Tijd voor een nieuwe zorgverzekering in 2019

3 min leestijd

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels weer hun nieuwe premies bekendgemaakt. En daarmee is het tijd geworden voor het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering. Blijven zitten zonder te vergelijken, kost eigenlijk altijd geld. En het vergelijken wordt tegenwoordig erg eenvoudig gemaakt.

 

Tijd voor je nieuwe zorgverzekering in 2019; DeBudgetman.nl

 

De zorgverzekering in 2019

Er zijn geen echt ingrijpende wijzigingen in de zorgverzekering voor volgend jaar, hoewel dat natuurlijk ook van je persoonlijke situatie afhangt. Maar hier volgen enkele wijzigingen die voor jou aanleiding kunnen zijn om een andere zorgverzekeraar te zoeken.

Het wettelijk eigen risico blijft onveranderd op € 385,-. Daar bovenop bestaat de mogelijkheid om voor een aanvullend eigen risico te kiezen van maximaal € 500,- Dit levert een korting van de premie op. Sommige verzekeraars geven volgend jaar bij het maximale eigen risico minder korting, dus ga vooral even vergelijken.

Bijna alle verzekeraars verhogen hun premie. Dat is vrij logisch. De lonen in de zorg zijn gestegen en het basispakket wordt iets uitgebreid. Sommige premies stijgen sterker dan gemiddeld en dat kan een goede reden zijn om te kijken of je een voordeliger zorgverzekering kunt vinden.

Vanaf volgend jaar is de maximum eigen bijdrage voor medicijnen vastgesteld op €250,- Dit is vooral goed nieuws voor personen die altijd afhankelijk zijn van dure medicijnen.

En verder stijgt de zorgtoeslag. Dit is niet voor iedereen goed nieuws want ook het drempelinkomen gaat omhoog. Ouderen met AOW en vermogen krijgen in veel gevallen geen zorgtoeslag meer.

 

Voordat je gaat zoeken

Denk goed na over je persoonlijke situatie. Iedereen is anders en dit geldt ook voor de medische zorg die je nodig hebt, of die je wilt verzekeren.

Wanneer je geregeld zorg nodig hebt of afhankelijk bent van dure medicijnen, dan is een hoger eigen risico waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Dat geldt ook voor je persoonlijke financiën. Heb je geen buffer, vraag je dan af of je de kosten van een hoger eigen risico kunt dragen. Heb je in de afgelopen jaren nauwelijks gebruik gemaakt van je zorgverzekering en heb je wat financiële reserve, dan is zo’n hoger eigen risico snel verdient gemakkelijk bespaard (verdienen=inkomen, besparen= niet uitgeven ;-)). Een vrijwillig extra eigen risico van € 500,- levert je bij de meeste verzekeraars € 250,- korting op de premie op. Maar nu genoeg over het eigen risico.

Online verzekeraars zijn vaak goedkoper. Je sluit zo’n verzekering af via internet. Alle declaraties en vragen worden digitaal verwerkt. Deze verzekeraars zijn zeker niet minder betrouwbaar, maar besparen op deze manier op de kosten en berekenen daarom een lagere premie.

Denk heel goed na of je die aanvullende verzekering nog wel nodig hebt. Controleer je zorgkosten van dit jaar en van 2017 en gebruik die gegevens bij het maken van een keuze. In veel gevallen is de aanvullende verzekering niet noodzakelijk. Dat geldt zelfs voor de tandartsverzekering. Gewoon een gaatje vullen is veel goedkoper uit eigen zak te betalen, dan via een aanvullende tandartsverzekering.

 

Je zorgverzekering vergelijken

Er zijn veel sites te vinden die je zorgverzekering vergelijken. Het is handig om gebruik te maken van een vergelijkingssite waarin je je persoonlijke keuzes kwijt kunt. Dit is vooral belangrijk wanneer je besluit om je toch aanvullend te verzekeren.

Ik heb deze keer gebruikgemaakt van de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering.nl Bijkomend voordeel van deze vergelijkingssite is dat de klantenservice ook telefonisch bereikbaar is.

Het oversluiten van je zorgverzekering is een gemakkelijke manier om geld te besparen. Het levert niet altijd geld op, omdat de zorgkosten jaarlijks blijven stijgen. Maar je krijgt wel een verzekering die precies aansluit bij je persoonlijke situatie, zonder dat dit onnodig extra geld kost.

 

Ben jij al overgestapt?

 

 

Meer lezen?

3 gedachten over “Tijd voor een nieuwe zorgverzekering in 2019”

 1. Volgend jaar krijg ik een kunstgebit en laat ik natuurlijk de tandarts verzekering staan. Is het dan daarna beter dat jaar om de tandarts verzekering weg te laten ?

  Beantwoorden
 2. Hoe weet ik of mijn zorgverzekering een contract heeft met mijn ziekenhuis in de buurt? In dit geval Lelystad, dat moet ik wel weten voor 31 december.

  Beantwoorden
  • Wanneer je kiest voor een zorgverzekering met beperkte zorgkeuze (naturapolis), dan kun je op de site van de verzekeraar van je keuze controleren of zij een contract hebben met het ziekenhuis bij jou in de buurt.
   Je kunt ook kiezen voor een restitutieverzekering. Hierbij heb je volledig vrije zorgkeuze en maakt het niet uit naar welk ziekenhuis je gaat. Deze is wel iets duurder dan een naturapolis.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.