X
    Categorieën Sparen

6 eenvoudige spaartips die het sparen makkelijker maken

4 min leestijd

Het lukt niet iedereen om regelmatig geld opzij te zetten. Soms komt dat omdat je weinig verdient, veel uitgaven hebt en er aan het eind van de maand niets overblijft. De volgende spaartips helpen je om dit te doorbreken en maken het voor iedereen gemakkelijker om te sparen.

1. Spaar een vast bedrag per maand

Door een vast bedrag te sparen wen je aan het feit dat er standaard iedere maand een bedrag naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Dit lukt eigenlijk alleen goed wanneer je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Hier lees je een paar tips die je helpen om zo’n overzicht op te stellen. Een vast bedrag per maand sparen heeft het meeste effect wanneer je deze combineert met de volgende drie spaartips:

2. Zet je spaargeld op een andere bank

Heb je moeite om niet aan je spaargeld te komen? Open een spaarrekening bij een andere bank. Daardoor kom je minder snel in de verleiding om even snel wat geld over te schrijven en toch die ene impulsaankoop te doen.

Ik maak zelf gebruik van een rekening bij N26. Dat is een Duitse Internetbank met een gratis betaalrekening, PIN-pas en debit-card. De rekening heeft één nadeel: je kunt op dit moment nog niet betalen via IDEAL. Maar dat is voor zo’n tweede rekening misschien juist weer een voordeel. Het registreren gaat helemaal via Internet en is binnen 8 minuten gedaan (zelf gecheckt :-))

Wanneer je een deel van je spaargeld wat langer wilt wegzetten, maak dan gebruik van een deposito. Op dit moment zijn via Savedo de hoogste deposito-rentes te krijgen bij Europese banken. Deze banken vallen gewoon onder het depositogarantiestelsel en daarmee zijn ze net zo veilig als Nederlandse banken; maar ze keren wel een (veel) hogere rente uit. Je kunt je geld al vanaf drie maanden vastzetten en zo levert het in ieder geval nog iets op.

3. Spaar direct wanneer je salaris is gestort

Waarschijnlijk herken je het wel: aan het eind van de maand is er nooit een stuk salaris over. Andersom komt vaker voor. Draai het om: zodra je salaris is gestort, maak je direct geld over naar je spaarrekening. “Betaal jezelf eerst” heet dat.

“Do not save what is left after spending, instead spend what is left after saving”

Warren Buffet

En Warren Buffet kan het weten. Zijn vermogen wordt geschat op $84,1 miljard.
Heeft’ie overigens niet bij elkaar gekregen door alleen maar te sparen 🙂

4. Verhoog je spaarinleg direct wanneer je inkomen stijgt

Wanneer je meer wilt sparen dan lijkt het voor de hand te liggen dat je probeert om je inkomsten te verhogen. Salarisverhoging of een andere baan, zorgen voor meer inkomen. Wanneer je inkomen stijgt, zet dit bedrag dan direct weg. Je bent nog niet gewend aan je nieuwe salaris en door direct je spaarbedrag te verhogen voorkom je dat ook.

Op die manier ga je structureel beneden je stand leven. Dat is dé route naar een gezonde spaarrekening.

5. Bezuinig op je uitgaven

Een hoger inkomen is altijd leuk, maar besparen op je uitgaven zorgt er ook voor dat je geld overhoudt. Er zijn veel goede blogs geschreven met allerlei besparings- en spaartips. Besparen op je uitgaven heeft overigens 2 voordelen: je houdt geld over én je hebt minder geld nodig om van rond te komen.

6. Bedenk een spaardoel

Sparen gaat veel makkelijker (en wordt leuker) wanneer je een concreet doel hebt om voor te sparen. Je spaardoelen kunnen veranderen. Misschien lukt het nu nog niet zo goed om te sparen. Dan zou het sparen voor een buffer een eerste doel kunnen zijn. Genoeg geld op je spaarrekening voorkomt dat je bij tegenvallers direct in de financiële problemen komt. Het NIBUD heeft een rekentooltje waarmee je kunt uitrekenen hoe groot jouw buffer ‘moet’ zijn.

Maak een lijstje met spaardoelen, dat voorkomt dat je in het wilde weg spaart. Dan is sparen minder leuk en niet zo makkelijk vol te houden. Spaardoel nodig? Hier volgen een paar veelgebruikte doelen: een buffer aanleggen, het aflossen van (studie)schulden, het vervangen van de auto, onderhoud/verbeteringen aan de woning, een bijzondere reis of een tijdje vrijwilligerswerk doen in het buitenland, het aflossen van de hypotheek of sparen voor je pensioen.

Heb jij nog spaartips die in dit lijstje thuishoren?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (2)

  • Ik sluis altijd zoveel mogelijk geld meteen door naar mijn spaarekening. Eenmaal daar is de drempel hoog om er aan te komen dus dat werkt goed voor mij.

  • Verhuizen kan ook nog zo’n spaardoel zijn. Die staat bij mij nu vrij hoog op de lijst (samen met de buffer aanvullen).