Kopen of huren?

3 min leestijd

Ben jij van plan om te verhuizen maar weet je nog niet of je wilt gaan kopen of huren? In dit artikel lees je een aantal voor- en nadelen van zowel kopen als huren die jou kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen? #DeBudgetman

Een woning kopen

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan je misschien denkt. Naast de hypotheek ben je bijvoorbeeld veel geld kwijt aan een makelaar, een hypotheekadviseur en de overdrachtskosten. Deze kosten dien je van je eigen spaargeld te betalen. Dit zijn een aantal kosten waar niet iedereen meteen aan denkt hij het kopen van een woning. Hieronder een aantal voor- en nadelen van het kopen van een huis:

Voordelen van kopen

 • Door af te lossen word je eigenaar van je woning;
 • Je bouwt hierdoor vermogen op;
 • Aangezien je eigenaar bent van de woning kun je je woning aanpassen en verbouwen naar eigen smaak;
 • De waarde van je woning kan stijgen in de loop van de jaren. Bij verkoop kan dit zorgen voor overwaarde.

Nadelen van kopen

 • Je kunt minder makkelijk verhuizen. Je zult eerst je huidige woning moet verkopen om te kunnen verhuizen. Als de huizenmarkt niet aantrekkelijk is kan dit betekenen dat je langer dan gewenst in je huidige woning moet blijven wonen;
 • Je moet zelf je woning onderhouden;
 • De waarde van je woning kan dalen. Hierdoor kan er bij de verkoop van je woning een restschuld overblijven.

Kom niet voor verassingen te staan bij het kopen van je eerste woning. Wil je meer informatie voordat jij je eerste huis gaat kopen? Bekijk dan een informatieve website voor starters, zoals Startershypotheek.nl. Of laat je adviseren door een hypotheekadviseur die jou alles kan vertellen over het kopen van een woning. Zo weet je precies wat het beste bij jouw financiële situatie past.

Een woning huren

Huren brengt over het algemeen minder risico’s met zich mee dan het kopen van een woning. Waar de maandlasten bij een koop woning bekend zijn is het huren van een woning hele andere koek. Zo blijkt uit onderzoek dat de huurlasten over de afgelopen jaren flink zijn gestegen en ook zullen blijven stijgen. Hieronder een aantal voor- en nadelen van huren:

Voordelen van huren

 • Je kunt je huurcontract op korte termijn opzeggen waardoor je flexibel bent;
 • Je kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag;
 • Grote verbouwingen of vernieuwen hoef je te betalen. Deze zijn voor de rekening van de woningbouwcoöperatie of verhuurder;
 • Als de huizenprijzen dalen verlies je geen vermogen en je wordt niet geconfronteerd met een restschuld.

Nadelen van huren

 • Je bouwt geen vermogen op. Je geld gaat direct naar de verhuurder. Als de waarde van de woning stijgt profiteert de verhuurder hier van;
 • Weinig tot geen vrijheid bij verbouwen of vernieuwen van de woning. De toegevoegde waarde van een verbouwing is voor de eigenaar van de woning;
 • De huurkosten staan niet voor lange tijd vast. De kans is groot dat je huur jaarlijks wordt verhoogd.

Informatie voor starters op de hypotheekmarkt

Bekijk Startershypotheek.nl voor meer informatie voor starters op de hypotheekmarkt. Zo ga je goed voorbereid op zoek naar jouw eerste woning.

Meer lezen?

1 gedachte over “Kopen of huren?”

 1. Het is ook, als je nu voor die beslissing staat, goed om te beseffen dat de huizenmarkt nog meer overspannen is dan in 2008. En dat de kans dat de huizenprijzen weer enorm kelderen dus enorm is. Alles wat je huis dan minder waard wordt dan wat je er nu voor betaalt, is net zo hard weggegooid als wanneer je huur betaalt. En huur moet je dus ook nog eens niet alleen vergelijken met (netto) hypotheek, maar bij die hypotheek ook de maandelijkse onderhoudskosten optellen die bij een huurwoning voor je betaald worden. Veel mensen verkijken zich daarop, en rekenen zich rijk dat ze aan hypotheek(rente) minder betalen dan aan huur.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.