Sparen: heeft dat nog zin?5 min read

Sparen: een typisch Nederlandse gewoonte, denken we. Dat blijkt overigens mee te vallen: er zijn aardig wat landen om ons heen waar nog driftiger wordt gespaard. Nederland is (hoe kan het ook anders) een keurige middenmoter: we sparen € 6,51 van iedere € 100,-. Daarmee zijn ‘we’ ongeveer even goed bezig als de Mexicanen, die 6,58 van ieder 100 peso’s opzij leggen. Maar kan nog veel mooier: in Zwitserland liggen niet alleen zwarte Euro’s, maar ook 19 (!) frank van iedere besteedbare 100 franken van de Zwitserse gezinnen (bron: oecd.org). Zo typisch Nederlands is het dus niet, maar het hoort wel een beetje bij ons: sparen.

Maar waarom zou je sparen? Heeft dat nog wel zin, nu de rente bijna 0% is? Hoeveel moet je dan opzij leggen per maand? En zijn er alternatieven die meer opleveren dan die 0%?

Sparen: heeft dat nog zin? #DeBudgetman

Waarom sparen?

Omdat het je leven een stuk rustiger maakt. Wanneer je hebt gespaard, dan heb je geld achter de hand wanneer je er iets vervangen of gerepareerd moet worden. Je kunt onverwacht hoge kosten dan opvangen. Maar er zijn meer voordelen.

Het maakt je bewuster van je financiën, geeft je meer keuzevrijheid in je leven en een gevoel van onafhankelijkheid. Die laatste licht ik even toe. Wanneer je genoeg hebt gespaard om, laten we zeggen, een jaar te kunnen leven van je spaargeld dan biedt je dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld je baan op te zeggen en rustig naar wat anders op zoek te gaan. Wordt ook wel FU money genoemd..

Daarnaast biedt een spaarrekening met voldoende saldo mogelijkheden om op andere terreinen geld te besparen. Licht ik ook even toe. Wanneer je voldoende spaargeld hebt, dan zou je er bij het afsluiten van je zorgverzekering voor kunnen kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Je hebt immers geld achter de hand om in geval van hoge zorgkosten, het eigen risico zelf te betalen. Kijk even bij mijn blog over zorgverzekeringen wat je dit op jaarbasis kan opleveren.

Andere, concrete redenen om te sparen zijn een speciaal doel (verre reis) of vermogensopbouw.

Kortom, meer dan genoeg redenen om wat aandacht aan je financiën te besteden.

Heeft het nog wel zin om te sparen?

Ja. En wel om bovenstaande redenen. Het is belangrijk om wat achter de hand te hebben. Hoeveel moet dat dan zijn? Dat hangt natuurlijk van jouw persoonlijke situatie af.

Het is waar: sparen loont niet meer, als je naar de rente kijkt. Maar dat moet je niet tegenhouden; tenzij vermogensgroei je doel is (maar dan is beleggende enige serieuze optie).

Of je nu spaart voor een verre reis, of voor het creëren van een buffer, in beide gevallen heb je een bepaald streefbedrag in gedachten. Rente is leuk, maar tot voor kort was er sprake van een kleine (positieve) marge tussen inflatie en spaarrente. Die is momenteel verdwenen. Spaarrente voorkomt dat je geld minder waard wordt, maar levert bij kleinere spaartegoeden natuurlijk geen serieuze bijdrage aan de groei van je spaargeld.

Laat de lage spaarrente je niet ontmoedigen om met sparen te starten. Maak een algemene spaarpot voor het opvangen van de tegenvallers of extra uitgaven. Hier kun je berekenen hoe hoog die buffer moet zijn.

Werk met verschillende ‘spaarpotjes’ en hou rekening met verwachte grote uitgaven. Een van de spaarpotjes kan voor je volgende auto of verre reis zijn. Wil je sparen voor een lange of verre reis, een schilderij/oude auto, verbouwing of aankoop van een huis? Daar zou je dan een aparte spaarpot voor kunnen maken.

Wanneer je op reis gaat, kun je ook te maken krijgen met een tegenvaller. Dan biedt je algemene spaarpot uitkomst. Dat je bij een verbouwing, of de koop van een huis met een tegenvallertje te maken kunt krijgen, mag duidelijk zijn. Een algemene financiële reserve komt altijd van pas.

Alternatieven voor sparen tegen 0% rente

Wanneer je je algemene spaarpot hebt en je specifieke spaardoel wat verder in de toekomst ligt, dan wordt het wel interessant om te zorgen dat je spaargeld ook het meeste rendement oplevert. Wanneer je over 2 jaar een verre reis gaat maken en je hebt daar je vakantiegeld van dit jaar al voor gereserveerd, zet dit dan vast in een deposito van 2 jaar (rente 2017: 0,8-1,2% per jaar).

Kijk bij het openen van een deposito wel goed naar de voorwaarden. Vaak kun je je geld niet boetevrij opnemen, of alleen onder bijzondere voorwaarden.

Daarnaast zijn er ook buitenlandse banken die deposito’s aanbieden. Zij vallen wel onder het Europese depositogarantiestelsel, maar het vraagt wat extra moeite om in geval van een faillissement je geld weer terug te krijgen.

Voor een doel op korte of middellange termijn zou ik niet gaan beleggen; maar voor plannen op langere termijn is het een goede manier voor een hoger rendement. De beste manier is om direct wanneer je salaris is gestort, een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Zo voorkom je dat je alleen maar spaart wanneer je aan het eind van de maand wat overhoudt. Heb je een meevallertje?  Maak de helft over naar je spaarrekening en doe met de andere helft iets leuks. Heb je een tegenvallertje? Probeer een deel van de kosten uit je huishoudbudget te betalen en maar een deel van je spaargeld aan te spreken. Spaar naast een algemene buffer, ook voor specifiek doelen. Bij veel banken is het mogelijk om eigen spaarpotjes aan te maken. Label de spaarpotjes voor de verschillende doelen die je hebt.

Tot slot: bekijk periodiek je financiën, controleer of je op koers ligt om je spaardoel te bereiken en stel bij. Het bedrag dat je maandelijks spaart verhoog je niet alleen door middel van een hoger inkomen, maar vooral door je uitgaven te verlagen en te besparen.

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: