Wie werkt er nog tijdens de zomervakantie?

3 min leestijd

Je merkt dat de zomervakantie in een deel van het land al begonnen is. Er is minder verkeer op de weg en de hoeveelheid werk lijkt tijdens de zomerperiode ook wat af te nemen. Eigenlijk is de zomerperiode een beetje gekke tijd. Een deel van het land ligt aan de Spaanse costa’s, staat op de camping in Frankrijk of sjouwt in lederhosen door het Zwarte woud en daarbij wordt in korte tijd vrij veel geld uitgegeven. Verder wordt er door het toerisme in die maanden veel geld omgezet. Ik heb geen cijfers kunnen vinden waaruit blijkt dat de economische groei in de zomerperiode echt afneemt, ondanks dat een groot deel van de beroepsbevolking er echt even tussenuit gaat. Zou het dan niet uitmaken dat we ‘allemaal’ op vakantie gaan?

Wie werkt er nog tijdens de zomervakantie? #vakantie #DeBudgetman

Wie doet het rustig aan?

De bouw en de industrie zijn arbeidsintensieve sectoren die tijdens de zomer met minder personeel doorwerken of zelfs sluiten. Tijdens de traditionele bouwvak wordt alleen steeds vaker doorgewerkt omdat deze vakantieperiode al lang niet meer verplicht is. Maar toch liggen de meeste projecten voor een groot deel stil.

Ik merk het op mijn werk ook. Alles draait in een rustiger tempo. De zomerperiode heeft naast vakantie ook andere voordelen. Doordat de druk even wat minder is, kom je toe aan dingen die normaal blijven liggen. Het is vooral een tijd om te netwerken en nieuwe contacten te leggen. Daar waar je in het verleden vertegenwoordigers voor ‘van alles en nog wat’ over de vloer kreeg, vind ik het nu prettig om zelf de contacten te leggen met interessante partijen. De tijd van de ouderwetse vertegenwoordiger is wel voorbij. Organisaties zoeken zelf naar partners voor samenwerkingen. En binnen die netwerken worden nog steeds mooi bedrukte visitekaartjes uitgewisseld, maar die dienen dan een ander doel. De iets rustiger zomerperiode wordt zo goed benut en ze levert contacten op die na de zomervakantie tot nieuwe samenwerkingen leiden.

Wat gaat gewoon door?

Zoals eerder opgemerkt geven we in de zomervakantie wel veel geld uit. Grofweg zo’n €15 miljard. Een deel van dat geld geven we uit in het buitenland, maar we besteden jaarlijks ook zo’n €2,8 miljard in eigen land. Verder geeft de buitenlandse toerist hier in totaal €82 miljard uit.

De zomerperiode is ook de tijd voor seizoensarbeid. En we hebben het al lang niet meer over de student die wat bijverdient. Er is een hele industrie ontstaan die aan het werk blijft door seizoensarbeiders aan het werk te helpen en te huisvesten. Ook hier heb ik geen cijfers kunnen vinden over de economische bijdrage die seizoensarbeid levert.

Maakt het wat uit?

Zou het wat uitmaken wanneer we het hele jaar net doen alsof het zomervakantie is? Natuurlijk wel. De belangrijkste economische sectoren in Nederland zijn afhankelijk van personeel en wanneer zij voor een deel vakantie vieren dan heeft dat gevolgen voor de productiviteit. Dat is vooral in de bouw merkbaar. Maar voor de rest is het natuurlijk een prima idee dat je met het uitgeven van je vakantiegeld bijdraagt aan de economische groei in Nederland of de EU, afhankelijk van je bestemming.

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.