Voorbereidingen

3 min leestijd

Zoals ik in een van mijn eerdere artikelen heb aangegeven, gaan we in de komende maanden onderzoeken en ondervinden hoe het leven in een tropisch land bevalt en om een goed beeld te hebben van de mogelijkheden daar. Wanneer dat bevalt, is het uiteindelijke doel om Nederland te verlaten en ergens anders een bestaan op te bouwen, waarbij werken zeker niet de meeste tijd mag gaan kosten. Voor vertrek zijn er iets meer voorbereidingen te treffen, dan bij een last-minute naar de Spaanse costa’s.

 

Voorbereidingen; 5opreis; DeBudgetman.nl

Voorbereidingen voor de kids

Die moeten gewoon naar school. Zoals eerder geschreven is de Nederlandse onderwijsinspectie niet heel soepel en de leerplichtambtenaar waar ik zaken mee mag doen, is ook niet heel creatief. Interessante combinatie..

We hebben gekozen voor een particuliere school. Zo’n school heeft als voordeel dat het onderwijs en de docenten van het gewenste niveau zijn (daar ga ik van uit). Maar er zijn ook wat nadelen te bedenken. De school schijnt veel kinderen van expats te hebben; dat op zich natuurlijk geen nadeel, maar je blijft dan gemakkelijk in het ‘expat-circuit’ hangen voor je sociale contacten. Om echt in te burgeren zou ik voor lange termijn toch voor een lokale school gaan.

Het tweede nadeel zijn natuurlijk de kosten. Hoewel het voor Nederlandse begrippen allemaal nog wel meevalt. Wij betalen voor drie maanden € 490,- voor twee kinderen. Het eerste kind kost € 100,-/maand, kind twee en drie zijn wat goedkoper. Voor de drie maanden een prima oplossing. Op lange termijn zijn het kosten die ik zou willen vermijden, omdat er ook lokale scholen zijn die goed staan aangeschreven.

 

Gezondheid en verzekeringen

Veel tropische landen kennen wat extra risico’s op het gebied van gezondheid. Het land dat we gaan bezoeken kent een aantal verplichte inentingen. Iets om rekening mee te houden bij de voorbereidingen. We hebben daarom ook even een bezoek gebracht aan de lokale GGD die een vaccinatiespreekuur houdt. Nu zijn mijn kinderen geen liefhebber van prikjes krijgen, zeg maar…. Dus toen we klaar waren hadden we lichte gehoorschade opgelopen van al dat geschreeuw. Maar goed, veel vaccinaties bieden levenslange bescherming of moeten over 10 jaar weer eens worden herhaald.

Ik heb gekozen voor een doorlopende reisverzekering met wereldwijde dekking, met inbegrip van dekking voor extra ziektekosten. Wanneer de vaccinaties niet voldoende blijken te werken (of er gebeurt iets anders) dan wil ik wel de mogelijkheid hebben om naar een van de betere ziekenhuizen te kunnen uitwijken. We gaan er natuurlijk vanuit dat het allemaal niet nodig is, maar dat geldt voor elke verzekering.

 

Vervoer en huisvesting

We vertrekken naar een land dat nogal groter is dan Nederland. Op zich zijn de taxi’s goedkoop en betrouwbaar, maar voor zo’n lange periode is het natuurlijk geen oplossing. Het zoeken naar een huurauto via de bekende grote jongens zoals Hertz, leverde geen interessante deals op. Ik heb nog even overwogen om voor een paar duizend euro een auto te kopen, maar ik heb geen zin in gedoe. Dan zul je zien dat ik net weer iets koop waar ook nog voor duizend euro onderhoud aan zit. Via een kennis die lokaal bekend is, hebben we nu een auto geregeld. We betalen €1350,- voor drie maanden. Niet heel goedkoop, maar voordelig genoeg om geen gedoe met kopen en verkopen te hebben.

Voor de eerste week hebben we een lokaal resort geboekt. Met zwembad. Dan kunnen de kinderen eerst even wennen aan het temperatuurverschil. De eerste week gaan we vakantie vieren, maar het is echt de bedoeling dat we daarna in het lokale tempo aan een nieuwe routine gaan wennen. Drie maanden lijkt lang, maar is zo voorbij. Na onze vakantieweek hebben we een appartement gehuurd in de stad waar de kinderen naar school gaan. kosten, omgerekend per maand: € 980,-. Ook niet heel goedkoop. Maar het wordt voor de eerste maand het vertrekpunt van onze ontdekkingstocht.

 

Wordt vervolgd!

Meer lezen?

3 gedachten over “Voorbereidingen”

 1. Wat een leuk avontuur! Klinkt wel jaloersmakend :-).
  Maar mag ik je wat vragen? Aangezien het toch een anonieme blog is, zou je informatie willen delen over de inkomenskant? Voor nu en voor de lange termijn? Daar gaat mijn nieuwsgierig aagjes-hartje harder van kloppen. Of heb ik al belangrijke dingen gemist?
  Heel veel succes en heel veel plezier!

  O, en nog een vraag: mag ik mee? ;-))

  Beantwoorden
  • Weet je wat?
   In m’n volgende blog zal ik wat financiële details delen over deze voorbereidende reis.

   En je mag altijd mee hoor. Ik zag dat er nog tickets te koop zijn 😉

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.