Ieder halfjaar geef ik een klein overzichtje van de financiën in huize De Budgetman. Omdat onze financiën niet heel spannend zijn vind ik 2 keer per jaar meer dan voldoende. Korte samenvatting van het financieel overzicht van de eerste 6 maanden: De ‘Hoeveel ben je waard‘-vraag kan worden beantwoord met een plus van ruim 34%. Daar hoort natuurlijk wel een verhaaltje bij.
In ons financieel overzicht tel ik alle bezittingen bij elkaar op (behalve spullen) en daar trek ik de schulden van af. Om met het laatste te beginnen: hier hebben we alleen nog een hypotheek. Ik presenteer de cijfers niet in exacte bedragen maar in percentages van het totale bezit. Mocht je geïnteresseerd zijn in de echte cijfers: bel dan de belastingdienst even.
Waarde van het huis
Ik reken in dit overzicht met de WOZ-waarde van ons huis. Zoals de meeste woningeigenaren weten, wordt deze jaarlijks bepaald. Bij mijn financieel overzicht in januari heb ik nog gerekend met de WOZ van 2018. Dit overzicht is gebaseerd op de WOZ van dit jaar. En dat verklaart direct een deel van de sterke waarde ontwikkeling van dit huishouden. Zoals in een eerder bericht al geschreven, is de WOZ hier vrij fors gestegen.
De overwaarde in % bereken ik ieder halfjaar met hetzelfde formuletje:
(WOZ waarde – hypotheekschuld)/hypotheekschuld x 100%
De overwaarde bedraagt nu 61,7%. Dit was een halfjaar geleden nog 42,3%. De gekte op de huizenmarkt is hier in de buurt nog niet voorbij aangezien de woningen rustig 1 a 1,5 ton boven de WOZ weggaan. Benieuwd hoe lang dat gaat duren, want dat gaat natuurlijk een keer fout.
Banksparen
We hebben een deel van onze hypotheek als bankspaarhypotheek afgesloten. Dit is het laatste jaar dat dit spaargeld voor een heel comfortabele 5,9% vast staat. Omdat dit geld bij verkoop vrijvalt, bezie ik dit ook als eigen vermogen wat ik mee reken in dit overzicht. De groei is niet heel spannend, want deze bestaat uit de maandelijkse inleg plus rente.
Sparen..
..levert eigenlijk niks meer op in deze tijd. En toch sparen we vrolijk door. Vooral met het oog op onze buitenlandplannen voor volgend jaar. Dan is het handig om spaargeld achter de hand te hebben waar je direct over kunt beschikken. Het spaarsaldo is afgelopen halfjaar met iets meer dan 30% gestegen. We hebben overigens wel bewust minder uitgegeven aan zaken als reizen en uitjes.
De verhouding tussen inkomsten en uitgaven zijn wat gewijzigd en dat leidt tot een iets lagere spaarquote van 35%. Vanaf oktober gaat het salaris omhoog, want ik heb als ambtenaar een nieuwe cao. Er komt dan 3,25% bij en een beetje geld in de vorm van een eenmalige uitkering. Dat zal de spaarquote iets optrekken.
Beleggen
Nog meer goed nieuws..
In het overzicht van januari kon ik nog melden dat de beurzen in december een beetje onderuit waren gegaan en ik een verlies had van 11%. Dat is inmiddels wel weer gecorrigeerd. De afgelopen 6 maanden is er iets meer dan 17% rendement gemaakt en zitten we bijna weer op het niveau van voor de correctie.
De totalen
Dit halfjaar is financieel prima verlopen. Met een waarde stijging van 34% kun je alleen maar erg tevreden zijn. De kanttekening is natuurlijk dat een groot deel van deze stijging in bakstenen zit en uit een herstel van de beurzen bestaat, maar dat maakt mij niet uit.
De cijfers die bij de grafiek horen:
- De overwaarde van het huis in verhouding tot de totale waarde: 59%
- Het spaarsaldo in verhouding tot de totale waarde: 10%
- Het bankspaarsaldo in verhouding tot de totale waarde: 12%
- De beleggingen in verhouding tot de totale waarde: 19%
Hoe is jouw financiële eerste halfjaar verlopen?
Meer lezen?
ik ben ook fan van dimensieloze eenheden! Wat betreft die overwaarde: als je hypotheek volledig is afgelost, dan is de overwaarde oneindig. is het niet logischer om te delen door de WOZ waarde?
Dat zou inderdaad een logischer alternatief zijn. Voorlopig zit volledig aflossen niet in de planning..
Dat zijn volgens mij prachtige cijfers. Ook een mooie overwaarde op jullie woning! Over de eerste 6 maanden van 2019 ben ik niet ontevreden, maar door meerdere investeringen zijn de eindcijfers wat lager dan zou kunnen.