X

Je kunt op deze 5 manieren veel geld besparen

5 min leestijd

Genoeg geld hebben om van te leven. Wanneer je dat hebt bereikt dan wordt je leven een stuk leuker. Het is nogal prettig wanneer je niet heel lang hoeft na te denken (of zorgen te maken) waar je de rekeningen of boodschappen van gaat betalen. En genoeg hebben om van te leven draait minder om een hoog inkomen, maar eerder om het maken van keuzes. Je kunt op minimaal 5 manieren veel geld besparen.

Versimpel je leven

We moeten veel, en in veel gevallen zijn dat ook ‘moetjes’ die we onszelf opleggen. Doordat we een bepaalde druk voelen om mee te doen met anderen. In ons Brexit buurland kennen ze een mooie uitdrukking: ‘Keeping up with the Joneses.’ Er ontstaat een soort wedijver met onze sociale omgeving waarbij die omgeving de maatstaf wordt. Eigenlijk heel gek, want daardoor zijn we gecreëerde behoeften aan het vervullen.

Het blijkt in de praktijk alleen nog niet zo eenvoudig om hiermee te stoppen en je leven te versimpelen. Toch is dat de route naar een manier van leven waarin minder moet en meer kan.

Veel geld besparen is geen doel op zich. De financiële vrijheid die het oplevert zorgt er voor dat je keuzes kunt maken die je leven echt leuker maken. De volgende 5 tips helpen je op weg.

1. Schrap onnodige uitgaven

Een klassieke methode om mee te beginnen. De manier om geld over te houden, is minder uit te geven. Bekijk het overzicht van je uitgaven eens kritisch. Het voorbeeld van een abonnement op de sportschool wordt vaak genoemd en is een bijna spreekwoordelijk voorbeeld van een mogelijk onnodige uitgave. Het abonnement wordt vaak alleen van 2 tot 10 januari gebruikt.

Maar er zijn meer onnodige uitgaven. Aan het einde van je telefoonabonnement zou een sim-only abonnement kunnen volstaan. Er komt toch ieder jaar een nieuwe iPhone uit, dus je loopt al snel ‘achter.’ Kijk je nog tv, of is een internetverbinding genoeg? Bel je nog met je vaste telefoon, of alleen nog maar mobiel? Welke verzekeringen zijn dubbel, of overbodig? Wanneer ben je voor het laatst overgestapt van energieleverancier? Wat zijn de kosten voor je bankrekening en betaalpassen? Ook dat kan tegenwoordig gratis.

Bekijk iedere maandelijkse uitgave kritisch. Heb je het nodig? Zo ja: kan het dan goedkoper?

2. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

We kunnen niet oneindig doorgaan met alleen maar minder uitgeven. Je mobieltje is na een paar sim-only abonnementen ooit aan vervanging toe. Van tijd tot tijd moeten dingen gewoon worden vervangen. Ik heb gemerkt dat goede producten in aanschaf inderdaad wat duurder zijn, maar wel vaak langer meegaan en prettiger in gebruik zijn.

Aan kwaliteit zit overigens ook een grens. Sommige merken maken extreem dure apparaten of kleding zonder dat dit een veel betere kwaliteit oplevert.

3. Koppel je inkomen en uitgaven los van elkaar

Dit is echt een van de beste manieren om geld te besparen. Voorkom dat er een relatie gaat ontstaan tussen je inkomen en je uitgaven. In de praktijk betekent dit dat je je uitgaven niet laat stijgen zodra je inkomen omhoog gaat. Je gaat beneden je stand leven: je zou jezelf een duurder huis kunnen veroorloven, maar doet dat niet.

De grote kracht van deze beslissing is dat je jezelf losmaakt van het klassieke bestedingspatroon van veel consumenten. Er wordt nog vaak gestreefd naar ‘mooier, groter, meer.’

4. Zorg voor een buffer

Over het belang van sparen is hier al meer dan genoeg geschreven. Maar het zorgen voor een buffer gaat verder dan het ontwikkelen van gezond spaargedrag. Een buffer dient vaak een concreet doel op korte termijn. Zo wil je misschien een spaarpotje opbouwen zodat je in januari in een keer je zorgverzekering kan betalen (dat levert 1 a 2% korting op). Rij je een oude auto? Dan is een potje voor onderhoud en vervanging handig. De hoogte van je buffer (alle spaarpotjes bij elkaar) wordt dus bepaald door je eigen omstandigheden. Een zelfstandige zal bijvoorbeeld een iets hogere buffer willen aanhouden dan iemand in loondienst.

5. Vermijd deze denkfouten

Wanneer het over geld gaat dan maken we soms een paar denkfouten. Daardoor maken we verkeerde keuzes die geld kosten in plaats van geld opleveren. Het is zelfs zo dat niet iedere besparing geld oplevert. Hier zijn twee denkfouten die je wilt vermijden:

Kuddegedrag. De fout die veel consumenten maken is te denken dat meedoen met wat anderen doen, automatisch goed of veilig is. Dat leidt tot kuddegedrag. En tot hoge prijzen. Ineens wil iedereen een huis, aandelen of Bitcoin. Gevolg: verder stijgende prijzen. Zodra dit sentiment omslaat dan duikelen de prijzen naar beneden met forse verliezen tot gevolg. In de aandelenmarkt is de toestroom van particulier geld inmiddels een indicator dat een recessie op komst is. De oplossing? Steek geen geld in dingen waar iedereen al geld insteekt. Wanneer iets een hype is, dan zijn de grootste winsten al geboekt.

Compensatiegedrag. Deze denkfout herkennen we ook wel. “We gaan niet uit eten. Daarom kan ik wel wat duurder boodschappen halen.” Gevolg: we geven alsnog meer geld uit. Wanneer je van plan was om iets duurs te kopen en je koopt uiteindelijk iets wat minder duur is, dan bespaar je niets. Je geeft nog steeds geld uit. Jezelf compenseren leidt niet tot besparingen, maar tot andere uitgaven. Die zijn misschien wel minder duur, maar ze leveren geen geld op. Een afgeloste hypotheek levert niets op, wanneer je vervolgens een auto gaat leasen. Een collega-blogger omschrijft dit gedrag als fantoom besparingen, met de terechte conclusie dat het ons alleen maar armer maakt.

Veel geld besparen levert meer op dan geld

Het wordt toch wat armoedig wanneer veel geld besparen een doel op zich wordt. We lopen de kans dat we in gedachten nog steeds de hele tijd met geld bezig zijn. Het kan verstandig zijn om een tijdje serieus aandacht te besteden aan onze inkomsten en uitgaven. Daarmee kunnen we het eerder beschreven patroon van consumeren doorbreken. De financiële vrijheid die dit oplevert kunnen we inzetten om doelen te bereiken waar we echt gelukkig van worden. En die hebben eigenlijk nooit te maken met geld of spullen.

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (1)

  • Vooral die van dat compensatiegedrag herken ik. Dat is ook waarom veel mensen niet afvallen ook al gaan ze hardlopen. Ze denken: ‘Ik heb gerend, dus nu mag ik best een Big Mac.’