Geld nodig? Is goud verkopen een goed idee?

3 min leestijd

We hebben het misschien allemaal wel ergens in een hoekje liggen: een paar horloges of sieraden die we niet dragen. Soms krijgen we dit vanuit een erfenis in bezit. En vaak belandt het ergens in een la of kast. Veel sieraden hebben ook emotionele waarde en dan is verkoop natuurlijk niet aan de orde. Maar dat geldt misschien niet voor alles. Zou het verkopen van goud of sieraden dan een goed idee zijn?

Geld nodig? Is goud verkopen een goed idee? #geldbesparen #goud #DeBudgetman

Waarom goud verkopen?

Gouden sieraden zijn geliefd onder zowel mannen als vrouwen. Daarom is de kans aanwezig dat je één of meerdere sieraden van dit edelmetaal in huis hebt. Als je zo’n sieraad dagelijks draagt, denk je er waarschijnlijk niet aan om hem te verkopen. Maar doe je er niets mee? Dan kan dit wel degelijk interessant zijn. Toch ziet lang niet iedereen in wat het nut is van goud verkopen. Geldt dit ook voor jou? Hier volgen een paar redenen om jouw goud te koop aan te bieden.

Je draagt een gouden sieraad niet meer

Waar de ene Nederlander makkelijk afstand doet van zijn of haar spullen, hebben anderen hier juist de grootst mogelijke moeite mee. Hierdoor puilt jouw sieradenbakje momenteel mogelijk uit. Een groot aantal van deze sieraden heb je misschien al jaren niet meer gedragen. En misschien besluit je om ze weg te gooien. Doe dit niet voordat je hebt uitgezocht of er gouden sieraden tussen zitten. Dit kan namelijk een leuk geldbedrag opleveren. Heb je gouden sieraden gevonden? Laat deze dan taxeren. Hierdoor weet je direct of goud verkopen de moeite waard is, of dat je de sieraden toch gewoon weg kunt gooien.

Je hebt geld nodig

Sieraden die je nooit meer draagt is niet de enige reden om goud te verkopen. Het is namelijk ook een interessante optie wanneer je geld nodig hebt. Stel dat je een hoge rekening gekregen hebt, maar het geld uit je financiële buffer is niet voldoende om deze tijdig te betalen. Als je goud verkoopt, komt er vaak een groot geldbedrag vrij. Hierdoor kun je alsnog de rekening betalen. Goud verkopen kan ook interessant zijn wanneer je geld nodig hebt voor een verbouwing, een nieuwe keuken of badkamer.

Wie denkt dat alleen sieraden van goud je veel geld opleveren, heeft het mis. Ook goudbaren en gouden munten zijn namelijk (veel) geld waard. Dit goud kan je zelfs aanzienlijk meer opleveren dan een sieraad van goud. Hoe dit komt? Doordat gouden munten bijvoorbeeld verzamelwaarde kunnen hebben. Als jouw gouden munt verzamelwaarde heeft, kun je er aanzienlijk meer geld voor vangen dan de goudprijs van dat moment. Gouden producten verkopen kan dus heel lucratief zijn. Laat dit soort zaken dan ook altijd eerst taxeren voordat je het te koop aanbiedt.

Goudprijs staat hoog

Goud verkopen is niet alleen interessant als je er niets (meer) mee doet of je geld nodig hebt. Nee, want ook bij een hoge goudprijs kan verkopen interessant zijn. Ondanks dat de goudprijs niet bijzonder grillig is, kunnen er van tijd tot tijd behoorlijke verschillen in zitten. Overweeg je afstand te doen van je gouden sieraden? Kijk dan eerst naar de goudprijs van dit moment voordat je jouw goud verkoopt. De goudprijs staat al lange tijd op een hoog niveau. Maar bij een lage goudprijs kan de verkoop minder interessant zijn. Overweeg in dat geval te wachten tot de goudprijs stijgt. Goud verkopen levert je dan namelijk aanzienlijk meer geld op.

Heb jij weleens goud verkocht?

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Geld nodig? Is goud verkopen een goed idee?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.