zo zijn, maar het aflossen zorgt bij die personen in ieder geval voor een heel gelukkig gevoel. Regelmatige lezers weten dat ik niet zo van het aflossen ben. Onze hypotheek bedraagt minder dan 50% van onze WOZ- waarde, dus ik vind het wel goed zo. Dan zorg ik wel op een andere manier voor dat gelukkige gevoel.

Ik denk dat het verslavende effect wat ik hierboven heb beschreven op meerdere financiële onderwerpen van toepassing is. Wanneer je actief bezig bent met vermogen opbouwen, dan krijgt dat ook een plekje tussen je oren. En in het geval van beleggen helpt het meestal niet wanneer je daar heel actief mee bezig bent.

Wat vind jij van alle aflosverhalen en kijkjes in de portemonnee van een ander?

Wil je meer lezen?

8 gedachten over ““We werken parttime en hebben in 2 jaar een ton afgelost” en andere aflosverhalen”

 1. @(Andre) en de rest aan mensen die zo lopen te poggen over hun financiële air. Hopelijk komen jullie types in deze zware tijd met beide benen op de aarde…. Of liever flink geraakt raken is dan beter. Maar helaas is altijd weer een feit dat de minder bedeelde mensen onder ons nog harder geraakt worden en praktisch geen bestaansrecht behouden. De rijken worden alsmaar rijker en de armen steeds armer. De graaiers liggen op de loer en weten zelfs in deze tijd weer een slaatje te slaan. Dit soort (gelul) verhalen maken mij alleen maar boos en teleurgesteld in de mens. Succes/sterkte met jullie succes verhalen ?

  Beantwoorden
 2. Ik vind geldverhalen en kijkjes in de portemonnee van anderen altijd mega interessant! Vooral als het van relatief jonge mensen is, want daar kan ik mijn eigen situatie vaak beter mee vergelijken. Maar zoals Stella hierboven al zei, na het lezen vergeet ik het ook meteen weer haha

  Beantwoorden
 3. De een gluurt via Funda bij allerlei huizen naar binnen, de ander kijkt op Instagram wat anderen iedere dag eten, of bekijken zgn fitbodies. Ik denk dat het gebeurt omdat het kan. Ik ben ook nieuwsgierig naar wat anderen verdienen en uitgeven. Maar eenmaal de informatie gelezen ben ik het ook weer meteen vergeten want uiteindelijk is geen enkele situatie hetzelfde en dus ook niet vergelijkbaar. Ach.. ik geniet ook van Boer Zoekt Vrouw en Ik Vertrek, allemaal zogenaamde guilty pleasures. Oh ja, ik lees ook nog wel eens een goed boek! Ook gewoon omdat het kan!

  Beantwoorden
 4. Ik vind ze ook altijd wel iets te verleidelijk om te lezen. Zelf heb ik wel eens anoniem meegedaan aan zo’n rubriek op een blog. Vond ik wel leuk, en de reacties waren ook vermakelijk. En al dan niet aflossen hangt wel echt van de situatie af. Voor mij zijn lagere lasten voorlopig wel een prioriteit, en de hypotheek is dan toch een relatief makkelijke om aan te pakken.

  Beantwoorden
 5. Tja ook ik heb ooit mijn gegevens gegeven en zo goed als mogelijk is alle getalen en uitgaves op papier gezet.
  Maar toch vonden mensen iets wat ik over het hoofd had gezien en verder niet duidelijk verklaard.
  Oja en omdat ik maar magazijn pikkie verdiende ik te veel !!!!!
  Nee het klopte echt wel

  Ik vind de verhalen over hypotheken/ geld uitgave leuk en soms leerzaam
  En lees dat dan ook
  Ook praat ik eerlijk en open over geld
  Nadeel dat je dan snel word uitgemaakt als dat je zuinig bent ( Hm dan geef ik toch een paar duizend te veel uit)
  Kan daar best kwaad om worden
  Oja het zijn vaak mensen met schulden etc die dat zeggen.
  Op tv is leuk om te zien wat ben je waard of ik vertrek ( mensen die met 10000€ vertrekken om iets te beginnen)
  Maar niks voor mij
  Je hebt nooit geld genoeg en altijd tegenvallers
  Ook ik stop denk ik met extra aflossen
  Huis 350000 en nog 62000 te gaan
  Maar 2019 meer dan normaal afgelost e n toen ook nog een nieuwe (2e auto) gekocht
  Oeps geld ging iets te hard op
  Dus dit jaar sparen en buffer vullen
  Zeker in deze tijd ( beide werkzaam op Schiphol )
  Ben bang dat er een zware crisis nog aankomt en dat vele diepe financiële ellende gaat krijgen.
  Dus dan valt er genoeg te schrijven en te lezen.
  Uitgaves zijn nog hoog maar gelukkig betaal ik voor mijn huis 122.25 bruto
  In de rest maar snijden indien noodzakelijk.
  Afwachten hoe diep de crisis voor vele gaat worden

  Beantwoorden
  • Je hebt je financiën eigenlijk gewoon prima op orde. Zeker wanneer de vaste lasten laag zijn, dan is de impact van een crisis veel minder groot. Goed gedaan André!

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.