Bitcoin en andere crypto: handel in digitale tulpenbollen?

4 min leestijd

Wie het financiële nieuws een beetje volgt, heeft er waarschijnlijk al iets over gelezen. Beleggers in Bitcoin hebben de koers de afgelopen maanden zien exploderen van ongeveer €9.500,- in oktober 2020 naar €34.000,- nu. Daar verbleekt zelfs de koers van Tesla bij. En laten we het maar helemaal niet hebben over het rendement van saaie breed gespreide passieve indexbeleggers (ik!). Waar worden deze koersstijgingen door veroorzaakt en maken deze rendementen het ook tot een geschikte belegging? Of kan hier sprake zijn van een soort ‘digitale tulpenbollen’ en daarmee een herhaling van de geschiedenis?

Bitcoin en andere crypto: handel in digitale tulpenbollen? #crypto #Bitcoin #beleggen #DeBudgetman

Belangrijk verschil met aandelen

Om toch even te beginnen met een opmerking uit de categorie ‘open deur’: beleggen in crypto heeft niets met beleggen te maken. Dat komt door het simpele feit dat er bij Bitcoin e.a. geen sprake is van een onderliggende waarde. Er is geen bedrijf waar je een stukje van koopt, zoals in het geval van aandelen. Er is dus ook geen winst of winstuitkering, geen groei of cashflow. Je koopt als het ware gebakken lucht. Maar dat betekent niet dat je daar geen geld mee kunt verdienen. De koersstijgingen uit de inleiding bewijzen het tegendeel.

Wat bepaalt dan de koers van een cryptomunt? Het is geld waard omdat anderen het willen kopen. Dat is in het kort de enige oorzaak dat de munten waarde ontwikkelen. En het is al eerder voorgekomen dat handel zonder onderliggende waarde veel geld heeft opgeleverd.

Tulpenbollen

Ons kleine landje wordt al eeuwenlang door enthousiaste beleggers bewoond. ‘We’ hebben aandelen eigenlijk uitgevonden, omdat de eerste verhandelbare aandelen door de VOC zijn uitgegeven. En ‘we’ hebben hier ook de allereerste beurscrisis gehad. Je kent dat misschien nog wel uit je geschiedenisboekjes. Tulpenbollen waren zodanig in de belangstelling dat er handel en een beurs ontstond. Op de piek van alle gekte was een tulpenbol van een exotisch soort evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand (Bitcoin eat your hart out..). Een goede handelaar kon destijds 6000 gulden per maand verdienen, terwijl het gemiddelde jaarinkomen in Nederland 150 gulden bedroeg (bron: Wikipedia). De hele handel liep van de ene op de andere dag vast, omdat de vraag opdroogde. Kopers waren eenvoudig niet meer bereid of in staat om de gevraagde prijs te betalen.

Bitcoin: digitale tulpenbollen?

Wanneer een tulpenbol evenveel waard is dan een grachtenpandje dan is het duidelijk dat er iets mis is. En het is ook mis gegaan. Het is misschien wat simpel om de Bitcoin te vergelijken met zijn 17e-eeuwse voorloper. Maar er zijn overduidelijk overeenkomsten. Zoals eerder genoemd is er geen sprake van onderliggende waarde en de prijs wordt uitsluitend bepaald door de vraag.

Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Vooral voor Bitcoin geldt dat er maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. En deze wordt uiteindelijk alleen maar kleiner, omdat sommige eigenaren een beetje slordig met het wachtwoord omgaan. Verder is Bitcoin in trek omdat het financiële transacties mogelijk maakt buiten het officiële bancaire systeem. Dat het daarbij niet altijd om legale activiteiten gaat, laat ik even terzijde. En zo zijn er nog wel wat verschillen te bedenken. Maar het blijft een feit dat er sprake is van wereldwijde handel in iets zonder onderliggende waarde. Over een paar jaar weten we of het digitale tulpenbollen waren, of dat er nu echt iets anders aan de hand is.

Zou je in crypto moeten beleggen?

Die vraag mag je zelf beantwoorden, want ik geef geen beleggingsadvies.
Maar het is duidelijk dat er in de afgelopen jaren een aantal mensen rijk zijn geworden dankzij Bitcoin e.a. Dat maakt het overigens nog niet tot een goede ‘belegging’ voor jou en mij. Een paar overwegingen op een rijtje:

Bitcoin zal altijd wel een deel van zijn waarde behouden. Het is de allereerst cryptomunt, dus zal er altijd wel belangstelling voor blijven. Maar niemand weet of de waarde rond de $0,09 (introductiekoers in 2010) komt te liggen, of dat deze doorstijgt naar $100.000,- of meer.
Het gaat hier niet om beleggen, maar om speculeren. Na de vorige piek van de Bitcoin-koers in 2017, waren veel nieuwe beleggers speculanten verrast dat de koers daalde. De markt waarin crypto wordt verhandeld is nog nieuw en sterke koersschommelingen horen erbij.
Niemand kan in de toekomst kijken. Wanneer ik het had geweten dan zou ik in 2010 zeker voor €100,- Bitcoin hebben gekocht. Dat stapeltje digitale munten zou nu €34.000.000,- waard zijn. Maar niemand weet hoe de koers zich verder gaat ontwikkelen. Voor hetzelfde geld ligt de piek achter ons.

Er zullen altijd aandelen/ digitale tulpenbollen blijven die sterk in waarde stijgen. Soms zijn het blijvertjes en soms verdwijnen ze weer net zo snel als ze gekomen zijn. De koersexplosie/implosie van Gamestop is een spreekwoordelijk voorbeeld.

Om toch iets te regelen voor onze aflossingsvrije hypotheek hou ik het gewoon bij ouderwets passief indexbeleggen. En ik weet dat ik daarmee allerlei buitenkansjes mis.

Beleg jij in Bitcoin?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “Bitcoin en andere crypto: handel in digitale tulpenbollen?”

 1. Leuk stukje historie in het artikel! Ik beleg al een tijdje in Crypto, voorzichtig begonnen met 500 euro, later 500 bijgelegd toen ik deze verdubbeld had. Ondertussen mooi 2050 euro binnen één jaar tijd, wat mij betreft is het het nieuwe goud zolang je goed onderzoek doet!

  Beantwoorden
   • Zeker moet je het niet vergelijken met beleggen, want de waarde wordt inderdaad niet door iets materieels gedekt. Maar ik stop sinds begin 2019 af en toe wat geld in de “grote” cryptocurrencies. Mijn initiële inleg heb ik er al lang en breed uitgehaald en tot nu toe heeft het me geen windeieren gelegd, op zijn zachtst gezegd.
    Ik ben ondertussen wel bezig om er stukje bij beetje weer uit te stappen en mijn winst veilig te stellen in indexfondsen. Want uiteindelijk klapt de koers wel weer een keer in elkaar. Of ik er op termijn opnieuw instap laat ik nog even in het midden.

    Beantwoorden
 2. Wij beleggen sinds kort een klein deel in bitcoin, gewoon voor de spanning en sensatie. Ons doel is om er 650 euro winst mee te halen op korte termijn ( voor een nieuwe kitchenaid :D) en er dan weer uit te stappen. Ik lig er ook niet wakker van als de koers daalt. Het grootste deel van ons geld is belegt in ETF’s. Maar ik hou wel van een gokje. En dat is en blijft bitcoin wat mij betreft ook.

  Beantwoorden
  • En ik denk dat er vrij veel verstandige ETF beleggers zijn met een klein potje geld om te speculeren. Ben benieuwd wanneer de KitchenAid is verdiend.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.