X

Een nieuwe bank met een ouderwetse lokrente

4 min leestijd

Er is een nieuwe online bank actief in Nederland. Openbank is de digitale dochter van het Spaanse Santander. De lancering is een beetje bijzonder omdat Santander als bank verder niet actief is in Nederland. Ze verstrekken wel leningen en je kunt er een auto leasen. En daar komt nu dus een bank bij. De rekening is gratis, zoals we dit inmiddels gewend zijn van de online banken. Santander probeert waarschijnlijk om mee te liften op de sterke groei van andere nieuwkomers in de bankensector. Revolut (UK) heeft naar eigen zeggen al 7 miljoen klanten en mijn eigen Duitse Heimat-bank N26 heeft inmiddels ook een klantenkring van ruim 5 miljoen. Om nieuwe klanten aan te trekken maakt Openbank gebruik van een ouderwetse actie: een lokrente van 2% voor je spaargeld. Is dat de moeite waard om er een rekening te openen?

De kleine lettertjes

Zoals iedere bank heeft ook Openbank wat kleine lettertjes. Die maken al snel duidelijk dat je voor de spaarrente vooral niet hoeft over te stappen. Het maximum spaarsaldo is €5000,- en de rente van 2% op jaarbasis wordt slechts voor een halfjaar gegarandeerd. We kunnen dus wel van een lokrente spreken.

Maar dat betekent niet dat je deze bank niet serieus zou kunnen overwegen. Santander is een grote bank en geen start-up. Zij vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Daar wordt op de site ook geregeld naar verwezen. Het betekent dat je saldo tot €100.000,- is gegarandeerd. Let op: door de Spaanse overheid. Wanneer Santander omvalt dan moet je wel even naar Madrid om je tonnetje op te halen. Dat geldt trouwens voor alle buitenlandse banken die onder het depositogarantiestelsel vallen.

Verder is geld opnemen in euro’s gratis, tot 5 keer per maand. Ik heb alleen geen mogelijkheid kunnen vinden om een creditcard aan te vragen. Maar misschien wordt die mogelijkheid later nog geboden. Openbank heeft ook een betaalpakket waar je voor moet betalen. Dat is de R42 metalcard. Het pakket lijkt heel sterk op het N26 You pakket, wat ook helemaal gericht is op de reiziger. Een beschrijving van dat pakket vind je in dit artikel.

Rekening openen, of verder kijken?

Laat ik voorop stellen dat ik nieuwe toetreders tot de bankensector erg toejuich. Ondanks de wat flauwe lokrente die Santander gebruikt. Er kan wat mij betreft niet genoeg concurrentie zijn. Daardoor houden banken elkaar scherp en blijven de tarieven voor de consument laag. Dat er naast Revolut, Bunq en N26 nog een gratis internetbank beschikbaar is voor de consument, heeft dus vooral voordelen. En misschien gaan de Nederlandse grootbanken door de concurrentie nog iets aan hun tarieven doen. Het loont overigens de moeite om je bankrekening eens te vergelijken. In dit artikel heb ik die kosten al eens op een rijtje gezet. Ook deze nieuwkomer laat weer zien dat de basisvoorzieningen in het betalingsverkeer niets hoeft te kosten.

Is Openbank een serieuze concurrent voor de bestaande internetbanken? Daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd. Echt onderscheidend is het allemaal niet en die lokrente van 1% voor 6 maanden helpt ook niet. Maar het is wel gewoon een gratis betaalrekening met pinpas. Alle betalingsverkeer is via de app in te zien, net zoals dit bij alle andere banken het geval is. In tegenstelling tot de concurrentie kan er bij Openbank wel worden belegd, maar dit is een vorm van actief beheerd beleggen via Blackrock. Dat past dan weer niet bij mijn passief beleggen strategie.

De concurrentie

De concurrentie heeft eigenlijk net wat meer te bieden. N26 biedt bijvoorbeeld niet alleen een gratis pinpas, maar ook een gratis creditcard. Daarnaast is het aanvullende betaalpakket van N26 iets voordeliger per maand, met ongeveer dezelfde voorzieningen.

Ook Revolut met zijn 7 miljoen klanten, kent vergelijkbare voorzieningen. Hier zijn de basisvoorzieningen ook gratis en zijn er extra mogelijkheden die dan maandelijks geld kosten. Nu de Brexit een feit is, vervalt het Europese depositogarantiestelsel voor deze bank. Dat is iets om in gedachten te houden, wanneer je een tweede rekening overweegt.

Voorlopige conclusie

Openbank biedt een gratis bankrekening voor de Nederlandse markt. In navolging van andere nieuwe Internetbanken zijn de basisvoorzieningen zoals het uitvoeren van betalingsopdrachten en het opnemen van geld, gratis. Daarin is deze bank niet onderscheidend. In tegenstelling tot de concurrentie gaat het hier niet om een nieuwe start-up, maar om een dochteronderneming van een grote Spaanse bank.

Het aanbod van 2% rente op je spaargeld kent zoveel beperkingen dat het echt als lokrente dient, in plaats van een serieus aanbod. Ik verwacht niet dat veel klanten om die reden een rekening openen. Het feit dat er (nog?) geen creditcard kan worden aangevraagd, is wel een beperking ten opzichte van de concurrentie. Aan de andere kant kan de rekening wel weer worden gebruikt om actief te laten beleggen.

Wanneer je op zoek bent naar gewoon een gratis bankrekening, dan is Openbank zeker een mogelijkheid om te overwegen. Maar er zijn Internetbanken die meer gratis voorzieningen bieden en er komen ongetwijfeld nog nieuwe partijen op de markt.

Heb jij een (tweede) bankrekening bij een van de Internetbanken?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (8)

  • Ik heb zowel een N26 als Openbank rekening. Er valt voor mij juist wat meer voor Openbank te zeggen. Daar kun je tenminste nog met een Nederlands sprekende klantenservice bellen en kan ik met mijn Apple Watch en Maestro kaart betalen. Dat kan dus (nog) allemaal niet bij N26. Overigens een creditcard is een misverstand, je krijgt geen krediet bij N26. Alleen wat vooraf op je rekening staat, kun je met je (debit) MasterCard betalen. Het is geen krediet zoals bij een echte Visa of MasterCard.

    • Dat klopt. Daarom gaat het hier ook over een prepaid creditcard.
      Ben zelf ook kent bij Openbank, maar geef toch de voorkeur aan B26

  • Thanks voor dit artikel. Goed ook dat je dat even vermelde van Revolut qua depositogarantiestelsel, ik was me daar niet van bewust!

    • N26 maakt volledig gebruik van je gegevens en deelt dit met anderen (PSD2!!!), daarom kost het je “minder”.
      Als jij je betaalgegevens niet her en der ongewild wilt delen. Doe het niet!
      Je privacy is veel geld waard, hopelijk voor jou ook, denk voordat je handelt.