Wat kosten de boodschappen in de tropen?

2 min leestijd

Hoe zou het zijn om in een lekker warm land te wonen, met vriendelijke mensen om je heen en waar het leven net iets rustiger is dan in Nederland? De komende maanden ben ik met mijn gezin (vrouw en drie kids: 10, 7 en 3) ‘stage’ aan het lopen als emigrant in een tropisch land. Ik probeer uit te zoeken wat het kost wanneer je Nederland verruilt voor een tropisch land. Wat kosten de boodschappen eigenlijk in de tropen?

Wat kosten de boodschappen in de tropen_; 5 op reis; de budgetman.nl

 

De eerste indrukken

We hebben voor een land gekozen dat iets minder georganiseerd is dan Nederland. Dat is natuurlijk nogal snel het geval. Het verkeer is hier een gezellige chaos. Doordat er hier ook links wordt gereden, is het op meerdere manieren even wennen. Voorrangswegen bestaan hier alleen officieel. In de praktijk krijg je bij een kruising op een bijzondere manier voorrang: het is een combinatie van een beetje wachten en als het te lang duurt dan duw je de neus van je auto in de chaos op het kruispunt en ontstaat er wat ruimte om door te rijden. Ook hier denken de 16-jarige jongetjes op brommers dat ze onsterfelijk zijn; inmiddels heb ik er één een bijna-dood ervaring bezorgd (ze komen van links aan scheuren….!).

Verder oogt het allemaal erg gemoedelijk en daarom zijn we hier.

 

De kosten voor boodschappen

Met de kosten voor de boodschappen is het net een beetje als in Nederland. Kies je voor gemak, dan betaal je meer. En nog een oneliner: op de markt is je gulden/dollar/euro of pond een daalder waard.

Een groot deel van de supermarkten is in handen van Chinese ondernemers. De prijzen liggen overal ongeveer gelijk. Er is hier geen Aldi/Lidl die echt goedkoper is dan de gemiddelde supermarkt. Er zijn hier wel enkele echt westerse supermarkten en die prijzen liggen gemiddeld zo’n 20-50% boven de prijs van Albert Heijn. Duur dus. Maar dan zou je ook stokbrood met brie kunnen eten. De prijzen in de gewone supermarkten liggen rond, of net boven de gemiddelde prijzen in Nederland. Enkele prijzen (omgerekend):

Een brood kost € 1,10
Doosje eieren, 6 stuks € 1,00
Pot ‘Duo-Penotti’ look-alike € 2,80
Bier gaat hier per liter, helaas 😉  € 1,90

Geen schokkend hoge prijzen dus, maar ook niet echt goedkoop. Dat komt omdat deze goederen bijna allemaal worden geïmporteerd. Echt voordelig uit ben je op de markt. De gewone lokale producten van het land kosten weinig. Een kilo bananen kost ongeveer € 0,55. Wanneer je de lokale groenten gaat gebruiken, dan heb je aan een paar euro genoeg om een maaltijd te bereiden. Uit eten gaan is daarom ook goedkoop. Hoe meer je je aanpast aan de lokale eetgewoonten en keuken, hoe voordeliger de boodschappen worden. Dat moet ook wel, want het gemiddelde salaris schommelt hier rond de € 200,- per maand.

In de komende weken zal ik een gedetailleerder overzichtje maken wat we ongeveer wekelijks aan boodschappen kwijt zijn.

 

Lees ook:

5 op Reis

De voorbereidingen voor een paar maanden weg

Met welk budget zou je in de tropen kunnen leven?

2 gedachten over “Wat kosten de boodschappen in de tropen?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.