De nieuwe WOZ-waarde is binnen

5 min leestijd

In februari komt de nieuwe WOZ beschikking weer binnen. En vandaag was het weer zover. Ik vind het altijd weer een interessant momentje, omdat de gemeente heeft berekend wat ons huis volgens hen waard is. Op basis van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen gebaseerd. Deze belastingen worden gecombineerd tot een bedrag. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je dus betaalt. Het is in deze vrij logisch dat de WOZ waarde stijgt, maar het loont de moeite om toch even goed te kijken of de waarde niet te hoog is ingeschat. De WOZ-waarde blijft toch een schatting en soms heeft het zin om bezwaar te maken.

De nieuwe WOZ-waarde is binnen #DeBudgetman

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken en is in de jaren ’90 ingevoerd. In deze wet is vastgelegd hoe onroerend goed in Nederland moet worden gewaardeerd en het zorgt er voor dat iedereen op gelijke wijze belasting betaalt. De gemeente voert de WOZ uit en zij bepaalt dan ook de waarde van het vastgoed (woningen, grond of bedrijfspanden) binnen haar grenzen.

Waar wordt de WOZ voor gebruikt?

De WOZ maakt het mogelijk om op een eerlijke manier belasting te heffen. De vrije verkoopwaarde van het vastgoed bepaalt daarmee de hoogte van de belasting. Daar hoort nog iets bij: de WOZ is altijd gebaseerd op de waarde die het pand had op 1 januari van het voorgaande jaar. Op die manier kan een gemeente recente verkoopcijfers van vergelijkbare woningen gebruiken om de waarde in te schatten.

De WOZ-waarde vormt de basis voor een aantal verschillende belastingen. De gemeente gebruikt de waarde voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook de belastingdienst en de Waterschappen gebruiken de WOZ bij het bepalen van de hoogte van hun aanslagen. Een realistische WOZ-waarde is dus belangrijk om te voorkomen dat je onnodig teveel belasting betaalt.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Er is geen garantie dat de gemeente de WOZ goed inschat. Het blijft gewoon een schatting. De marktwaarde wordt onder andere bepaald op basis van eerder verkochte vergelijkbare woningen, de oppervlakte, inhoud en het bouwjaar van jouw woning. Een rekenmodel bepaalt dan de nieuwe WOZ-waarde. Het gaat in dit proces ook nog weleens mis. Dat blijkt uit de hoeveelheid bezwaren die gegrond worden verklaard. Vorig jaar werd ongeveer de helft van de WOZ bezwaren gegrond verklaard. Het heeft dus echt zin om je er even in te verdiepen. Hier vind je overigens een uitgebreide uitleg hoe de WOZ wordt berekend.

Heeft bezwaar maken zin?

Kort antwoord? Ja, soms wel.
Enkele jaren geleden gaven gemeenten zelf aan dat zij in twee derde van de gevallen een correcte inschatting van de WOZ maakten. Verder zijn de prijzen van woningen de afgelopen jaren in hoog tempo gestegen en dat maakt het lastig om een goede inschatting te maken. Zeker nu de woningprijzen weer een daling doormaken.

Vorig jaar heb ik via een bureau bezwaar gemaakt. Dat ging heel eenvoudig en ook de behandeling van het dossier was gemakkelijk en goed te volgen. Dat bezwaar is toen afgewezen. Het bureau dat mijn bezwaar behandelde gaf eerlijk aan dat de gemeente goede argumenten had gegeven om het bezwaar af te wijzen en zij adviseerden dan ook om niet in beroep te gaan. De prijsstijging van onze WOZ was toen ook beperkt tot 3,5%. Dat is dit jaar wel anders..

De WOZ hier thuis

Dit jaar stijgt de WOZ maar liefst met 17,5%! Dat is de hoogste stijging sinds we hier wonen. De afgelopen paar jaren hebben we een redelijk markconforme WOZ stijging meegemaakt, maar deze slaat nergens op. Ik heb daarom maar weer besloten om bezwaar te maken. Dit jaar liggen de bedrijfjes die je helpen om bezwaar te maken, nogal onder vuur. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan. Wanneer ik kijk naar de professionele manier waarop het dossier van onze woning wordt opgesteld en de goede adviezen die we krijgen, dan vind ik het geen probleem dat zij daar wat aan verdienen.
En het is heel simpel: wanneer alle WOZ beschikkingen kloppen en alle bezwaren dus kunnen worden afgewezen dan verdwijnen deze bedrijven vanzelf. Tot die tijd hebben zij wat mij betreft bestaansrecht en helpen ze ons als woningeigenaren bij het maken van bezwaar en het beargumenteren van dat bezwaar.
Wanneer je als huiseigenaar zelf besluit om bezwaar te maken, voelt dat toch een beetje als een verdachte die in de rechtbank zijn eigen verdediging voert. Je staat gewoon met 1-0 achter. Dus maak ik ook dit jaar dankbaar gebruik van de mogelijkheid om via een gratis bureau mijn WOZ bezwaar in te dienen.

In onderstaande grafiek vind je overigens de ontwikkeling van onze WOZ-waarde in beeld.

WOZ DeBudgetman #DeBudgetman
De blauwe kolommen geven de stijging in waarde aan en de oranje lijn laat zien hoe de stijging in percentages per jaar is verlopen. Dit jaar is de stijging dus zo’n 17,5%.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van mijn bezwaar. Een stijging van de WOZ had ik natuurlijk wel verwacht, maar dit lijkt me wel wat veel.

Heb jij je nieuwe WOZ-waarde al binnen? En overweeg jij ook om bezwaar te maken?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.