Sparen: heeft dat nog zin?

5 min leestijd

Sparen: een typisch Nederlandse gewoonte, denken we. Dat blijkt overigens mee te vallen: er zijn aardig wat landen om ons heen waar nog driftiger wordt gespaard. Nederland is (hoe kan het ook anders) een keurige middenmoter: we sparen € 6,51 van iedere € 100,-. Daarmee zijn ‘we’ ongeveer even goed bezig als de Mexicanen, die 6,58 van ieder 100 peso’s opzij leggen. Maar kan nog veel mooier: in Zwitserland liggen niet alleen zwarte Euro’s, maar ook 19 (!) frank van iedere besteedbare 100 franken van de Zwitserse gezinnen (bron: oecd.org). Zo typisch Nederlands is het dus niet, maar het hoort wel een beetje bij ons: sparen.

Maar waarom zou je sparen? Heeft dat nog wel zin, nu de rente praktisch 0% is? Hoeveel moet je dan opzij leggen per maand? En zijn er alternatieven die meer opleveren dan die 0%?

Sparen: heeft dat nog zin? #DeBudgetman

Waarom zou je sparen?

Omdat het je leven een stuk rustiger maakt. Wanneer je hebt gespaard, dan heb je geld achter de hand wanneer je er iets vervangen of gerepareerd moet worden. Je bent in staat om onverwacht hoge kosten op te vangen. Maar er zijn meer voordelen.

Het maakt je bewuster van je financiën, geeft je meer keuzevrijheid in je leven en een gevoel van onafhankelijkheid. Die laatste licht ik even toe. Wanneer je genoeg hebt gespaard om, laten we zeggen, een jaar te kunnen leven van je spaargeld dan biedt je dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld je baan op te zeggen en rustig naar wat anders op zoek te gaan (wordt daarom ook wel FU money genoemd).

Daarnaast biedt een spaarrekening met voldoende saldo mogelijkheden om op andere terreinen geld te besparen. Dat licht ik ook even toe. Wanneer je voldoende spaargeld hebt, dan zou je er bij het afsluiten van je zorgverzekering voor kunnen kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Je hebt immers geld achter de hand om in geval van hoge zorgkosten, het eigen risico zelf te betalen. Een andere manier om te besparen is om de premie in een keer te betalen. Kijk even bij mijn blog over zorgverzekeringen wat je dit op jaarbasis kan opleveren.

Misschien heb je heel concrete doelen zoals een verre reis of de aankoop van een woning. Dat zijn heel goede redenen om je spaarrekening te vullen.

Heeft het nog wel zin met deze lage rente?

Ja. En wel om bovenstaande redenen. Hoeveel dat moet zijn hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af.

Het is misschien verstandig om met verschillende spaarpotjes te werken en zo rekening te houden met verwachte grote uitgaven. Een van de spaarpotjes kan voor je volgende auto of verre reis zijn. Ook op reis heb je soms te maken met een financiële tegenvaller. Dan biedt je algemene spaarpot uitkomst. Dat je bij een verbouwing of de koop van een huis met een tegenvallertje te maken kunt krijgen, mag duidelijk zijn. Zo’n algemene financiële reserve komt dus altijd van pas.

De rente

Het is waar: sparen loont niet meer wanneer je uitsluitend naar de rente kijkt. Maar de rente is niet zo heel relevant. Tenzij vermogensgroei je doel is, maar dan is beleggen de enig serieuze optie.

Of je nu spaart voor een verre reis of voor het creëren van een buffer, in beide gevallen heb je een bepaald streefbedrag in gedachten. Rente is leuk en tot voor kort was er zelfs sprake van een kleine positieve marge tussen inflatie en spaarrente. Maar die is momenteel verdwenen. Spaarrente voorkomt dat je geld minder waard wordt, maar het levert bij kleinere spaartegoeden natuurlijk geen serieuze bijdrage aan de groei van je spaargeld. Lees dit artikel wanneer je een spaarrekening zoekt die nog wat rente oplevert.

Laat de lage spaarrente je niet ontmoedigen om met sparen te starten. Maak een algemene spaarpot voor het opvangen van de tegenvallers of extra uitgaven. Hier kun je berekenen hoe hoog die buffer moet zijn.

Alternatieven voor 0% rente

Wanneer je je algemene spaarpot hebt en je specifieke spaardoel wat verder in de toekomst ligt, dan wordt het wel interessant om te zorgen dat je spaargeld ook nog wat rendement oplevert. Wanneer je de verre reis pas over 2 jaar gaat maken en je hebt al een deel bij elkaar gespaard, zet dat geld dan vast in een deposito van 2 jaar (rente dec 2019: 1,35% per jaar).

Let bij het openen van een deposito wel goed op de voorwaarden. Vaak kun je je geld tussentijds niet boetevrij opnemen of alleen onder bijzondere voorwaarden.

Hoe begin je met sparen?

De beste manier om te sparen is om direct wanneer je salaris is gestort een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Zo voorkom je dat je alleen maar spaart wat je aan het eind van de maand over hebt. Heb je een meevallertje?  Maak de helft over naar je spaarrekening en doe met de andere helft iets leuks. Heb je een tegenvallertje? Probeer een deel van de kosten uit je huishoudbudget te betalen en maar een deel van je spaargeld aan te spreken.

Tot slot: bekijk periodiek je financiën, controleer of je op koers ligt om je spaardoel te bereiken en stel bij. Het bedrag dat je maandelijks spaart verhoog je niet alleen door middel van een hoger inkomen, maar vooral door je uitgaven te verlagen en te besparen.

Spaar jij iedere maand?

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.