Bespaar jij op de boodschappen?

3 min leestijd

Ik denk dat de boodschappen in veel huishoudens een van de grootste uitgaven is. En heel veel aankopen zijn gewoon nodig, dus daar kom je niet onderuit. Maar we merken de laatste tijd dat de kosten voor het huishouden stijgen. Sommige boodschappen zijn ook duurder geworden. Tijd om eens te kijken of we op deze kostenpost wat kunnen besparen.

Bespaar jij op de boodschappen?; debudgetman.nl

Wat we nu aan de boodschappen uitgeven

We doen thuis boodschappen bij een paar supermarkten. De ‘basis dingetjes’ komen bij de Aldi of Lidl vandaan en de rest bij de AH. Dat is hier gewoon in de buurt en het voorkomt dat ik voor een paar cent goedkoper, verder moet rijden met de auto. De basisproducten verschillen volgens mij ook niet heel veel in prijs.

We gaan ook wel eens naar de markt en daar zijn sommige dingen echt wel wat goedkoper. Maar ik kom dan ook geregeld weer thuis met dingen die niet op ‘het lijstje’ stonden en daarmee verdampt de besparing (hopelijk is dit herkenbaar 🙂 ?). We zijn met z’n vijven en de kids zitten alle drie op school. Ze groeien goed volgens de dokter en het eten is af en toe niet aan te slepen. Op dit moment geven we per week ongeveer €150,- uit aan boodschappen. Dat is all-in: dus inclusief vlees, drank, drogisterij artikelen e.d. Volgens het budgetadvies van de Nibud is dit gelijk aan een vergelijkbaar huishouden.

Welke tips passen we nu al toe?

De standaard bespaar- en boodschappentips passen we al toe. Ik ga niet met een lege maag winkelen, maak eerst een boodschappenlijstje en kijk (soms) ook wat de aanbiedingen zijn. We hebben nu een paar weken zo’n ‘Nee-Nee‘ sticker op de brievenbus en sindsdien wordt de wekelijkse stapel foldertjes niet meer bezorgd. We hebben ineens een stuk minder dingen nodig en aanbiedingen van de supermarkten zijn ook via de app te vinden. Verder laat ik de kids liever thuis om te voorkomen dat de winkelwagen vol ligt met boodschappen die niet heel gezond zijn…

In principe doen we één keer per week boodschappen, voor ongeveer €100,-. De laatste tijd is halverwege de week het brood en beleg alweer op en halen we nog wat extra in huis. Het is dan praktisch om direct de dingen mee te nemen die in de loop van de week al op het boodschappenlijstje zijn opgeschreven. Daar geven we gemiddeld nog eens €50,- per week aan uit.

We zijn niet zo merkgevoelig. Ontbijtkoek hoeft dus niet per se van Peijnenburg te zijn en van veel artikelen kopen we dan ook de huismerken.

“Ik word niet zo gelukkig van een bordje kipfilet met bloemkoolbladeren”

 

Wat doen we (nog) niet?

Soms maken we een soort weekmenu, maar daarbij wordt het menu niet bepaald door de aanbiedingen van de supermarkt. We houden ook nog geen huishoudboekje bij. We controleren wel van tijd tot tijd waaraan ons geld is verdampt, maar daar zitten zelden verrassingen bij.

Ik merk dat ik het lastig vind om echt te besparen op de boodschappen. Echt goedkoop eten lijkt me al snel echt minder lekker. Klinkt verwend, ik weet het. Maar ik word gewoon niet zo gelukkig van een bordje kipfilet met bloemkoolbladeren, ook al kost dit dan gemiddeld €0,65 per volwassene. Ik heb het niet geprobeerd en dat ga ik ook zo houden.

Maximaal besparen op onze boodschappen zit er dus ook niet in.

Welke tips heb jij uitgeprobeerd?

Meer lezen?

9 gedachten over “Bespaar jij op de boodschappen?”

 1. Wij stoeien ook ontzettend met ons boodschappen budget. Ik heb hem op 500 euro per maand staan, maar dat lukt niet. Wij lopen tegen hetzelf aan als jij. Een keer per week grote boodschappen en dan een keer per week nog wat verse dingen erbij halen, maar dat telt altijd flink aan. Het blijft een kunst.

  Beantwoorden
 2. 175 euro per week, wat een luxe :-))
  Wij doen het met 60. En eten rustig bloemkoolblad.
  Heb gisteren nog een heleboel blad gewassen, fijngesneden en door de
  groentesoep gedaan. Echt heerlijk geworden!

  Beantwoorden
 3. wij geven ongeveer 125 per week uit aan boodschappen voor een gezin van 4 en mn 5 opvangkinderen eten wisselend mee met onbijt/lunch/diner en uiteraard tussendoortjes als smorgens fruit en smiddags een koekje, soms wat extra tussendoor als komkommer etc of crackers, ijstjes etc. (uiteraard kan ik die kosten weer aftrekken bij mn belastingaangifte) ik denk dat we op ongeveer 110 prive boodschappen uit komen wekelijks. ik bestel de weekboodschappen bij de jumbo, mede aan de hand van een weekmenu en ik haal een paar kleine dingen bij de dirk naast school die de jumbo niet heeft . ideaal ? voor het afhalen van de boodschapepn betalen we ongeveer 1.50 per week maar scheelt veel tijd en irritatie in de winkel ?

  Beantwoorden
 4. Wij geven gemiddeld 80 euro per week uit voor 4 personen, af en toe 5 personen. We kopen bij lidl en de rest bij de appie. We kiezen heel bewust onze boodschappen uit, en natuurlijk beland er iets in de kar wat niet op het lijstje staat, maar het kan. We eten paar keer per week vlees, dag of 4 denk ik al met al. De ene week redden we het niet, de andere week houden we over. Vaak vrijdag de grote boodschappen, dan de woensdag erop vaak nog even wat zuivel/groente en fruit halen. Gaat prima zo.

  Beantwoorden
 5. Wij doen meestal boodschappen bij Jumbo en Plus. Ook bestel ik regelmatig bij Picnic (zware dingen als frisdrank, melk, bubbelwater etc). Vlees en vleeswaren haal ik meestal bij de slager. Eigenlijk eten we elke dag wat we lekker vinden en dat kan uit de aanbieding zijn maar meestal niet. Geen weekmenu, werkt nooit bij ons. Ons gezin met twee kinderen van 13 en 19 eet en drinkt wel wat weg. Drank of sigaretten dan weer niet. Kipfilet met bloemkoolbladeren komt ook bij ons niet op het menu. Kipfilet is wel een favoriet overigens. We zijn wel en niet merkgevoelig. Cola is altijd een A merk, bubbelwater weer niet. Zoet beleg ook (behalve hagelslag want ze vinden die van appie het lekkerst), dingen met vlees erin ook A merk en verder gebruiken we ook huismerk. Ik heb geen budget, maar meestal geef ik rond de EUR 175 uit per week. Daar zit ook wel eens een cadeautje bij of een keer buiten de deur lunchen. Zolang het kan, vinden we het erg fijn leven zo. We boffen dat het financieel kan.

  Beantwoorden
 6. Boodschappen doen vind ik zo’n gedoe. Kletsend volk in het gangpad met de kar overdwars. Van die besluiteloze figuren voor de koeling. En dan bij de kassa: wilt u airmiles of spaarzegels ? Actiezegels dan misschien. Heeft u uw voordeelkaart bij u ? Mijn lieve hemel laat mij gewoon betalen en wegwezen. Ik doe 1x per week boodschappen en vermijd daarbij de vrijdagavond en de zaterdag want ……nou zie hiervoor.

  Beantwoorden
 7. Wij doen het grootste deel van onze boodschappen bij de Aldi, dat scheelt wel veel ten opzichte van de Albert Heijn. Fruit en groente voor overdag kopen we daar wat in de aanbieding is. Voor het avondeten maken we vooraf een weekmenu. Hierdoor komen we doordeweeks bijna niet meer in de winkel en dat scheelt in de verleiding komen om extra uit te geven.

  Beantwoorden
 8. Ik bespaar vooral door alle boodschappen in een supermarkt te doen ( in ons geval AH). Als ik meerdere supermarkten bezoek, koop ik vaak ook meer. Ik probeer om de boodschappen voor de hele week in één keer te halen. Meestal lukt dat redelijk. Het scheelt uiteraard dat wij geen opgroeiende kinderen in huis hebben. Dan is dat veel lastiger.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.