Actielijstje voor besparingen

5 min leestijd

Nu de zomervakantie weer achter de rug is en de eerste schoolweek weer achter ons ligt, gaan we ongeveer weer terug naar ‘normaal’. Dat betekent dan dat er weer naar school wordt gegaan, thuis wordt gewerkt en op financieel vlak ook alles weer volgens de gewone routine verdergaat. Vakantie blijft toch een prettige onderbreking van de gebruikelijke patronen. Na zo’n vakantieperiode maak ik vaak even de balans op. Op zich ben ik niet zo heel geïnteresseerd wat de vakantie precies heeft gekost. Meestal komen we zo ongeveer wel uit met het budget. Maar tijdens de vakantie zijn we vaak wat makkelijker met het uitgeven van geld. Na die periode check ik dan hoe we er financieel voor staan en of er nog wat besparingen mogelijk zijn. Ik heb een soort actielijstje voor besparingen.

Actielijstje voor besparingen #geld #geldbesparen #DeBudgetman

Bijwerken van de administratie

Dat klinkt saaier dan het is. Het eerste wat ik bij zo’n periodieke check doe is controleren of het overzicht van ons maandbudget nog klopt. In ons geval is dat een rechttoe rechtaan Excel werkblad, zonder geavanceerde formules of grafieken. Inkomsten worden bij elkaar opgeteld, de vaste lasten staan apart en er is een rijtje variabele kosten. Toch vraagt het regelmatig wat onderhoud: de meeste verzekeringen of abonnementen stijgen in kosten en om grip te houden op je uitgaven, moet het beeld actueel zijn.

Gemiddeld genomen kost me dit ongeveer 5 minuten tijd. Ik kijk in mijn bankieren app welke afschrijvingen er zijn gedaan en of dit nog overeenkomt met mijn papieren werkelijkheid. Inmiddels heb ik met bijna al onze ‘leveranciers’ de afspraak gemaakt dat zij in de vierde week van de maand hun afschrijvingen doen. Dat maakt het gemakkelijker om het overzicht te bewaren.

Checken van de vaste lasten

De term vaste lasten is eigenlijk een beetje misleidend, want zo vast zit je niet aan die lasten. Daarom kijk ik regelmatig of de uitgaven nog steeds echt noodzakelijk zijn. En zo nu en dan sneuvelt er een abonnement, of stap ik over naar een andere aanbieder. Deze keer heb ik onze autoverzekering overgesloten naar een nieuwe verzekeraar. Zij proberen regelmatig klanten van elkaar over te nemen en maken dan gebruik van interessante acties. In dit geval kreeg ik gegarandeerd 25% korting op de premie. Volgend jaar wel even goed in de gaten houden hoeveel de premie bij verlenging zal stijgen..

De talloze vergelijkingssites maken het gemakkelijk om een groot deel van de vaste lasten snel te controleren op mogelijke besparingen.

De hypotheek

Dat geldt niet helemaal voor de hypotheek. Hoewel de huidige lage rente er voor zorgt dat de kosten voor het eigen huis dalen, is het niet heel eenvoudig om te besparen op deze uitgaven.

Toch zijn er wel wat simpele en snelle besparingen mogelijk. De gestegen woningprijzen zorgen bij iedere huiseigenaar voor overwaarde en dat kan heel gemakkelijk leiden tot rentekorting. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Een andere, iets minder snel maar wel gemakkelijke manier om op je hypotheek te besparen is te onderzoeken of rentemiddeling of zelfs oversluiten financieel interessant is. De rente staat wéér lager, dus eigenlijk laten we allemaal geld liggen.

Wij hebben een paar maanden geleden nog wat wijzigingen doorgevoerd binnen onze hypotheekakte. En dat levert maandelijks een besparing van ongeveer €50,- op.

Besparingen op de boodschappen

We geven maandelijks het meeste geld uit aan de boodschappen. Dat komt dus aan de ene kant omdat we op de hypotheek hebben kunnen besparen. Maar aan de andere kant groeien die schatjes hier in huis in een tempo waarbij het eten niet aan te slepen is. De prijzen van de boodschappen stijgen vrolijk door en het eind van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht.

Het lijkt nog niet eenvoudig om besparingen op de boodschappen te doen. We werken al met een boodschappenlijstje, kopen wat er in de aanbieding is en proberen impulsaankopen zoveel mogelijk te voorkomen. Nu las ik ergens iets over een ‘afgeprijsd-app’ waarbij je de aanbiedingen van je favoriete supermarkten kunt volgen. Ik ken die app nog niet, maar daar ga ik me nog een keer in verdiepen. En daar volgt dan vast nog een blogje over.

Controle van de spaarpotjes en -rekening

Tot slot controleer ik het ‘waterpeil’ in de spaarpotjes. Voor de spaarrekening hebben we een plafondbedrag vastgesteld. Dat bedrag is genoeg om onverwachte tegenvallers op te vangen en is ook voldoende om naar het buitenland te verhuizen zodra die mogelijkheid weer ontstaat. Nu vullen we de buffer nog even aan, omdat we wat groot onderhoud aan ons huis hebben laten uitvoeren. Zodra de pot vol is, dan storten we ons spaargeld door naar onze beleggingsrekening. Het klinkt allemaal vrij saai en zo hoort dat volgens mij ook.

Daarnaast hebben we nog een aantal kleinere spaarpotjes. Eigenlijk zijn dat reserveringen voor uitgaven die zeker nog komen, zoals een potje voor kleding. Ook daar kijk ik regelmatig of het vullen van het spaarpotje nog in verhouding blijft met de uitgaven. En soms moet ik wat bijsturen. Nu onze puber kleedgeld krijgt, moeten we soms een beetje sponseren. Dan heeft ze net leuke schoenen of kleren gekocht en dan groeit ze weer een maatje. Daar is volgens ons dan wat extra hulp op zijn plaats. Voor de rest vind ik dat ze het echt heel goed aanpakt. Het kleedgeld wordt niet ‘verjubeld.’ Er worden eigenlijk geen andere dingen van gekocht dan waar het voor is bedoeld.

Heel spannend is zo’n periodieke check van onze financiën niet. Maar meestal levert het toch een of twee besparingen op en zorg ik in ieder geval dat de administratie weer is bijgewerkt.

Kijk jij regelmatig naar je financiën?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.