Een jaartje thuiswerken: hoe is dat bevallen?

4 min leestijd

Nu we tegen het eind van het jaar weer het advies hebben gekregen om thuis te werken, wordt het tijd om de balans eens op te maken. Over het nut en de noodzaak van thuiswerken zou ik niet te lang willen stilstaan; er zijn heel goede redenen waarom het ons is opgedrongen. En door deze pandemie is thuiswerken de standaard geworden; iedereen houdt er rekening mee dat het een blijvertje is. Hier volgen onze ervaringen, gecombineerd met wat tips om het ‘leuk’ te houden.

Een jaartje thuiswerken: hoe is dat bevallen? #thuiswerken #geld besparen #DeBudgetman

Thuiswerken voor Corona

Voordat deze gekke tijd begon, werkte ik een dagdeel per week vanuit huis. Dat bestond vooral uit stukken lezen en de mail wegwerken. Zolang we hier wonen hebben we hier een kamer ingericht als werkkamer. En deze werd een paar dagen per week gebruikt.

Omdat ik over een acceptabel nerd-level beschik, heb ik thuis naast een eigen laptop ook nog een desktop. Het is dus niet nodig om de laptop van m’n werk heen en weer te slepen. Die blijft in mijn locker op kantoor liggen. In principe was hier alles ingericht om thuis aan de slag te blijven. Maar tijdens het jaartje thuiswerken heb ik toch wat aanpassingen moeten doen.

Thuiswerken werkbaar houden

Combineer fulltime thuiswerken met drie schoolgaande kinderen en een bloggende partner en je hebt ineens een heel andere situatie in huis. Tijdens de eerste Lock-down prees ik me al gelukkig dat we in een vrij ruim huis wonen. Ieder kind heeft een eigen slaapkamer en daarnaast heb ik dus nog een werkkamer. Onze puber begrijpt inmiddels dat dit best bijzonder is en de jongste twee kids leven nog in een heerlijke bubbel van onwetendheid. Het besef dat we hier in Nederland tot de rijkste paar procent van de wereldbevolking behoren, komt later wel.

De kids uitlaten

Vanaf de eerste Lock-down hebben we gezorgd dat we iedere dag minimaal een keer met elkaar gaan wandelen. Het gevaar van thuiswerken is dat het werk nooit klaar is. Wanneer je niet oplet, dan staar je de hele dag naar een scherm, hooguit afgewisseld door een telefoon aan je oor. We onderbreken de dag door echt tijd te nemen om de kids ‘uit te laten’. Inmiddels ben ik ook zover dat ik er minder belangrijke afspraken voor verzet.

Het valt op dat sinds corona er is, er ook veel meer wordt gewandeld. Het lijkt wel een beetje de nationale sport geworden. Niet iedereen kiest er overigens voor om naar de geluiden in de natuur te luisteren. Ook luisterboeken lijken erg populair geworden. Ik heb een tijdje geleden twee apps ontdekt die je ook een maandje gratis uit kunt proberen. Hier vind je een linkje naar een pagina waar je Storytel 30 dagen gratis kunt proberen. En hier vind je de Nextory code. Wanneer je buiten wandelt, valt op dat veel wandelaars rondlopen met een koptelefoontje op en niet altijd om een telefoongesprek te voeren.

Inmiddels zit de oudste in de tweede klas van de middelbare school en de jongste in groep vier. Het leidt ertoe dat we op de doordeweekse dagen hier collectief online zijn. Dat vroeg om wat andere aanpassingen.

(Geen) Netwerk

Structureel thuiswerken, samen met drie keer onderwijs op afstand vraagt om een stevig netwerk. Vaak is de bandbreedte die je provider aanbiedt wel voldoende, maar laat de sterkte van het wifi signaal je in de steek. We hebben dit opgelost met de aanschaf van een paar stevige mesh-routers.

Een goede internetaansluiting is zo ongeveer de basis om je werk thuis te kunnen uitvoeren.

Beeldschermen

Het klasje van onze puber maakte ook tijdens het thuisonderwijs lange dagen. Hoewel de school het rooster inmiddels wat heeft aangepast, maakten zij eerst dagen van 08:15 uur tot ongeveer 17 uur. Dat vind ik nogal ongezond, zeker wanneer je dan de hele dag naar het scherm van een laptop moet staren. Gelukkig is er met een laptopverhoger, een toetsenbord en een extra beeldscherm al snel een volwaardige werkplek gemaakt.

Thuiswerken en de toekomst

Het lijkt wel duidelijk dat thuiswerken niet meer verdwijnt. En ik moet zeggen dat ik dat (met wat aanpassingen) niet erg vind.

Tijdens de afgelopen zomerperiode hebben we op het werk wat geëxperimenteerd met het hybride werken. De maximale bezetting van een afdeling was 50%. Het zorgt ervoor dat je iedere week een paar dagen op kantoor bent en zolang je de agenda’s op elkaar afstemt dan blijkt dat heel productieve werkdagen op te leveren.

Het hybride werken is hopelijk een blijvertje. Mogelijk lost het een deel van het fileprobleem op. Hoewel er in de periode na de zomervakantie weer ouderwets lange ochtend- en avondspitsen waren.
Ook in de cao’s komt steeds meer aandacht voor het thuiswerken. Als ambtenaar krijg ik een eenmalige vergoeding om mijn werkplek thuis goed in te richten. Ik realiseer me wel dat lang niet iedereen de ruimte en voorzieningen heeft om de voordelen van thuiswerken optimaal te benutten.

Werk jij graag thuis, of zou je liever direct weer naar kantoor teruggaan?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Een jaartje thuiswerken: hoe is dat bevallen?”

  1. Is het thuiswerken alweer een jaar ja.. Dat gaat ook snel. Bij ons is het behelpen, wat betreft thuiswerken. Het bureau van dochterlief is verruild voor een thuiswerkplek voor Manlief en mij. Niet echt ideaal, maar helaas geen extra kamer over om een werkkamer van te maken. Wanneer we dat in ons nieuwe huis wel hebben kunnen realiseren, hoop ik dat het iets makkelijker wordt.

    Op dit moment werk ik nog liever op kantoor. Maar ik kan me goed voorstellen dat het fijn is als je een afgesloten werkplek thuis hebt, waarbij je ook de deur achter je dicht kunt doen aan het einde van de werkdag en direct thuis bent.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.