Dalende rente: geld wordt nog goedkoper

3 min leestijd

Het is een vertrouwd beeld: de berichtjes in de media waarin wordt gemeld dat de rente verder daalt. Het maakt daarbij niet uit of het over de spaar- of hypotheekrente gaat. Wanneer je naar de grafieken van deze rentes kijkt, dan zie je vanaf 2012 een gestaag dalende lijn. En iedere keer worden nieuwe records gevestigd. Je zou kunnen zeggen dat geld nog nooit zo goedkoop is geweest. Aan de andere kant heeft spaargeld nog niet eerder zo weinig opgeleverd. Maar de dalende rente biedt ook kansen.

Dalende rente: geld wordt nog goedkoper #geld #lenen #rente #DeBudgetman

De gevolgen van goedkoop geld

In de praktijk heeft iedereen in z’n leven wel met rente te maken. We sparen of lenen wat en bijna 60% van de huishoudens woont in een koophuis (met hypotheek). Hoewel de rente op de kapitaalmarkt voor veel consumenten een abstract begrip is, heeft het directe invloed op onze portemonnee. En die rente staat al lange tijd heel laag.

Geld lenen

De dalende rente is natuurlijk voordelig wanneer je geld moet lenen. Hier geldt zeker dat geld nog nooit zo goedkoop is geweest. Dat mag geen uitnodiging zijn om ongelimiteerd te lenen en gelukkig kan dat in Nederland ook niet zomaar. Bij het lenen van geld is uitsluitend een lage rente niet voldoende. De voorwaarden van een lening zijn minimaal net zo belangrijk.

Voordat je een lening afsluit, is het goed om te kijken of je bijvoorbeeld boetevrij extra kunt aflossen. De dalende rente zorgt er namelijk voor dat je lening na verloop van tijd ‘duur’ wordt. In deze tijd is boetevrij aflossen/oversluiten dus een verstandige optie. Kijk daarom goed naar de voorwaarden en zoek niet alleen naar de laagste rente. Nu zijn er goede vergelijkingssites die je helpen bij het zoeken naar een passende lening. Een voorbeeld is Rente.nl. Je hebt daar op de site de rentes voor lenen, (bank)sparen en hypotheken op een rijtje.

De rente heeft ook interessante gevolgen voor de hypotheekmarkt. Het is bijzonder om te zien dat het goedkoper is om de rente 20 jaar vast te zetten (1,62%), dan te kiezen voor een variabele rente (1,64%). Maar ook hier geldt dat de voorwaarden van je hypotheek net zo belangrijk zijn als de rente.

Geld sparen

Voor spaarders is de verder dalende rente minder goed nieuws. Doordat de rente al een tijdje onder het niveau van de inflatie ligt, wordt spaargeld vanzelf minder waard. Er is wel een enorm verschil in spaarrentes zichtbaar. De banken keren op gewone spaarrekeningen geen of bijna geen rente meer uit. Maar goed zoeken loont, want er zijn spaarproducten te vinden met een rente tot 1,3%.

Maar eerlijk gezegd, blijft het een lastig verhaal. Die 1,3% is nauwelijks voldoende om de inflatie te corrigeren, terwijl je je spaargeld dan wel 5 jaar vastzet. Het is wel veel beter dan de 0,0% die de banken hanteren.

Komt er een einde aan die dalende rente?

Ik verwacht niet dat de daling op korte termijn eindigt. Zoals ik in een eerder artikel aanhaalde, is er eenvoudig teveel geld beschikbaar op de kapitaalmarkt. Of de hypotheekrente ook negatief wordt, zoals in Denemarken, betwijfel ik. Maar een renteverhoging zit er op korte termijn niet in. Wanneer de ECB de rente zou verhogen, dan zorgt dat direct voor problemen in landen zoals Italië.
Dat is jammer voor de spaarders onder ons. Maar goed zoeken levert nog steeds een fatsoenlijke spaarrente op.

Zoek jij geregeld naar een goede rente voor sparen of lenen?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.