Reizen | 5 op reis voor 3 maanden

3 min leestijd

Over het begrip FIRE is al veel geschreven en geblogd. In goed Nederlands hebben we het dan over PP: pre-pensioen. Waar het in essentie op neerkomt is voldoende financiële middelen te hebben om eerder met werken te kunnen stoppen. Dat kan op verschillende manieren en is afhankelijk van diverse keuzes die je hierin maakt. Een keuze die je moment van PP drastisch naar voren haalt, is de optie om niet in Nederland te blijven maar naar het buitenland te verhuizen. Dat is natuurlijk een nogal ingrijpende beslissing die je niet in een opwelling neemt. Zo’n keuze maakt echter wel heel veel mogelijk, zoals reizen en tijd voor andere dingen en is daarom interessant om serieus te onderzoeken.

Vandaar dat we hebben besloten om als gezin drie maanden naar het buitenland te vertrekken. We gaan  onderzoeken of leven, wonen en naar school gaan voor ons mogelijk is in een ver, tropisch land.

Reizen 5 op reis. 3 maanden op proef emigreren. debudgetman.nl

Spelregels bij het reizen

Om het hele project de gewenste anonimiteit te geven, hanteer ik de volgende spelregels voor mezelf. De bestemming publiceer ik voorlopig niet. Dus reistips en leuke foto’s laten nog even op zich wachten. Verder zal ik praktische zaken als kosten voor levensonderhoud en dergelijke, weergeven in Euro’s.

De voorbereiding van het reizen

Omdat we drie schoolgaande kinderen hebben, is drie maanden naar het buitenland reizen niet zomaar geregeld. Een gesprekje met de leerplichtambtenaar maakte duidelijk dat een beetje huiswerk meenemen en dan vertrekken niet echt een optie is. De leerplichtwet stamt nog uit de tijd dat de aarde plat was (1969) en houdt geen rekening met gezinnen die van plan zijn om tijdelijk in het buitenland te verblijven. Er zijn maar twee opties: inschrijven op een andere school, of de kinderen en een ouder uitschrijven uit Nederland (slechte optie; heeft nl. direct financiële gevolgen). We hebben voor de komende drie maanden gekozen voor een particuliere school.

Ons huis gaan we verhuren. Het wordt geen echte inkomstenbron, maar we willen het niet zo lang leeg laten staan.

Het verlof was verrassend gemakkelijk te regelen. Ik heb van onze jongste nog recht op ouderschapsverlof en het lijkt me een uitstekend doel om het verlof hier voor te gebruiken. Ik lever dan natuurlijk een groot deel van m’n salaris in, maar het leven in het buitenland is goedkoper dan in NL.

5 op reis

Nu we binnenkort gaan vertrekken, hebben we voor onszelf een aantal vragen bedacht die we in de komende maanden willen beantwoorden.

Allereerst willen we een goed beeld krijgen van het leven in een ver, tropisch land. Er is natuurlijk nogal een verschil tussen een paar weken vakantie en echt leven in de tropen. En dat geldt voor verschillende onderwerpen: het leven daar moet in financiële zin mogelijk zijn, maar voor ons is het net zo belangrijk dat de kinderen goed tegen het tropische klimaat kunnen. We willen ons leven niet als de spreekwoordelijke ‘pensionado’ slijten. Daarom gaan we ook op zoek naar een omgeving waarin we een zinvolle invulling aan onze eigen dag kunnen geven. We krijgen het nog druk…

Binnenkort volgt er meer.

Meer lezen?

1 gedachte over “Reizen | 5 op reis voor 3 maanden”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.