Hoe verloopt het dagelijks leven in de tropen?

3 min leestijd

Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om op een tropische vakantiebestemming te wonen? Ik wel. De komende drie maanden woon ik met mijn gezin (met drie kids) tijdelijk in een tropisch land. We gaan geen vakantie vieren, maar kijken wat het leven in zo’n land kost. En onderzoeken of verhuizen/emigreren mogelijk is. We willen kijken of we kunnen wennen aan het dagelijks leven hier.

Hoe verloopt het dagelijks leven in de tropen; 5opreis;DeBudgetman.nl

 

Nu we een paar dagen op onze tijdelijke ‘woonbestemming’ zijn (het is natuurlijk geen vakantie ;-)) krijgen we een aardig beeld van het dagelijks leven hier in de tropen.

Het is natuurlijk warm (lekker!) Maar daar wennen we vrij snel aan. Het is wel een kwestie van aanpassen. Je dagritme wordt voor een deel bepaald door de warme momenten ’s middags. De dag begint hier vroeg: om 6.15 uur uit bed, zodat de kids om 6.50 uur in de auto zitten. De school begint hier om 07.30 uur en duurt tot 13.00 uur.

Het openbare leven begint hier ook vroeg. Maar om twee uur gaat hier bij iedereen ‘de stekker’ eruit. Het leven verloopt dan in een nog wat lager tempo. Iedere local zoekt een koel plekje en je ziet ze bij veel huizen even een uurtje in de hangmat kruipen. We zijn de eerste dagen ’s middags gewoon doorgegaan. Plaatsen bezocht, personen gesproken enzovoort. Maar al snel kom je erachter dat je die uurtjes rust ’s middags nodig hebt om ’s avonds nog wat energie over te hebben.

Dus nu zit ik net als alle locals op een koel plekje dit artikel te schrijven en straks duik ik waarschijnlijk nog even in de hangmat.

 

Dagelijks leven: vervoer

Dit land is wat groter dan Nederland. Er is wel openbaar vervoer, vooral bussen, maar die komen niet overal. Reizen met de bus is spotgoedkoop. Voor een paar centen stap je in de bus en wordt je naar je bestemming gebracht. Alleen… de bus stopt echt OVERAL. Bij de bushalte, maar ook bij iedereen die naar de bus zwaait en mee wil. Uitstappen gaat op dezelfde manier. Je kunt uitstappen bij de bushalte. Maar als de bus langs je huis rijdt, dan regel je gewoon dat de chauffeur voor jouw deur ook nog even stopt. Kortom, de bus is niet zo geschikt om langere afstanden mee te reizen is.

Gelukkig is het gemakkelijk om een auto te huren. Niet echt heel goedkoop: zo ongeveer € 17,- tot € 20,- per dag. Ik heb zelf via een kennis een auto gehuurd voor € 15,- per dag. Het is wel een grote Toyota, maar het is niet het allernieuwste model zeg maar…. Deze week al drie keer bij een bandenhandel gestaan: twee keer een lekke band en een lekkend ventiel. Maar goed, meteen geleerd hoe auto’s hier worden onderhouden (zo min mogelijk dus).

De benzine is goedkoop: € 0,70 per liter. Wanneer we een lange rit gaan maken, dan tanken we eerst de auto even vol. De brandstofmeter heeft soms wat kuren en het lijkt me niet heel relaxed om ergens zonder benzine te komen staan. Verder is het echt een geweldige auto!

Oh ja, de wegenbelasting. Daar doen ze hier niet aan. De enige jaarlijkse kosten zijn een verzekering, ongeveer € 20,- (per jaar!) en een soort APK (geen idee wat dat kost).

Nieuwsgierig geworden over andere dingen uit het dagelijks leven? vragen stellen mag!

 

Lees ook:

5 op Reis

Onze voorbereidingen

Wat is het budget voor deze reis?

Wat kosten de boodschappen hier?

3 gedachten over “Hoe verloopt het dagelijks leven in de tropen?”

 1. Leuk om te lezen!
  Tijdens mijn studententijd heb ik een half jaartje in Zuid-Spanje gewoond. Ook daar is het dagritme al heel anders dan in NL ivm de hitte. Universiteit was open van 8.00-12.00 en van 16.00-20.00. Hetzelfde gold voor de winkels. De lunch was uitgebreid (en iedereen zat aan de wijn!) en daarna siësta. Niets mis mee.

  Ben wel benieuwd hoe jullie eten?! Ik kan me zo voorstellen dat het geen straf is om daar waar jullie zitten uit eten te gaan (en dat het niet duur is). Maar dat kun je doen als je op vakantie bent, maar misschien niet als je er voor langer zit. Koken jullie zelf? En wat eten jullie?

  Heel veel plezier iig!!

  Beantwoorden
  • Uit eten gaan is inderdaad niet duur. Een lokaal gerecht heb je voor ongeveer € 2,20 per persoon. Toch is koken met lokale producten van de markt nog wat voordeliger. Wanneer we hier wat langer zijn, dan zal ik er nog wel een blogje over schrijven. Maar verwacht geen recepten voor cassavekroketten 😉

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.