Wat kost het om in het buitenland te wonen en te leven?

3 min leestijd

Droom jij weleens van een leven in een mooi, tropisch land? Vraag jij je ook weleens af wat dat zou kosten? Ik ook! Ik heb het deze keer niet bij een droom gelaten. We gaan nog niet emigreren, maar ik ben met mijn gezin op weg om drie maanden in het tropische buitenland te gaan wonen. Niet alleen vakantie, maar met als doel om uit te zoeken wat het leven daar kost. De bestemming hou ik nog even privé, maar niet het budget waarvan ik daar wil leven.

Wat kost het om in het tropische buitenland te wonen_; 5opreis; DeBudgetman.nl

Het leven in het land dat we bezoeken, is duur. In ieder geval voor de lokale bevolking. Het gemiddelde salaris ligt hier op ongeveer €200,- per maand. Het lukt de meeste inwoners niet om daarvan rond te komen. Vandaar dat het er niet ongebruikelijk is om er een tweede en soms een derde baan bij te hebben. Velen hebben hun eigen huis en een stukje grond. Soms met nog een huisje erop dat wordt verhuurd. Het leven in de tropen heeft, naast het mooie weer, nog een belangrijk voordeel. Het is er erg vruchtbaar. Dus hoewel er wel veel armoede kan zijn, is er nauwelijks honger. Je stopt iets in de grond, het komt op en je hebt te eten. Zo simpel werkt het dan ook.

Wat we gaan onderzoeken

We hebben niet de illusie dat wij als westerlingen met drie kleine kinderen, kunnen rondkomen van €200,- per maand; en ook niet met €400,-. Maar we hebben wel ons huiswerk gedaan.

Tijdens een van onze vorige vakanties hebben we kennisgemaakt met wat Nederlanders die daar wonen. We hebben met hun gesproken over de kosten van het leven in de tropen. En verder hebben we goed rondgekeken.

We hebben onszelf een budget gegeven van omgerekend €1500,- per maand. Daarvan gaan we leven, de vaste lasten betalen, een huis huren en de zorgverzekering betalen. Daarnaast willen we van dat bedrag nog sparen, zodat we regelmatig naar Nederland kunnen vliegen voor familiebezoek.

Het doel van deze drie maanden buitenland is dan ook om te onderzoeken of dat bedrag toereikend is.

Daarbij houden we rekening met het feit dat het vaak een tijdje duurt voordat je echt de weg kent in een nieuwe woonplaats. Wanneer we besluiten om te emigreren zullen onze kosten in het eerste jaar dus wel wat hoger liggen. Meer informatie over de kosten voor levensonderhoud in het buitenland is hier te vinden.

Ons reisbudget

We reserveren €1000,- per maand voor het huren van woningen. Dat is veel geld; zeker in verhouding met wat lokaal aan huur wordt gevraagd. Maar we bezoeken het land nu als toeristen en huren iedere keer voor een paar weken tot maximaal een maand een huis. Dan liggen de tarieven hoger. Naar verwachting houden we geld over op deze post.

We willen iedere maand voor maximaal € 600,- boodschappen doen. Dat is vergelijkbaar met het bedrag dat we in Nederland uitgeven.

Daarnaast reserveer ik nog ongeveer €100,- voor brandstof. Ik weet nog niet wat de literprijs is, maar die informatie volgt binnenkort.

Tot slot reserveer ik iedere maand een bedrag van €500,- voor onvoorziene zaken. Dat kan een extra binnenlandse reis zijn, of iets anders wat we van tevoren niet hebben bedacht. Dit is ook de buffer waarmee we een eventuele overschrijding van de bovenstaande potjes moeten opvangen.

De volgende blog komt vanuit een warme en tropische bestemming!
To be continued.

Lees ook de volgende artikelen:

Meer lezen?

5 gedachten over “Wat kost het om in het buitenland te wonen en te leven?”

  1. Ik mis de schoolkosten voor je kinderen in dit overzicht. Op een dag zullen ze toch een opleiding gaan doen voor het geval jullie (of zij) terug keren naar Nederland

    Beantwoorden
    • Wij hebben de schoolkosten niet meegenomen in dit budget. Wanneer we er definitief gaan wonen, dan is het onderwijs gratis. Tenzij we voor particulier onderwijs kiezen natuurlijk.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.