We kijken geregeld of we ons geld nog aan de goede dingen uitgeven. Zo kijken we ook kritisch naar de kosten voor onze boodschappen. Net als in veel andere gezinnen met kids, is dat na de hypotheek de grootste kostenpost. Geen probleem, maar het kan geen kwaad om daar van tijd tot tijd even aandacht aan te besteden. In plaats van bezuinigen, hebben we een ander plan: we gaan de boodschappen eens een maandje contant betalen.
Waarom contant betalen?
Eigenlijk hebben we nooit contant geld in huis. Pinnen is gemakkelijk en de pinpas zit op dezelfde plek als de bonuskaart en de Airmiles (die ik nog niet ingewisseld heb..) Maar na de wekelijkse boodschappen, volgen er in de loop van de week vaak nog de nodige aankopen en pin-momenten. Achteraf is het dan niet altijd te achterhalen waarom er gepind was.
We hebben een maand lang het boodschappenbudget gepind. In die periode wilden we de boodschappen en alle andere aankopen contant betalen en de uitgaven eens ouderwets bijhouden in een kasboekje. Dus geen besparingen op de boodschappen, maar alleen kijken of contant betalen een verschil zou maken.
Het idee erachter is dat contant betalen leidt tot ‘betaalpijn’: je ziet een rechtstreeks verband tussen je aankoop en de bodem van je portemonnee. En dat schijnt een remmende werking op je koopgedrag te hebben…
Het werkt echt
De resultaten
Het werkt!
En het heeft er niet eens voor gezorgd dat we met buikpijn boodschappen deden. Er valt dus goed te leven met betaalpijn. Maar het werkt echt.
We hebben gewoon ons wekelijkse boodschappenbudget opgenomen en dat was aan het eind van de week ook meestal op. Een enkele keer was een product op voordat we boodschappen konden doen, maar je komt er dan achter dat er ook genoeg alternatieven in huis zijn.
Contant betalen had vooral invloed op de extraatjes die je gemakkelijk geneigd bent te kopen. Met cash afrekenen kun je nooit meer uitgeven dan je aan geld bij je hebt.
We hebben er wel lol in gekregen en daarom besloten om er nog een maandje mee verder te gaan. Het kasboekje heeft nog geen geweldige nieuwe inzichten opgeleverd, maar dat komt misschien nog.
Hou jij je boodschappen of kleine uitgaven weleens bij?
Meer lezen?
Ik pin, als ons salaris is gestort, ons maandbedrag voor de boodschappen. Dit verdeel ik in 5 “porties” en iedere week op vrijdag haal ik er een portie uit als we onze weekboodschappen gaan doen. Vaak op woensdag haal ik nog wat vers spul voor de woensdag en donderdag en dan is het geld ook wel op. Wij zijn ons er dan meer bewust van wat we uit geven. Als we bijvoorbeeld nog maar een tientje hebben voor de woens- en donderdag, dan kopen we iets goedkoper eten, maar we komen nooit te kort en we worden heel creatief en de voorraad wordt ook nog eens aangebroken…Dus een win win situatie!
vrijwel alles contant.alleen tanken is steeds moeilijker om dat te doen,vandaar ook de woorden vrijwel alles.contant betalen maakt je bewuster hoe je met geld omgaat.een pasje is geen zichtbaar geld en voelt ook niet zo.contant doet je vaker nadenken of wat je koop ook echt wil hebben of nodig is (voor mij dan)
Ik betaal alles contant, één keer in de week pin ik een bepaald bedrag dan daar moet ik het dan van doen.
Daarmee bespaar ik zoveel, omdat je dan precies ziet hoeveel je waar aan uitgeeft en je nooit meer uit kan geven dat dat bedrag!
zou hier nogal wat problemen geven.. als mn man dan t geld vergeet, kan hij de boodschappen niet ophalen en voor mij hetzelfde.. te veel kans op vergeten dus dat doen we maar niet ; ) man haalt de boodschappen gelijk na werk af en ik maandag om half 9 als ik de kids naar school heb gebracht.. geen zin om extra heen en weer te fietsen 😉 ik hou t bij pinnen. heerlijk t overzicht in mn excel juist. cash verdwijnt hier en heb ik juist totaal geen inzicht in.. cash is hier gewoon papier geworden … nog net niet waardeloos… maar we gebruiken het nauwelijks
Ik doe al mijn boodschappen contant. Niet alleen om binnen budget te blijven maar ook uit privacy overwegingen. Als een bedrijf behalve door een goed aanbod aan mij wil verdienen door middel van het verzamelen van mijn gegevens, dan betalen ze me daar ook maar eerlijk voor ipv via het allerlei achteraf methoden zonder mijn toestemming te vergaren.
Ik pin nooit,eh,zelden. Om die reden dus. Ik denk gewoon beter na of iets nodig is als ik cash betaal.
Ik heb de bankpas ook niet bij me, moet dan naar huis om hem op te halen. Voor iets wat ik echt nodig vind doe ik dat wel,meestal is een half uur heen en half uur terug fietsen toch iets teveel van het goede.
Nog een voordeel, als je portemonnee eens gestolen wordt, ben je niet ook je bankpas kwijt.Scheelt een hoop gedoe.
De reden dat ik ooit begon met cash was de volgende, ik had toen een bijstandsuitkering en “zij” mogen tot drie maanden terug je bankrekeningen inzien. Die moet je dus elke keer weer laten zien. En “zij” hebben er niks mee te maken hoe ik mijn geld besteed. Ik wenste geen vragen over een betaling bij de slijterij, de afhaalchinees of de supermarkt van mijn keuze. Als er een groot bedrag van de rekening gehaald was en ze stelden vragen, zei ik dat het voor wiet was…en dat het in rook opgegaan was. Ze waren zo bevooroordeeld dat ze dat ook zomaar geloofden, ik hoorde immers ineens tot de groep werkschuw tuig dat geld verbrast terwijl zij zo hard moesten werken…hahahaha.
Ondertussen heb ik allang geen bijstand meer, en supermarkten mijd ik als de pest. De boeren en landwinkels waar ik voor mijn boodschappen kom hebben vaak geen pin, kleine lokale bedrijfjes ook niet.
Je hebt dan in ieder geval een paar goede gewoonten overgehouden aan die moeilijke periode: contant betalen, zicht houden op de je uitgaven en echt vers eten kopen
Wij betalen alle boodschappen met de pin. Thuis noteert mijn man de uitgave ouderwets in een schriftje. Niet omdat we willen bezuinigen, maar omdat het prettig is om te zien waar je geld naar toe gaat.