Sparen, beleggen of allebei?

4 min leestijd

Nederlanders hebben graag wat achter de hand voor het geval dat..
Maar wat moet je met je spaargeld nu de rente het nulpunt nadert? Dan maar beleggen? Of ben je daar nu te laat mee gezien de huidige koersen? Aflossen op de hypotheek dan maar?

Sparen, of beleggen? tips voor een succesvolle combinatie #DeBudgetman #Sparen #Beleggen
sparen, of beleggen- tips en adviezen voor een succesvolle combinatie #DeBudgetman

Sparen

Inderdaad, gewoon blijven sparen. Ook al is de rente ongeveer nul procent. Sparen zorgt er namelijk voor dat je bewust met je financiën bezig bent en er budget overblijft om te reserveren voor lange termijn plannen. Of je je spaargeld ook daadwerkelijk voor ongeveer 0% op de bank moet zetten, is een ander verhaal; er zijn nog wel wat alternatieven.

In eerste instantie zorgt sparen er voor dat je een reserve opbouwt om (on)verwachte grote uitgaven te kunnen betalen.

Hoe groot moet je buffer zijn? Dat hangt natuurlijk af van je omstandigheden. Het Nibud heeft een handige tool waarmee je voor jouw persoonlijke situatie kan uitrekenen wat de minimale en gewenste hoogte van je spaarsaldo moet zijn.

Op hoofdlijnen:

  • Single en heb je een huurhuis? Dan adviseert het Nibud € 4.700,- te reserveren.
  • Heb je het ‘totale pakket’? Dus een partner, een rijtje kinderen met een hypotheek en een oude auto? Dan heb je natuurlijk wat meer nodig: € 17.800,-

Het loont de moeite om een keer uit te rekenen hoe hoog jouw buffer moet zijn. Hoeveel precies, hangt af van je wensen en plannen. En de buffer-berekenaar houdt ook niet overal rekening mee. Heb je echt geen idee (of zin om het allemaal uit te rekenen), dan zit je met 3 a 4 keer je totale maandelijkse uitgaven redelijk in de buurt van de Nibud adviezen.

Wanneer je je reserve hebt gevuld, dan blijft er geld over dat je wellicht wat langer zou kunnen missen. Dat is afhankelijk van je spaardoel. Spaar je voor een lange/verre reis? Dan zou je een deel kunnen wegzetten in een deposito.

Maar wanneer je spaart om vermogen op te bouwen, dan is het goed om meer met je geld te doen.

Beleggen

Vermogen opbouwen door alleen maar te sparen gaat niet werken. Voorbeeldje?

Bij een gemiddelde spaarrente van 0,5% lukt het niet om de inflatie en de vermogensrendementsheffing (belasting over je gespaarde/belegde geld boven € 30.000,-) te compenseren. Je spaart dus ‘achteruit’. Wanneer je vermogen wilt opbouwen dan ontkom je er niet aan om iets met beleggen te gaan doen. En dat is niet eng.

Hier volgen enkele tips:

  • Ga pas nadenken over beleggen, wanneer je je spaardoel hebt bereikt. Het wordt natuurlijk niks wanneer je je aandelen moet verkopen als je wasmachine kapot gaat.
  • Bedenk hoeveel risico je zou willen lopen. Zou je direct al je aandelen verkopen, wanneer ze in een korte tijd 20% minder waard zijn geworden? Bedenk wel dat je bereidheid om risico’s te nemen, een op een is gekoppeld aan de kans op een hoger rendement.
  • Hoe actief wil je met beleggen bezig zijn? Wil je zelf aan- en verkopen? Of heb je liever dat er automatisch een bedrag wordt belegd?
  • Koop GEEN actief beheerde beleggingsfondsen! Er bestaan geen beleggingsfondsen die het op langer termijn structureel beter doen dan de markt. Je betaalt extra kosten voor het beheer van die fondsen en dat gaat ten koste van het rendement. Banken zijn gek op beleggingsfondsen, dat zegt genoeg wat mij betreft.

Waar je dan wel in moet belegen? Kies om te beginnen voor goedkope, eenvoudige indexfondsen of ETF’s met een brede spreiding. Ik beleg zelf al jaren bij Meesman en ben er erg tevreden over. Zij hebben een select aanbod van index- en obligatiefondsen, tegen lage kosten. Het grote voordeel van Meesman is dat je automatisch maandelijks kunt beleggen. Beleggen zonder naar om te kijken. Hoeveel je belegt is weer afhankelijk van de vraag hoeveel je kunt missen en wat het doel is dat je wilt bereiken.

Een alternatief voor Meesman is beleggen via DEGIRO. Zij bieden een gratis beleggingsrekening en de mogelijkheid om in 30 verschillende landen te handelen. Een vergelijkbaar alternatief voor indexfondsen zijn ETF’s en deze zijn via DEGIRO te koop.

Sparen en beleggen dus

Voor een (financieel) goede nachtrust kun je dus het beste sparen én beleggen. Spaar tot je je gewenste spaardoel hebt bereikt en beleg de rest. Wanneer je je gespaarde reserve hebt aangesproken, dan vul je dat budget weer aan.

Op de lange termijn heeft beleggen altijd (veel) meer rendement opgeleverd dan sparen; en zolang de spaarrente richting de 0% daalt, zal dat ook in de komende tijd nog wel zo blijven.

Beleg jij ook?

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.