Wat kost huisvesting in de tropen?

4 min leestijd

Deze maanden ben ik met m’n gezin (met drie kids) tijdelijk verhuisd naar het buitenland. Het doel is om uit te zoeken wat het leven hier kost en of het mogelijk is om NL te verruilen voor een tropische bestemming. Maar wat kost huisvesting in de tropen eigenlijk?

Wat kost huisvesting in de tropen_; DeBudgetman.nl

We hebben nu een klein appartementje midden in een rustige, oude woonwijk gehuurd. Het is er veilig. Voor de kids is er een zwembad in de tuin gezet. Dit huis is relatief duur. We betalen omgerekend per maand bijna €1000,- Wanneer we hier willen gaan wonen, zal er echt een voordeliger huis moeten komen, want dit bedrag past dan niet in het budget. Gelukkig zijn er ook voordeliger mogelijkheden om te wonen.

Kopen of huren

Veel locals hebben grond en bouwen een eigen huis. De kosten zijn, zeker voor Nederlandse begrippen, erg laag. Een kavel van 500 vierkante meter heb je al vanaf €4000,- Het kan nog goedkoper, maar dan woon je ergens in the middle of nowhere. En het kan ook veel duurder, tot het tienvoudige. Dan heb je een stukje grond in een moderne, grotendeels ontwikkelde woonwijk gekocht.

Ik heb me niet enorm verdiept in de mogelijkheden en moeilijkheden van het bouwen, omdat dit voorlopig niet in onze planning zit. Maar op hoofdlijnen geldt dat bouwmaterialen ongeveer even duur zijn als in Nederland. Zelfs tropisch hardhout, een van de exportproducten hier, is duur. Met dank aan de wereldwijde vraag ernaar. Arbeid is hier goedkoop. Je kunt iemand inhuren vanaf €10,- per dag. Verder geldt net als in Nederland, hoe meer je zelf doet hoe goedkoper het wordt. Dus wanneer je een aannemer opdracht geeft om een huis voor je te bouwen, dan zal hij ongeveer 30% aan de deal verdienen. Wanneer je zelf projectleider speelt en zelf personeel inhuurt dan scheelt dat aanzienlijk in de kosten (wel eerst ff zorgen dat je wat lokale contacten hebt).

Een hele ruwe schatting: voor € 40.000,- bouw je je eigen huis en dan zit er ook warm water en airco in.

Omdat het hier momenteel economisch niet heel goed staat, worden er ook veel huizen te koop aangeboden. Een voorbeeld: Een nette woning van 130 vierkante meter op een perceel van 400 vierkante meter staat te koop voor omgerekend € 65.000,-. Wil je iets meer ruimte om buiten te leven? Voor hetzelfde bedrag koop je een woning van 80 m² op een kavel van 8.000 m².
Ook hier wordt overigens gewoon onderhandeld over de prijs. En sommige eigenaren zijn genoodzaakt om te verkopen.

Huren

Onze voorkeur gaat voorlopig uit naar huren. Wanneer ik zou besluiten om alles in Nederland achter te laten en ons huis te verkopen, dan voel ik er niet veel voor om een paar duizend kilometer verder mezelf weer vast te leggen door vastgoed te kopen. Ik zou dan graag wat mobieler willen blijven. Dat biedt de mogelijkheid om wat gemakkelijker van de ene mooie bestemming naar een volgende te verhuizen. Gelukkig is huren hier gemakkelijk. Veel eigenaren bouwen op hun grond een tweede huis, in de hoop van de huur te kunnen leven. De gemiddelde prijs voor lange-termijn huur ligt rond de €200,- a €300,- per maand voor een volledige woning. Het kan veel goedkoper, maar dan heb je een huis zonder airco. En het kan uiteraard ook veel duurder. Villaatje inclusief zwembad enzo.

De kosten voor huisvesting

Bij de verdere kosten moet je denken aan de kosten voor gas, licht en water. Verzekeringen voor woningen heb ik nog niet gevonden, dus die laat ik buiten beschouwing.

Elektriciteit kost hier ongeveer €25,- per maand. Voor dat bedrag heb je een aantal airco’s in je huis draaien en de gewone dingen zoals een koelkast e.d. Het is eigenlijk de enige kostenpost van enige omvang.

Voor gas geldt dat er met losse gasflessen wordt gekookt. Op de flessen zit statiegeld en de vulling kost een paar Euro.

Het water uit de kraan is op zich wel drinkbaar, maar iedereen gebruikt bronwater uit flessen en dit is goedkoop. Je bent maandelijks een paar Euro kwijt aan leidingwater.

Samengevat zijn de kosten voor huisvesting hier niet heel hoog, tenzij je iets bijzonders wilt. Reken op ongeveer €350,- all in. Valt mee toch?

Wordt vervolgd.

Meer lezen?

5 gedachten over “Wat kost huisvesting in de tropen?”

  1. Wauw! Ik zou er wel voor gaan hoor! 🙂 Ben toch wel benieuwd waar jullie zitten? Azië of Latijns-Amerika?! Azië lijkt me meer voor de hand liggend maar toch spannend! Kids al helemaal gesetteld? Hoe bevalt hun school daar?

    Beantwoorden
  2. Interessante zoektocht. Ik kwam even kijken nav je bericht op de fb groep profbloggers.nl. Moest wel glimlachen bij ’13-onder-1-kap’. Leuk gevonden.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.