Hoe staat het met onze plannen voor 2020?

4 min leestijd

Het eerste halfjaar zit erop. De schoolvakantie is begonnen en mijn vakantietijd breekt binnenkort aan. De afgelopen maanden zijn nogal anders verlopen dan gepland. Maar dat geldt ongeveer voor iedereen. Een aantal zaken zijn wel volgens planning verlopen, maar het Grote Plan voor dit jaar laat nog even op zich wachten. Een update van de voortgang van onze plannen voor 2020.

Hoe staat het met onze plannen voor 2020? #emigreren #plannen voor 2020 #DeBudgetman

Onze plannen voor 2020

Ik maak ieder jaar wel wat plannen voor het nieuwe jaar. In de rustige jaren (als die er al zijn) bestaat dat onder andere uit nadenken over de lange en korte vakanties. Kinderen zijn heel leuk, maar leerplichtige kinderen en vakanties zijn een kostbare combinatie. En voordelig op vakantie gaan vraagt om tijdig nadenken en boeken.
Daarnaast maak ik ook een financieel jaaroverzicht. Mijn ambtenarenbestaan zorgt voor een voorspelbare stroom aan inkomsten. En daarom laten zaken als sparen, beleggen en grotere uitgaven zich makkelijk plannen.

Voor dit jaar hadden/hebben we grote plannen. Aan het begin van 2020 heb ik er al eens een artikeltje over geschreven, maar het zit nog steeds in de planning om te emigreren naar de tropen. Omdat de verhuizing afhangt van het moment dat we ons huis hebben verhuurd, was er nog geen exacte vertrekdatum. In mijn hoofd natuurlijk wel. Zo ergens in juni of juli zou ik graag vertrekken. En we zijn dan van plan om via een korte rondreis naar onze bestemming te reizen.

We hebben het al helemaal uitgezocht: 5 enkele reizen naar New York, dan naar Florida en via de Caribische eilanden naar Suriname. De totale reiskosten zijn dan ongeveer gelijk aan 5 enkele reizen van Amsterdam naar Paramaribo, want op die route vliegen geen prijsvechters.
Verder waren er geen vakantieplannen voor dit jaar, want we willen de tijd nemen om aan het land en het klimaat te wennen.

Financiën

De financiële plannen voor 2020 zien er vrij eenvoudig uit: sparen tot de datum van vertrek. Verhuizen naar het buitenland kost vrij veel geld en daarom sparen we gewoon door, ook al biedt de beurs soms verleidelijke correcties en koopmomentjes.

En tot slot was onze hypotheek in 2020 nog aan een verbouwing toe.

De stand van zaken na een halfjaar

Het mag duidelijk zijn dat Het Grote Plan nog niet is uitgevoerd. We zitten nog in het subtropische Nederland. Het plan is er nog steeds en de voorbereidingen zijn klaar. Toch weet ik niet of het dit jaar nog lukt om te vertrekken. Het gedoe rond Corona maakt ook onzeker: komt er een tweede golf of niet en zo ja, wachten we dat dan af? Is er nu wel of niet bijna een vaccin en zo ja, wachten we dat dan af? Op dat soort vragen zijn ook geen eenduidige antwoorden te vinden.

Want verhuizen naar een land dat minder georganiseerd is dan Nederland, levert altijd wat risico’s op waar je over na moet denken. Maar in dit geval gaat het over Corona en dat schijnt toch iets anders te zijn dan een regulier griepje. En omdat we ook voor drie kids mogen zorgen, maken we voorlopig nog even de keuze om het vanuit Nederland aan te kijken.

Financiën

Het financiële plannetje is wel gelukt, zoals in het halfjaaroverzicht is terug te lezen.
Misschien dat we in de komende maanden nog wat meer gaan beleggen en wat minder sparen. De huidige spaarrente heeft vrij weinig aantrekkingskracht, dus misschien dat we onze indexfondsen nog wat aanvullen.

De hypotheek is gelukkig wel gelukt. Ik ben erg tevreden met de manier waarop we dit nu uiteindelijk hebben geregeld. Ik zal er binnenkort eens een artikeltje over schrijven, want het ging niet allemaal even soepel. We hebben nu een volledig aflossingsvrije hypotheek en hebben de rente weer voor een jaar of 10 vastgezet.

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?

Op dit moment zijn we wel toe aan een vakantie. We willen er even een paar weken tussenuit en ons niet de hele tijd bezighouden met de vraag ‘gaan we dit jaar nog emigreren, of niet’.

En dus zijn we maar weer vakantieplannen aan het maken. Gelukkig zijn we daar goed in 🙂 Er valt nog heel veel te kiezen, want heel Europa blijft thuis. Erg verstandig, dan staan wij niet in de file 😉

Maar er zit ook een mooie en leerzame kant aan deze tijd. We zijn erg gewend om ons leven te plannen. Vaak lukt dat ook en daardoor ontstaat soms de illusie dat ons leven maakbaar is. Maar dat is natuurlijk onzin. We hebben allemaal te maken met toevalligheden in ons leven die voor een andere wending zorgen. Ons leven is niet volledig te plannen en we willen ons niet alleen maar concentreren op de plannen in de komende periode. We gaan er deze weken/maanden ook nog wat moois van maken.

Zijn jouw plannen voor 2020 ook anders verlopen?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Hoe staat het met onze plannen voor 2020?”

  1. Knap hoor hoe jullie hiermee omgaan. Ja het zal ook wel moeten…is niet anders! Mooi dat jullie toch, ooit, nog gaan. Wat een geweldige ervaring. Wij hadden toevallig geen vakantieplannen voor deze zomer. We hebben onze tuin op de kop gehad en dat kostte ons ook een klein fortuin. Al met al mis ik het wel, maar ik weet ook; de rest van nederland ( grotendeels ) zit ook gewoon thuis en we hebben het hier ook goed…oke het weer kan iets beter maar voor de rest vermaken we ons hier ook wel.
    Ben heel benieuwd wanneer jullie uiteindelijk het vliegtuig instappen met zn allen.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.