Daar is’ie weer – De waarschuwing voor de volgende recessie

2 min leestijd

Het Internationaal Monetair Fonds kwam deze maand met haar bijgestelde ramingen voor de economische groei voor komend jaar. Op het eerste gezicht is het allemaal goed nieuws. De verwachte groei is bijgesteld naar 3,9% (+0,2%) ten opzichte van de vorige raming uit oktober. Toch zijn er ook signalen die wijzen op een komende recessie

Die groei wordt veroorzaakt door de groei in de wereldeconomie en de Amerikaanse belastinghervorming. En daar schuilt ook meteen een probleem. Die belastinghervorming zorgt er voor dat het overheidstekort sneller oploopt. De belastingverlaging wordt dus gefinancierd met geleend geld. De effecten van de belastingverlaging pakken volgens het IMF op langer termijn juist weer negatiever uit.

Waarschuwing voor de volgende recessie DeBudgetman.nl

Naast al het goede economische nieuws werd er uiteraard ook gewaarschuwd. “De volgende recessie kan dichterbij zijn dan we denken.” Het grootste probleem van een volgende recessie (want die komt vroeg of laat) is dat er eigenlijk geen echte instrumenten meer beschikbaar zijn die nog kunnen werken. De rente staat ongeveer op 0% en er wordt door centrale banken onwaarschijnlijk veel geld in het systeem gepompt. Het wordt een beetje de vraag welk middel wordt uitgevonden om de volgende keer de recessie te lijf te gaan.

Dat is nog niet aan de orde en als het zover is, dan kunnen jij en ik daar weinig aan veranderen.

Verdeling

De verdeling van al dat goede economische nieuws is alleen wel erg ongelijk.

Volgens een berekening van Oxfam Novib is de wereld vorig jaar 9000 miljard dollar rijker geworden. 82% van dat bedrag is naar de rijkste 1% van de wereldbevolking gegaan en de armste helft kreeg er niets bij. Dat lijkt ver van ons bed, maar de afgelopen jaren zijn we ook hier gewend geraakt aan economische groei zonder dat je dit in je portemonnee merkt. Recent berichtte het Nibud dat de koopkracht in Nederland ondanks die mooie economische cijfers nauwelijks stijgt.

Conclusie

Het beste advies dat wij onszelf kunnen geven, blijft toch het op orde houden van je financiën, geen schulden te maken en wanneer het mogelijk is iets aan je hypotheek te doen. En de rest wachten we gewoon af.

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Daar is’ie weer – De waarschuwing voor de volgende recessie”

  1. Ik geloof ook dat een volgende crisis niet lang op zich zal laten wachten. De film “the big short” is daarbij ook echt een aanrader (mocht je die nog niet gezien hebben). Wij zorgen in ieder geval voor extra aflossing op de hypotheek en voldoende buffer, zodat we wel tegen een stootje kunnen wanneer het zover is ;).

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.