Geld besparen tijdens een verbouwing?

3 min leestijd

Verbouwen is een dure hobby. En zeker in deze tijd. Bouwmaterialen zijn extreem duur, als ze al verkrijgbaar zijn. Sommige producten zijn slecht, of zelfs helemaal niet leverbaar. Dat geldt trouwens niet alleen voor bouwmateriaal. Talloze huishoudelijke producten zijn moeilijk leverbaar. Van vaatwassers of ander witgoed, tot laptops die de kids op school nodig hebben. En de oorzaken zijn bekend: een lockdown van een Chinese haven, in combinatie met wat andere onzekerheden die je in het nieuws kunt volgen. Zo werken aannemers bij grote opdrachten met een ‘Oekraïne-clausule.‘ Daarmee dekken zij zich in tegen ongecontroleerde prijsstijgingen. Zijn er manieren om toch geld te besparen bij een verbouwing?

Geld besparen tijdens een verbouwing #geldbesparen #verbouwen #vaatwassers #DeBudgetman

Verbouwen is eigenlijk altijd wel duur geweest, maar de prijsstijgingen in deze tijd zijn wel heel hoog. Toch zijn er ook in deze tijd wat manieren om te besparen op de kosten van je verbouwing.

Doe het zelf

Je kunt eenvoudig geld besparen door werkzaamheden zelf uit te voeren. En daarbij hangt het er natuurlijk van af hoe groot je verbouwplannen zijn en hoe handig je zelf bent. Maar een vloertje leggen, of een muurtje sauzen is snel geleerd (YouTube is geduldig).

Ook bij ingewikkelder klussen waarbij je een aannemer nodig hebt, is het altijd mogelijk om een deel van het werk zelf te doen.

Weet wat je wilt

Wanneer je bij een grotere verbouwing gebruik gaat maken van een aannemer, is het belangrijk om vooraf goed vast te stellen wat het eindresultaat moet zijn. Er gaat veel geld verloren wanneer er geen goed ontwerp is gemaakt, of wanneer de plannen tijdens het project weer veranderen.

Bij een klein project, zoals het aanpassen van de keuken waarbij vaatwassers, koelkasten of andere keukenapparatuur worden vervangen, is dat niet zo nodig. Maar wanneer je grotere klussen aanpakt, is het verstandig om bijvoorbeeld vooraf tekeningen te maken. Zo wordt het eindresultaat zichtbaar op papier. Wanneer er ook constructieve aanpassingen nodig zijn, dan is het verplicht om ook constructieberekeningen te laten maken. Dat zijn projecten waarbij je deskundige hulp nodig hebt.

Maak goede afspraken

Zoals hierboven al aangegeven, is het heel goed mogelijk dat je een deel van het werk zelf uitvoert. De aannemer kan de grote en ingewikkelde klussen dan doen. Dan is het wel handig om daar vooraf goede afspraken over te maken.

Maak ook afspraken over de prijs van meer- en minderwerk. En waarschijnlijk is er geld te besparen door de bouwmaterialen zelf te bestellen en te laten leveren. Aannemers werken met het bestellen en leveren van materiaal vaak met marges op de prijs van materiaal.

Vraag je ook af met welke aannemer je de afspraken wilt maken. Selecteer de offertes niet alleen op prijs, zeker niet wanneer je zelf ook een deel van het werk gaat uitvoeren.

Probeer materiaal te hergebruiken

Het hergebruiken van materiaal is goed voor het milieu. Maar ook voor je budget. Heel wat bouwmateriaal kan worden hergebruikt. Maar ook bij de kleinere projecten kan dit een voordelige optie zijn. Bij het verbouwen van de keuken is misschien niet alle keukenapparatuur aan vervanging toe. Hier thuis slijten zaken als vaatwassers en koelkasten toch sneller de oven of de afzuigkap. Waarschijnlijk is een deel van de apparatuur ook in de nieuwe keuken wel weer bruikbaar (verkopen via Marktplaats kan ook nog altijd).

Er zijn nog steeds manieren om tijdens een verbouwing geld te besparen. Maar dat vraagt vooral tijdens de voorbereiding de nodige tijd en aandacht.

Wil je meer lezen over geld besparen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.