Geld verdienen met je blog: is dat rendabel?

6 min leestijd

Er zijn miljoenen zoekresultaten wanneer je even gaat googelen naar manieren om online wat bij te verdienen. En in de eindeloze lijsten met tips staat ook bloggen er steevast tussen. Maar is het echt zo eenvoudig geld verdienen met een blog? In dit artikel geef ik voor het eerst een inkijkje in mijn inkomsten als blogger. Zo zijn er verschillende inkomstenbronnen wanneer je blogt en deze zal ik ook toelichten.

Geld verdienen met je blog: is dat rendabel? #geldverdienen #bloggen #DeBudgetman

‘Toevallig’ geld verdienen

Ik ben ooit uit nieuwsgierigheid gestart met bloggen. Het is nooit mijn doel geweest om mijn blog als inkomstenbron te gaan bezien. Dat doe ik nog steeds niet, ook al verdien ik er nu wel geld mee. Dat maakt het ook gemakkelijk om dingen af te wijzen waar ik geen zin in heb.

Welke inkomsten zijn er voor een blogger?

Via mijn blog kan ik op drie manieren geld verdienen: door een samenwerking met andere partijen, via affiliate-marketing en door reclame. Ik licht deze drie inkomstenbronnen eerst even toe.

Samenwerkingen

Met enige regelmaat krijg ik verzoeken voor een samenwerking. Een rechtstreekse samenwerking met de opdrachtgever vind ik zelf het prettigst. Je hebt dan direct contact en ik hou er van om even te sparren over de opzet van een artikel. Soms levert de opdrachtgever een artikel aan (gastblog), maar ik schrijf bij voorkeur zelf mijn artikelen. Ik blog niet voor niets: het schrijven is voor mij het creatieve onderdeel van bloggen en dat doe ik graag zelf. De meeste verzoeken voor een samenwerking wijs ik eigenlijk af. Ik ga geen wervende teksten schrijven om lezers aan de crypto of in het casino te krijgen. Dat zijn overigens financieel interessante opdrachten, maar ze gaan lijnrecht in tegen mijn eigen opvattingen over dat soort producten.

Er zijn ook veel bureau’s waar je als blogger kunt pitchen op opdrachten. Dat doe ik eigenlijk nooit. Ik merk dat er vrij veel bloggers zijn die graag wat bijverdienen en door het grote aanbod ontstaat er met de prijs een soort race naar de bodem. En ik wil graag een goed artikel afleveren wat ook leuk is om te lezen (lukt niet altijd 🙂 ). Eigen artikelen zijn altijd gratis en kosten me mijn vrije tijd. Maar wanneer ik voor een ander ga schrijven, dan wil ik daar een redelijke vergoeding voor. En opdrachten waarbij er bijvoorbeeld €50,- vergoeding wordt gegeven, daar begin ik niet aan.
Partijen die me rechtstreeks benaderen begrijpen dat en over de prijs is eigenlijk nooit veel gedoe. Misschien dat mijn tarief toch nog wat te laag is?

Wat reken ik dan voor een artikel? Ik hanteer de ‘SVMV’ formule. Collega-blogger ‘Stoppen voor mijn vijftigste‘ heeft ooit een artikel geschreven over dit onderwerp en ik gebruik zijn methode om mijn tarief te berekenen. Het is een vrij eenvoudige manier:

Vast bedrag voor het schrijven + €5,- per 1000 bezoekers van de vorige maand

Daarmee weet je natuurlijk nog niets. Maar het vaste bedrag varieert nogal…
Soms vind ik het interessant om met een bepaalde partij samen te werken, of is de campagne waarvoor ik benaderd ben niet-commercieel van opzet. Zo heb ik in het verleden samengewerkt met een partij die zich inzet voor schuldhulpverlening. Daar past een ander tarief bij.

Affiliate marketing

Dit zijn de bekende linkjes waarmee een blogger geld kan verdienen. Ook daar maak ik beperkt gebruik van. Wanneer ik zelf een online artikel lees, dan vind ik het vrij vervelend om gebombardeerd te worden met linkjes in de tekst. Daarom bevatten mijn artikelen voor het overgrote deel links naar bronnen of gerelateerde artikelen. Hier en daar verwijs ik naar een relevant product door middel van een affiliate-link. Dit zijn allemaal producten die ik eerst heb bestudeerd en waar ik achter kan staan. In veel gevallen zijn het financiële producten welke ik zelf ook gebruik, zoals de gratis internetbank N26 (affiliatelink 🙂 ).

Waarschijnlijk is het wel bekend, maar voor de volledigheid vermeld ik het nog eens: klikken op zo’n link en vervolgens een product kopen, kost jou helemaal niets. Het is gewoon een vorm van reclame maken waar de adverteerder voor betaald.

De inkomsten uit affiliate-links variëren heel sterk. Je krijgt eigenlijk nooit per klik betaald, maar alleen wanneer een klant ook echt een product koopt, of een verzekering of contract afsluit. Maar het voordeel van deze inkomstenbron is dat een artikel altijd online blijft staan. En sommige artikelen worden dagelijks meerdere keren gelezen en vormen daarmee toch een soort stabiele inkomstenbron.

Reclame

Dit is een beetje een lastige. Het voelt als blogger soms alsof je je lezers lastig valt met ongevraagde informatie. Aan de andere kant kan jij er ook voor kiezen om een ad-blocker te installeren en dan heb je nergens last van (en ik geen inkomsten).

Voor de reclameblokjes op mijn blog werk ik samen met 1 partij: Google. Via het Adsense programma krijgen zij toegang tot mijn site. Je hebt als eigenaar wel degelijk invloed op het soort advertenties dat wordt getoond. Zo zijn 18+ advertenties uitgesloten en ik maak ook geen reclame voor gokken en dergelijke. We houden het wel een beetje gezellig.

De afspraak is dat de inkomsten niet mogen worden bekendgemaakt. Maar, de maandelijkse uitbetalingsdrempel ligt op €70,- en ik ontvang iedere maand een bedrag uit Ierland.

Wat zijn mijn inkomsten?

Ook hier heb ik even gekeken hoe mijn collega’s dit doen.
In dit geval vond ik bij finance monkey een mooie manier om mijn bloginkomsten te presenteren. Zij geeft haar inkomsten weer als percentage van haar netto salaris en dat ga ik ook zo doen. Of het gaat leiden tot een periodiek terugkerend onderwerp, weet ik nog niet. Eerst dit artikel maar even en jullie reacties afwachten.

Het klinkt misschien een beetje flauw om hier percentages te noemen en geen bedragen, maar zoals al eerder beschreven zijn sommige gegevens contractueel vertrouwelijk. Daarbij presenteer ik de ‘halfjaarcijfers’ van BV DeBudgetman ook in percentages. Daar komen ze:

In 2019 heb ik 6,9% aan netto salaris bijverdiend met bloggen. Voor dit jaar staat de teller op 8,6%. De volgende twee grafieken geven nog wat meer inzicht in de opbouw van mijn inkomsten.

Bij het opstellen van de grafieken ben ik uitgegaan van de volledige cijfers van 2019 en het eerste halfjaar van 2020. Hierboven is te zien dat mijn reclame-inkomsten nu al bijna gelijk zijn aan 2019.

Mijn affiliate inkomsten lopen wel achter. Dat wordt echter weer gecompenseerd door wat meer opdrachten. Het samengestelde inkomen voor deze jaren ziet er zo uit:

Na zes maanden heb ik iets meer verdiend dan in het eerste halfjaar van 2019. Wanneer deze trend zich doorzet, dan liggen mijn inkomsten wat hoger dan vorig jaar. Dat geldt overigens ook voor mijn uitgaven. Bloggen is geen dure hobby, maar het kost natuurlijk wel geld.

Het is niet mijn doel, maar geld verdienen met bloggen is wel mogelijk. Om ervan te leven, zou je overigens wel heel veel uren moeten maken en dan is het geen hobby meer.

Heb jij een hobby die ook wat geld oplevert, of verdien jij er naast je gewone baan nog wat bij?

Wil je meer lezen?

9 gedachten over “Geld verdienen met je blog: is dat rendabel?”

 1. Dat doe je dan goed ? In 2013 zat ik ook op 30-40K bezoekers per maand, maar toen kwam de klad er een beetje in door andere zaken in het leven. De adsense inkomsten gingen toen ook goed zullen we maar zeggen. Tegenwoordig zit ik een stuk lager, maar komt het langzaam weer op. Ook omdat ik weer regelmatig aan het schrijven ben.
  Voor mij is het meer een leuke bijkomstigheid dan dat ik er echt werk van maak, ik ben wel eens benaderd door partijen om te schrijven, maar zit er nou niet echt om te springen. Ik hou het bij Adsense.

  Beantwoorden
 2. Lekker dat je maandelijks een uitbetaling ontvangt, ik zit nu op om de maand. Dus dat gaat ook de goede kant op. Verder heb ik nog extra inkomsten van enquete sites, wat in totaal ook een leuk bedrag per jaar is. Dus daar ben ik ook erg blij mee. Ik vind het wel een mooi iets die extra inkomsten naast mijn gewone werk. Het geeft toch meer een gevoel van vrijheid (dan alleen maar fulltime werken en daar je geld mee verdienen en verder niks).

  Beantwoorden
 3. Leuk artikel!
  Ik denk niet dat ik veel aanvragen zou krijgen om een artikel te plaatsen voor een vergoeding met ‘SVMV’ formule ? Ik had in de afgelopen maand 186129 pageviews. als je dan 5 euro per duizend rekent, dan kom je op ruim 9300 euro!
  Zuinigaan (Aaf)

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.