6 geldgewoontes die sparen gemakkelijker maken

5 min leestijd

Het lijkt wel vrij normaal om veel geld uit te geven. En als dat een tijdje niet mag (door een lockdown) of niet kan, dan zie je veel blije gezichten wanneer de winkels weer opengaan. Dat viel me op toen er kortgeleden in Groot-Brittannië wat maatregelen werden versoepeld en er weer geshopt kon worden. Écht blije mensen, omdat ze hun geld weer konden uitgeven. Het blijft toch een beetje gek gezicht.
Alles uitgeven wat er binnenkomt houdt je arm. En ook al is het niet de bedoeling om rijk te worden, bepaalde geldgewoontes maken het wel makkelijker om rond te komen, geld over te houden en te sparen. Deze gewoontes voorkomen dat je je nog langer zorgen maakt over geld. Wat zijn dan die goede geldgewoontes? Ik heb er 6 op een rijtje gezet.

6 geldgewoontes die sparen gemakkelijker maken #geld #geldbesparen #DeBudgetman

1. Rekeningen direct betalen

Een op de vijf huishoudens heeft geldproblemen (bron:Nibud). En het te laat betalen van rekeningen is het meest voorkomende betalingsprobleem. Een rekening te laat betalen is de veroorzaker van nieuwe zorgen: aanmaningen en na verloop van tijd extra kosten.

Natuurlijk moet er wel geld zijn om de rekeningen te kunnen betalen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je ook de andere tips toepast.

2. Uitgaven plannen

De meeste uitgaven weten we van tevoren. Iedere maand zijn er vaste uitgaven en doen we boodschappen. Zorg daarom dat je een overzicht hebt van de uitgaven die je periodiek verwacht. Maak een maandoverzicht. Zo weet je wat er binnenkomt en wat je budget is voor boodschappen en andere uitgaven.

Het is een van de goede geldgewoontes om ook een jaaroverzicht te maken. Schrijf daarin de periodieke uitgaven op zoals belastingen, contributies of de schoolkosten voor de kids.

Wanneer je uitgaven plant en dus budgetteert, is dat een hulp om impulsaankopen te vermijden. We hebben hier thuis de afspraak dat we eerst een nachtje slapen voordat we een niet-geplande uitgave doen. Meestal lukt dat.

3. Uitgaven bijhouden

Het plannen van uitgaven is goed, maar het is op zich nog geen garantie dat je je ook aan de planning houdt. Daarom is het een goede gewoonte om je uitgaven van tijd tot tijd eens bij te houden. Dat kan gewoon met een kasboekje of kladblok.

Maar veel banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om je uitgaven te categoriseren. N26 is bijvoorbeeld zo’n bank: zij brengen in de app je uitgaven per categorie in beeld. Omdat het een Duitse bank is en er nog geen mogelijkheid is om via iDEAL te betalen, lijkt dit op dit moment nog geen volwaardig alternatief voor de Nederlandse grootbanken. Omdat de rekening helemaal gratis is, kan het wel dienen als tweede rekening. Meer over N26 lees je hier.

Er is nog een gratis manier om je uitgaven bij te houden. Kort geleden werd ik door een lezer gewezen op Dyme. Het is een gratis app die je een compleet overzicht geeft van je financiën. En zij gaan nog een stapje verder. Zo brengen zij onder andere je vaste kosten in beeld, zoals abonnementen of de kosten voor energie. Via de app is het mogelijk om je abonnement direct op te zeggen, of te onderhandelen voor een betere prijs. Zij geven aan dat gebruikers van Dyme gemiddeld zo’n €720,- per jaar besparen.

Download Dyme voor Android hier, of Dyme voor iOS kan via deze link.

4. Schulden vermijden

Deze geldgewoonte lijkt erg voor de hand te liggen. Toch is het aantal huishoudens met schulden stijgend. Niet iedere schuld is natuurlijk hetzelfde en soms zijn er goede of noodzakelijke redenen om te lenen. Maar het vermijden van schulden betekent bijvoorbeeld ook dat je in principe niets op afbetaling koopt, of in termijnen betaalt. ‘Kan je het niet in een keer betalen, dan kan je het niet betalen,’ zo simpel is het vaak.

Heb je schulden? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te lossen. Sparen naast een lening heeft geen zin. Los eerst af.

5. Bewust blijven van de waarde van geld

Sommige geldgewoontes zijn nu niet zo populair. En dat geldt ook voor deze gewoonte. Om je bewust te blijven van de waarde van geld helpt het om zo af en toe je dagelijkse boodschappen contant af te rekenen. Geld contant uitgeven zorgt voor betaalpijn en dat hebben we soms even nodig om te blijven begrijpen wat de waarde van geld is.

Wanneer je een grotere aankoop doet zou je je af kunnen vragen hoe lang je moet werken of sparen voordat de aankoop is terug gespaard. Is het echt zoveel maanden sparen of werken waard?

6. Een financiële buffer aanleggen

De laatste is misschien wel een van de belangrijkste goede geldgewoontes: zorg voor een spaarrekening waar wat op staat. Het maakt het mogelijk om rekeningen te betalen, tegenslagen op te vangen en voorkomt dat je bij een beetje financiële tegenwind in de problemen komt. Iedereen kan sparen. Misschien spaar je niet veel, maar het gaat om het principe. De bovenstaande geldgewoontes zorgen er voor dat je geld overhoudt. Het laat je op een andere manier kijken naar je inkomsten en uitgaven.

Het resultaat

Sparen is het gevolg van deze geldgewoontes. Wanneer sparen een doel op zich wordt, dan is het na verloop van tijd misschien lastig om het vol te houden. Zo las ik recent een artikel van collega-blogger Tom. Daarin legde hij uit dat hij minder gaat sparen omdat leven van een strak budget hem een ‘arm’ gevoel geeft. Zijn leven heeft lange tijd bestaan uit het toewerken naar een zo hoog mogelijk spaarpercentage door steeds te bezuinigen op de uitgaven. Dan wordt sparen vervelend.

Goede geldgewoontes zorgen voor een gezonde kijk op je financiën met als resultaat een financiële buffer en minder zorgen over geld.

Heb jij nog goede geldgewoontes die zeker in dit lijstje thuishoren?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “6 geldgewoontes die sparen gemakkelijker maken”

  1. De meeste van deze gewoontes zitten bij mij aardig ingesleten! Bij mij is contant geld uitgeven trouwens juist te makkelijk. Het voelt als ‘los geld’, terwijl ik aan de grafiekjes van mijn banksaldo heel duidelijk zie of mijn vermogen groeit of krimpt en ik daar mijn spaardrive uit haal. Daarom betaal ik het liefst alles digitaal en zit al mijn geld in specifieke potjes, van lange termijndoelen tot de (heel) korte termijn. Zo heb ik geen ‘zwevend’ geld dat te makkelijk wordt uitgegeven.

    Beantwoorden
    • Dat herken ik wel Hermien. We hebben het zakgeld van de kids ook maar digitaal gemaakt, omdat we echt nooit contant in huis hebben. Die enkele euro die los slingert verdwijnt dan gemakkelijk in de latte factor..

      Beantwoorden
  2. Ik heb wel eens gehoord van ” automatisch sparen” nadat je een aankoop hebt gedaan. Misschien kan jij mij er meer over vertellen?

    Je koopt bv boodschappen voor 17,95. Maar om het een mooi rond rekenbedrag ( om mee te budgeteren) te laten worden reken je 20,00 euro af. De 2,05 die hiermee
    “overblijft” gaat automatisch door naar je eigen “fooienpot”. De winkelier krijgt gewoon zijn 17,95. Het instellen van die restbedragen zoy mogelijk zijn……

    Zo zou je ongemerkt toch per maand aardig wat bij elkaar kunnen sprokkelen….

    Weet iemand hier meer van??

    Beantwoorden
    • ABN Amro heeft pin sparen. Je stelt bv in dat bij elke pintransactie er 10% extra wordt afgeschreven, dit bedrag wordt rechtstreeks op je spaarrekening gestort. Je krijgt maandelijks een overzicht van je gespaarde bedrag. Werkt goed.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.