Sparen heeft lange tijd helemaal niets opgeleverd. We hebben tot heel kort geleden zelfs een negatieve spaarrente gekend. Maar nu de inflatie in de dubbele cijfers is beland, kruipt ook de spaarrente weer langzaam omhoog. Je wordt nog steeds niet slapend rijk van de uit te keren rente, maar de tijden van een negatieve rente of 0% zijn wel voorbij. De spaarrente is van een piek in 2009 (ruim 5%) in hoog tempo gedaald. Op dit moment krijg je bij de grote Nederlandse banken nog steeds zulke lage rentes dat het erop lijkt dat ze niet zitten te wachten op je spaargeld. Toch heeft het voordelen om te sparen en zijn er ook veilige alternatieven die meer opleveren.
Waarom toch sparen ondanks een lage spaarrente
Sparen doe je niet alleen voor de rente. Het helpt je om een buffer te creëren waarmee je tegenvallers kunt opvangen. En het helpt je om je financiën in de hand te houden. Door regelmatig te kijken waar je je geld aan uitgeeft, voorkom je dat je misschien ongemerkt je uitgavenpatroon aanpast aan je inkomen. Op deze manier leef je structureel ‘beneden je stand‘ en dat zorgt er voor dat je ook structureel geld overhoudt. Hiermee kun je je hypotheek aflossen, beleggen en dus ook sparen.
Heb je nog wat meer redenen nodig om te sparen? Lees dan dit artikeltje nog even terug.
Ik heb zelf een deel van ons spaargeld weggezet in enkele deposito’s: ieder kwartaal valt er een deposito vrij die ik dan weer vastzet voor 1 jaar. Op deze manier ontstaat de bekende depositoladder, waarbij ons hele spaargeld binnen een jaar beschikbaar is. Mocht dat nodig zijn.
Wat is de spaarrente op dit moment?
Van een rondje langs de grotere Nederlandse banken word je niet vrolijk. Ik heb even gezocht naar de vrij opneembare sparrekeningen en naar deposito’s van 3 jaar.
De Nederlandse ‘koploper’ voor een spaarrekening waarbij het saldo vrij opneembaar is, biedt de Leaseplanbank 1,85% rente. Wil je je spaargeld langere tijd opzij zetten, dan kom ik uit bij KNAB met een rentevergoeding van 2,8%.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een deposito voor 1 jaar.
Een gewoon Nederlands alternatief is dan de Yap Kredi Bank. Zij bieden 3,35%. Ik weet het: het klinkt niet erg Nederlands, maar de Yap Kredi Bank is een Turkse bank met een Nederlandse bankvergunning. Voor spaarders is het interessant te weten dat dergelijke banken dus gewoon onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen. Wat dat precies is, leg ik hieronder nog even uit.
Het depositogarantiestelsel in het kort
Spaargeld moet veilig staan bij een bank. Dat is eigenlijk het hele principe van sparen. Met het geld dat je belegt, neem je bewust een bepaald risico en dat geldt juist niet met je spaargeld.
Geld wat op spaarrekeningen staat bij banken met een vergunning van de Nederlandsche Bank, vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je spaargeld daar tot een bedrag van €100.000,- (per rekeninghouder) is gegarandeerd. Je krijgt je geld tot dit bedrag dus altijd terug; zelfs de opgebouwde spaarrente wordt vergoed. Op de website van de Nederlandsche Bank kun je zelf controleren of de bank die je op het oog hebt, beschikt over een Nederlandse bankvergunning.
Heb je een en/of rekening? Dan geldt de garantie tot €200.000,-
Het depositogarantiestelsel is een Europese regeling. Iedere lidstaat moet deze regeling zelf uitvoeren. Je kunt dus binnen de hele EU veilig sparen. En dat biedt mogelijkheden
Op zoek naar een hogere spaarrente
Er zijn alternatieve, buitenlandse spaarrekeningen beschikbaar die een veel hogere rente bieden. Het bekende spaarplatform Raisin biedt de mogelijkheid om bij verschillende buitenlandse banken te sparen. De banken die Raisin aanbiedt, zijn zonder uitzondering allemaal Europese banken uit landen die tot de Eurozone behoren. Je spaart dus altijd in Euro’s, ontvangt rente in Euro’s en loopt dus geen valutarisico.
Waarom zou je via Raisin sparen en niet rechtstreeks bij een van de banken? De belangrijkste reden is dat het veel gemakkelijker is. Het aanmelden en afsluiten van een deposito bij een andere Europese bank gaat gewoon in het Nederlands.
Zelf ben ik niet zo loyaal aan een bank. En al helemaal niet aan een spaarbank. Zodra ik ergens een procentje meer rente kan krijgen, dan verhuis ik ons spaargeld. En dat gaat bij Raisin dus erg gemakkelijk. Vanuit het Raisin account krijg je toegang tot alle aangeboden spaarproducten.
Zo kun je je depositoladder goed gespreid en tegen de hoogste rentes in heel Europa onderbrengen. Terwijl de administratie van je spaargeld uit een Raisin account bestaat.
Welke rentepercentages zijn dan beschikbaar?
De hoogste aanbieder van een spaardeposito voor 1 jaar is nu de Letse Ritumu bank met een rente van 4,25%.
In de kleine lettertjes valt te lezen dat spaarders in Letland te maken hebben met bronbelasting. Dit is belasting over de spaarrente. Als Nederlandse spaarder krijg je vrijstelling voor deze belasting. Raisin helpt je daarbij door je de juiste formulieren toe te sturen.
Liever iets minder spaarrente en geen gedoe met formulieren en bronbelasting? Dan kom ik uit bij de Italiaanse Banca Progetto met een depositorente van 4,2%.
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden, of naar andere hoge spaarrentes?
Hier vind je de pagina met alle spaardeposito’s en hier vind je de gewone spaarrekeningen.
Hoe hoog is jouw spaarrente op dit moment?
Lees berichten (3)
Hi budgetman, ander, redelijk nieuw alternatief is om een (gratis) rekening te openen bij Revolut. Zij hebben sinds vorige week een nieuw spaarproduct geintroduceerd (zgn. flexibele rekening) met rentes (na aftrek service kosten) van 2,88% (EUR), 4,08% (GBP), 4,95% (USD). Dit is gebaseerd op Money Market fondsen, laag risico, altijd opneembaar. Ligt een beetje tussen sparen en beleggen in. Spaargeld is gedekt tot 22K. Bunq biedt ditzelfde spaarproduct aan, maar daar heb je een betaalde rekening voor nodig en is de vergoeding lager.
Dank voor de aanvulling!
Dat zag ik ook ja. Ik had automatische advertentie ingeschakeld, maar adsense schiet nogal door. Wordt aan gewerkt!