Voorbereidingen voor onze emigratie: verzekerd vertrekken

3 min leestijd

Het leven is niet heel planbaar; dat blijkt wel uit de situatie waarin we nu leven. Ik denk dat er bij praktisch iedereen wel plannen zijn die worden beïnvloed door de corona-maatregelen. En dat geldt ook voor onze plannen om een paar jaar naar het buitenland te verhuizen. Aanvankelijk was het de bedoeling om zo ongeveer in mei of juni te vertrekken. Inmiddels is het duidelijk dat dit niet haalbaar is. Het land van bestemming, Suriname, zit nog weer op slot en daarin lijkt op korte termijn niet veel te veranderen. Toch gaan onze voorbereidingen gewoon door. Zo zijn er een aantal verzekeringen die we willen aanpassen waardoor we goed verzekerd vertrekken.

Voorbereidingen voor onze emigratie_ verzekerd vertrekken #emigreren #verzekerd vertrekken #DeBudgetman

Hoe hebben we het nu geregeld?

We zijn hier in huize De Budgetman redelijk terughoudend met verzekeringen afsluiten. Een verzekering is nodig wanneer je de financiële risico’s zelf niet kunt dragen. Daarom sluiten we geen smartphone-verzekering af: het helpt om voorzichtig met je telefoon om te gaan en een gebroken schermpje betalen we zelf wel.

Natuurlijk zijn er zaken die hier wel verzekerd zijn. Naast de wettelijke aansprakelijkheid voor de auto hebben we een woonverzekering (inboedel, opstal, aansprakelijkheid) en nog een rechtsbijstandverzekering. En verder hebben we een overlijdensrisicoverzekering die aan de hypotheek is gekoppeld.
Tot slot mag ik de duurste verzekering in het rijtje niet vergeten: onze zorgverzekering. Verplicht, duur en deze vraagt jaarlijks aandacht (lees: overstappen).

Alles bij elkaar is het toch een heel rijtje. En wanneer ik alle bedragen bij elkaar tel, dan betaal ik maandelijks toch zo’n €284,- aan verzekeringspremie.
Even in perspectief: de zorgverzekering alleen al kost €182,-. De overige vier verzekeringen kosten samen dus ongeveer honderd euro.

Verzekerd vertrekken

Wanneer we straks vertrekken naar het buitenland, dan kiezen we er voor om ons uit te schrijven uit Nederland. We verblijven langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland en dan is zo’n uitschrijving noodzakelijk. Dit heeft voor een aantal verzekeringen gevolgen.

Wat verandert er?

Met het uitschrijven vervalt de verplichting om een zorgverzekering af te sluiten. Uiteraard gaan we niet onverzekerd op reis. We willen gebruikmaken van een speciale reisverzekering die lang verblijf in het buitenland verzekert. De premie is wel iets hoger dan de premie voor onze basisverzekering, maar dat is logisch. We hebben dan een ziektekostenverzekering met een wereldwijde dekking.

Ook de woonverzekering wordt gewijzigd. De inboedel en aansprakelijkheid vervalt, maar we moeten nog even uitzoeken of de opstalverzekering tijdelijke verhuur van de woning toestaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan ga ik op zoek naar een verzekeraar die verhuur niet uitsluit.

We nemen ook afscheid van een paar verzekeringen. Zodra we vertrekken dan verkopen we onze auto. De WA-verzekering wordt opgezegd en dat geldt ook voor onze rechtsbijstandsverzekering.

Wat verandert er niet?

Er is eigenlijk maar een polis die ongewijzigd doorloopt. Voor de overlijdensrisicoverzekering blijft alles bij het oude.
Een paar maanden geleden hebben we onze hypotheek verbouwd. En daarbij hebben we er bewust voor gekozen om niet over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, maar alleen de hypotheekvorm te wijzigen. En omdat de premie voor onze overlijdensrisicoverzekering erg laag is, hebben we hier verder geen veranderingen aangebracht.

Bijsluiter: Vergeet niet om bij je verzekeraars na te vragen of de verhuizing naar het buitenland gevolgen heeft voor je verzekering. Soms kan een verzekering in het buitenland niet worden voortgezet of is een aanpassing nodig. Overleg daarom met je eigen verzekeraar en vraag dit na, zodat je later niet voor onverwachte zaken komt te staan.

Nog wel wat te doen

Voordat we vertrekken, hebben we dus nog wel wat te doen. De ziektekosten zijn geregeld en de opstalverzekering is de volgende op het lijstje.
Wanneer het zover is, willen we graag goed verzekerd vertrekken.

Bekijk jij regelmatig of je verzekeringen nog voldoen?

Wil je meer lezen?

7 gedachten over “Voorbereidingen voor onze emigratie: verzekerd vertrekken”

  1. Ik heb nog even gekeken naar de Allianz Verzekering. Ik kan deze niet nemen omdat we niet in Nederland ingeschreven zijn. We kwamen uit op Ooms (Joho in Den Haag is een goede bron van informatie).

    Beantwoorden
  2. U kunt uw auto voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Een schorsing gaat direct in. Het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven. Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

    De verzekering en wegenbelasting schorsen we. Weer in de belasting doen, kost 70 euro administratiekosten (terwijl je het zelf online doet..). De verzekering is bij Centraal Beheer (de enige die we konden vinden die ons als niet-ingezetenen wilde verzekeren). Ff bellen en dat is gedaan. De opslag haalt de accu van het stroom af, we doen een zeil over de auto en passen de bandenspanning aan. Als ik m op ga halen, stuur ik een mailtje en zetten ze ‘m buiten voor me.

    Beantwoorden
  3. Een rechrsbijstandverzekering vond ik altijd een erg overschatte, dure verzekering. Naar mijn idee is zo veel uitgesloten, of is de bijstand die evt krijgt van laag niveau. Deze verzekering heb ik nooit gehad, en nooit gemist.

    Wij zijn ook geemigreerd, maar hebben onze auto in Nederland aangehouden en ons huis verkocht. De auto staat in een prima opslag, voor slechts 375 euro per jaar. Als ik voor iets langere tijd in Nederland ben, activeer ik de belasting en verzekering weer. Voor korte tijd huur ik bij een budgetmaatschappij (zonder verzekering). Ik heb bij een externe partij een doorlopende huurautpverzekering voor het geval van schade.

    We zijn nu via het werk verzekerd, dit houdt binnenkort op. Ik heb rond gekeken en kwam uit op Ooms zorgverzekering. Ik zal ook eens naar de jouwe kijken. Bedankt voor de tip.

    Ps Weet je dat Nederland 1 van de meest verzekerde landen van de wereld is? ?

    Beantwoorden
    • Ja dat wist ik. We verzekeren hier zelfs de sneeuw op de wintersport…
      De opslag voor je auto is wel een goede tip. Schors jij je verzekering en wegenbelasting dan? En zit daar een maximum termijn aan, bijv. max binnen een jaar weer activeren?

      Beantwoorden
  4. Zelf stap ik jaarlijks over bij m’n zorgverzekering. Soms stap ik over met m’n opstalverzekering. Voor de rest verzeker is zo weinig mogelijk. Zoals je zelf ook al aangeeft in je blog: alleen datgene (wat niet verplicht is) verzekeren waarvan je het risico zelf niet kunt of wilt dragen. Veel succes met de voorbereidingen!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.