X

Negatieve hypotheekrente. Een nieuwe hypotheek en geld toe?

4 min leestijd

Gratis geld. Sterker nog: leen geld en krijg geld toe. Dat is in Denemarken de nieuwe werkelijkheid wanneer je een hypotheek afsluit. We zijn al een tijdje gewend aan het begrip negatieve rente en dit heeft in Nederland geleid tot een spaarrente van 0,02% en onwaarschijnlijk lage hypotheekrentes. Nu is er dus een nieuwe drempel genomen. De eerste lening voor consumenten waarbij je naast het geleende geld ook maandelijks nog een bedrag van de bank gestort krijgt. Hoe zit dat in elkaar en kunnen we in Nederland ook een negatieve hypotheekrente verwachten?

Wat er in Denemarken gebeurt

De aanleiding voor de negatieve hypotheekrente in Denemarken zijn de wereldwijde lage rentes die de centrale banken hanteren. In Denemarken wordt nog met de Deense Kroon betaald en de Deense Centrale Bank heeft daarom de regie over het monetaire beleid in dat land. Net als vele andere Centrale banken hebben zij de rente steeds verder verlaagd om de economie te stimuleren. Ook zij hebben een negatieve rente, zoals dit ook binnen de rest van de EU het geval is. Alleen staat de rente in Denemarken nog lager dan in Nederland het geval is; daarmee is het omslagpunt naar een negatieve hypotheekrente natuurlijk ook eerder bereikt.

Veel berichten over de Deense hypotheken met negatieve rente laten een belangrijk detail buiten beschouwing: de Deense klant krijgt geen geld gestort, maar moet nog steeds betalen. Ook al is het maar heel weinig. Deense hypotheken zijn op een bijzondere manier opgebouwd.

Update: inmiddels wordt er door de Deense Jyske Bank daadwerkelijk een negatieve rente berekend. Klanten krijgen niet maandelijks geld gestort, maar de bank doet aan het eind van het jaar een extra aflossing op de hypotheek. Zonder dat je iets kwijt bent aan de lening, daal je hypotheekschuld dan toch.

Hoe zit de Deense hypotheekmarkt in elkaar

Een hypotheek die in Denemarken wordt uitgegeven, wordt door een bank direct op de kapitaalmarkt uitgezet als obligatie. In dit geval met een negatieve marktrente

Maar er zijn nog wat verschillen met de Nederlandse markt. Zo mag je in Denemarken maximaal maar 70% van de woningwaarde financieren. Dat leidt tot een lagere risico-opslag dan in Nederland. Maar deze komt bovenop de marktrente. De verschillende kosten van een bank worden in een totale opslag in rekening gebracht bij de klant.

Een negatieve hypotheekrente in Nederland?

Nadat de eerste berichten over de negatieve hypotheekrente in het nieuws verschenen, waren de Nederlandse hypotheekverstrekkers er als de kippen bij om aan te geven dat de Nederlandse situatie heel anders is. Dat zou ik ook zeggen wanneer ik hypotheken verkoop. Is het ook zo?

Ja, de Nederlandse manier van hypotheken uitgeven is anders dan in Denemarken. Maar ook hier bestaat een hypotheek uit een deel rente en een deel opslag (risico en kosten).

Dus vanuit een ander perspectief is de markt in Nederland niet zo anders dan in Denemarken. Wanneer de rente op de kapitaalmarkten dus maar laag genoeg wordt, dan zou in theorie ook in Nederland de situatie kunnen ontstaan dat een hypotheek tegen 0% of een negatieve rente wordt uitgegeven. Zover is het nu nog niet.

Stel dat…

Maar stel dat de EU de rente verder verlaagt en dat er toch op enig moment sprake zou zijn van een negatieve hypotheekrente. Wat dan? Er is niemand die precies weet wat daar de gevolgen van zullen zijn. Daarom wordt het interessant om de komende periode te volgen hoe de markt in Denemarken zich gaat ontwikkelen. Zij zijn nu de eerste consumenten ter wereld die echt geld toe krijgen bij het afsluiten van een hypotheek.

Ook al is de woning- en hypotheekmarkt daar anders dan hier, de komst van (meer dan) gratis geld moet verstorende gevolgen hebben. Voor de Nederlandse woningmarkt zal het in ieder geval verdere prijsstijgingen in de hand werken.

Wat voor gevolgen verwacht jij wanneer ook hier hypotheken beschikbaar komen met een negatieve rente?

Meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (13)

  • Haha zou wel fijn zijn als we er in Nederland ook 'gratis' geld bij zouden krijgen. Misschien wordt het dan iets makkelijker om in deze tijd nog een nieuwe woning te kopen.

  • Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat zou gebeuren. Ik zit er echter wel op te wachten dat de spaarrente weer hoger wordt. Een negatieve spaarrente zou toch verschrikkelijk balen zijn!

  • De overheid wil volgens mij al gebruik maken van die negatieve rente, was laatst op het nieuws. Of vergis ik me nu?

    • De overheid leent zelf al geld op de kapitaalmarkt tegen negatieve rente. Wanneer wij als consumenten geld lenen, in dit geval voor een hypotheek, dan hebben we nog steeds met positieve (te betalen) rente te maken. Daarnaast heeft de ING kortgeleden aangegeven dat zij een negatieve spaarrente niet langer uitsluiten.

  • Was het maar zo’n feest! Geld toe krijgen bij je hypotheek ? Ik ben heel benieuwd hoe het zich ontwikkelt in Denemarken, ik blijf het volgen.

  • Ik vind dit een lastige vraag om te beantwoorden. Ik voel me eerlijk gezegd niet toegerust om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.

  • Voor Nederland zie ik dat niet gebeuren, dan gaan hypotheekverstrekkers op den duur gewoon allemaal failliet. Van mij mag de rente ook wel weer omhoog gaan. En dan doel ik natuurlijk op de spaarrente, hoewel de hypotheekrente daar ook aan vast zit natuurlijk. Maar dat expres laag houden omdat dat zogenaamd de economie ten goede komt vind ik zo een onzin. Het is niet alsof ik daardoor meer geld uit ga geven.

    • Hypotheekverstrekkers gaan van een lage rente op zich niet failliet. De winstmarge is verrekend in de opslagen. Een beetje hogere spaarrente zou inderdaad wel prettig zijn

      • Van een lage rente op zich niet nee, maar wel als ze geld zouden moeten uitkeren bij een negatieve rente lijkt mij? Dan moeten ze veel meer mensen geld toeleggen als wat ze verdienen met de opslagen lijkt mij.

  • De titel die de meeste artikelen hierover geven laten het inderdaad zo voorkomen alsof je geld toe krijgt wanneer je een hypotheek in Denemarken hebt. Goed dat je laat zien dat dat niet het geval is! Voor Nederland zie ik dat i.i.g. niet gebeuren.

    • De Nederlandse hypotheekverstrekkers zullen er in ieder geval alles aan doen om echt geld toe te voorkomen. Kijk maar naar de ABN AMRO: zij hebben nog enkele klanten met een Euribor-hypotheek. Zodra deze rente zo negatief werd dat er door De Bank geld zou moeten worden overgemaakt naar de klant, hebben zij snel de opslagen verhoogd om dat te voorkomen. Deze zaak ligt nu in hoger beroep bij de rechter..