Er zijn zoveel risico’s dat een recessie in 2020 bijna onvermijdelijk is. Dat is de strekking van uitspraken die voormalig directeur van De Nederlandsche Bank Wellink deed tijdens een interview. Daarmee doelt hij onder andere op de voortdurende handelsoorlog, de Brexit en het risico dat de economische problemen in landen zoals Argentinië overslaan naar andere economieën. Het is waar dat er veel onzekerheden in de markt zijn. Daar komt bij dat we inmiddels een lange periode met aaneengesloten economische groei achter de rug hebben. Dus het wordt ook wel weer tijd voor een correctie. Niemand weet hoe groot de kans op een recessie precies is, maar er zijn wat zaken die we wel zelf in de hand hebben.
De volgende recessie in 2020?
Die kans lijkt serieus aanwezig. Er zijn niet alleen veel risico’s en onzekerheden, maar de Centrale Banken hebben nog maar weinig middelen tot hun beschikking om in te grijpen op het moment dat zich problemen voordoen. Dat vergroot de kans dat een relatief klein probleem grote gevolgen kan hebben. Toen de recessie in 2008 begon stond de Europese rente nog op ruim 5%. Tijdens de recessie is die rente snel en sterk gedaald. Door het lenen van geld goedkoper te maken, wordt geprobeerd om de economie weer aan te jagen. Nu de (korte) Euribor rente negatief staat, heeft de Centrale Bank dat middel in ieder geval niet meer tot haar beschikking. De rente zal in de toekomst nog wel wat verder worden verlaagd (lees: nog negatievere rente) maar een groot positief effect zal dat waarschijnlijk niet hebben. Immers, van 5% naar 0% is een grotere stap dan van -0,45% naar -0,1%, of nog lager.
Wat als..?
Maar wat nu wanneer de recessie in 2020 inderdaad komt. Of een jaartje later. Er is niemand die het precies weet en ook niemand die het tegen die tijd kan beïnvloeden. Het is wel mogelijk om de effecten van een recessie op je persoonlijk leven te verkleinen. Verder biedt een goede recessie ook kansen. Eerst twee tips en dan twee voordelen van de komende recessie.
Tip: verlaag je schulden
Het is voor consumenten sowieso handig om terughoudend te zijn met het lenen van geld. Sparen en vervolgens kopen is over het algemeen voordeliger dan lenen, kopen en afbetalen. Consumptief krediet is duur geld en vraagt om zo snel mogelijk te worden afgelost.
Een hypotheek is natuurlijk een heel ander soort lening. De nieuwe hypotheken worden automatisch afgelost, wil je tenminste recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Je zou kunnen uitzoeken of je nog wat extra zou willen aflossen. Geregelde lezers weten dat ik geen fan ben van extra aflossen, maar je hypotheeklast moet wel in verhouding zijn met de waarde van je woning én de hoogte van je inkomen.
Het NIBUD heeft in het verleden geadviseerd om ongeveer 25% van je inkomen aan huur of hypotheeklasten uit te geven en 35% aan je totale woonlasten. Dat zijn cijfers die voor starters nu niet haalbaar zijn. Wanneer je net een huis hebt gekocht, zou het verstandig kunnen zijn om je woonlasten te verlichten door toch wat extra af te lossen. Daarmee verlaag je je hypotheek en daarmee ook je kwetsbaarheid. Lage hypotheeklasten zijn ook in tijden van crisis met een lager inkomen gemakkelijker op te brengen.
Tip: zorg voor inzicht in je financiën
Wanneer je financieel zwaar weer verwacht, dan is het verstandig om een goed beeld te hebben van je persoonlijke financiële situatie. Door je inkomsten en uitgaven in beeld te brengen, krijg je inzicht in de hoogte van je vaste lasten en andere noodzakelijke uitgaven. Die cijfers bieden je ook de mogelijkheid om uit te zoeken waar je eventueel op zou willen besparen. Tijdens een recessie kan je financiële situatie snel veranderen, bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest of je als zelfstandige genoodzaakt bent om je tarieven aan te passen.
Probeer je financiële administratie in beeld te brengen door een maandbudget op te stellen en een jaarplanning te maken.
Kans: goedkope aandelen
Je kunt de aandelenbeurs bekijken als een soort barometer voor de economie. Aan het begin van een recessie duiken aandelenbeurzen omlaag om daarna, vooruitlopend op het economisch herstel, weer in waarde te stijgen.
Er zijn heel wat beleggers die de komende recessie zullen gebruiken om aandelen weer goedkoop in te kopen. Ik las vorige week een berichtje dat Warren Buffett momenteel ongeveer $122 miljard in cash aanhoudt. De hoogte van dat bedrag alleen al wordt als een signaal opgevat voor een komende recessie.
Natuurlijk zijn niet alle aandelen ineens aantrekkelijk om te kopen. Voor particuliere beleggers zijn breed gespreide ETF’s of indexfondsen het meest geschikt om tijdens een crisis te kopen.
Kans: goedkope(re) huizen
Het is een kans, geen zekerheid. Maar er is een relatie tussen de economische vooruitzichten en de huizenprijzen. Terugkijkend naar het verleden is gebleken dat wanneer de huizenprijzen hun top bereikten, een recessie korte tijd later volgde. In dit artikel van Business Insider wordt dit in een grafiek weergegeven. Huizen zijn nu duurder dan ooit en er wordt al lange tijd geroepen dat de prijsstijgingen zullen afvlakken. Een recessie zal dit proces mogelijk versnellen.
Goede kans dat de woningen binnenkort weer goedkoper zijn (geworden).
Verwacht jij een recessie in 2020?
Meer lezen?
Ik ga zeker aandelen inkopen bij een grote correctie. Mag van mij niet vroeg genoeg beginnen?
Mooi artikel! Ik vind dat idd een heel mooi moment om dan extra aandelen te gaan kopen (etf’s) en kijk er idd niet gek van op als en een crisis aan komt in 2020 of 2021. Ik zit er min of meer ook al op te wachten, had hem half half wel nu zo ongeveer al verwacht. Juist omdat de huizenprijzen alweer aan hun top zijn (geweest).
Persoonlijk heb ik besloten om sinds juli mijn maandelijkse inleg in beleggingen te halveren naar €1000 en mijn cash buffer langzaam te verhogen van 3 maanden levensonderhoud naar 12 maanden.
Enerzijds om wat weerbaarder te zijn mochten de inkomsten achteruit gaan aangezien ik in een recessiegevoelige sector werk, anderzijds om wat meer geld achter de hand te hebben om te investeren mochten de aandelenwaarderingen weer wat aantrekkelijker worden.
Aflossen op de al lage hypotheek tegen 1.5% bruto rente zet geen zoden aan de dijk…
Dat klinkt als een goed doordacht plan. Zeker wanneer je inkomsten gevoelig zijn voor een recessie.