Het is toch een beetje gek jaar geweest. Vorig jaar waren alle ogen nog gericht op de komst van vaccins (en daarmee een einde aan alles wat corona heet). Inmiddels weten we dat varianten (en andere oorzaken) ervoor zorgen dat het nog even een gekke tijd zal blijven. Persoonlijk hebben we er in huize DBM daar niet zoveel last van. Thuiswerken begint te wennen en de kids waren erg tevreden met drie weken kerstvakantie.
Ook financieel is het een interessant jaar geweest. In het eerste deel van dit artikel ga ik even financieel terugkijken en voor de verandering combineer ik dat met de plannen voor dit jaar.
Financieel terugkijken
Ieder halfjaar publiceer ik wat cijfers over onze financiële huishouding. Spannend is het allemaal niet. Ons geld is in drie potjes ondergebracht. We hebben wat overwaarde in ons huis, we sparen wat en we doen iets aan beleggen. In die volgorde zal ik de cijfers daarover delen, uitgedrukt in percentages van het totaal. Een beetje privacy vind ik wel prettig. Financieel terugkijken samengevat in drie onderdelen.
Eigen huis
De overwaarde van ons huis bereken ik door de openstaande hypotheekschuld in mindering te brengen op de actuele WOZ-waarde. Omdat de WOZ een keer per jaar wordt vastgesteld, levert dit voor de tweede helft van het jaar geen nieuwe waardestijging op. De hoogte van de overwaarde in procenten bereken ik met de volgende formule:
(WOZ waarde – hypotheekschuld)/hypotheekschuld x 100%
De uitkomst is 124%, met andere woorden: onze overwaarde is hoger dan de nog openstaande hypotheekschuld. Dat is voor ons (al een tijdje) genoeg reden om niet verder af te lossen op onze hypotheek.
De spaarpot en onze nieuwe spaarquote
Over onze spaarpot valt ook al niet veel te melden. We houden sinds een paar jaar een soort bovengrens aan. Wanneer het spaarsaldo op het afgesproken niveau is beland, dan gaat de rest naar de beleggingsrekening. Sparen levert tegenwoordig een negatief rendement op, maar een buffer waarmee je onverwachte kosten kunt opvangen is natuurlijk handig.
De rente bij de LeasePlan Bank bedraagt nog steeds 0,05%.
Onze spaarquote is wel wat gedaald. Ik werk sinds een tijdje parttime en dat heeft natuurlijk financiële gevolgen. Voorheen schommelde de spaarquote rond de 48%.
We kennen in Nederland een serieus progressief belastingstelsel. En dat merk je pas echt wanneer je financieel een stapje terug doet. Ik ben 25% minder gaan werken, maar mijn inkomen is maar ongeveer 10% gedaald.
Daardoor houden we een spaarquote over van bijna 39%. Goeie deal voor drie dagen werken 😉
Lui beleggen
We zijn een trouwe klant van Meesman.
Gewoon omdat zij beleggen ook bezien als een activiteit waar je zo min mogelijk tijd aan moet besteden.
Gewoon omdat zij adviseren om breed te spreiden in indexfondsen, niet te handelen en de rit uit te zitten. Voor beleggers was 2021 een goed jaar, met enkele spannende momenten. De tweede helft van afgelopen jaar stegen de beurzen iets minder hard, maar nog steeds spectaculair met een rendement van zo’n 12%. Over heel 2021 hebben we een rendement van ruim 27% behaald, vooral door niets te doen.
Het beleggen bij Meesman is sinds 1 januari nog eenvoudiger en goedkoper geworden, maar daarover schrijf ik binnenkort nog een artikeltje.
De cijfers op een rijtje:
Percentage van het totaal | Stijging t.o.v. het eerste halfjaar | ||
Overwaarde woning | 67% | 0% | |
Sparen | 12% | -1% | |
Beleggen | 21% | 12% |
De plannen voor dit jaar
Na het financieel terugkijken wil ik ook wel even vooruitkijken. En aan plannen is in dit huishouden nooit gebrek. Die worden natuurlijk nog steeds beïnvloed door de (on)mogelijkheden van corona; het is nog even niet anders. We houden er rekening mee dat het corona iets chronisch blijft wordt, net zoals de gewone griep. Dat zou onze emigratieplannen wel kunnen beïnvloeden. Het hangt er bijvoorbeeld van af of medicatie goed beschikbaar is/blijft. Maar we overwegen ook om een andere bestemming uit te kiezen. Dat zit zo:
Het jaartje corona heeft ons een hoop geleerd. Basisvoorzieningen zoals een betrouwbare gezondheidszorg zijn onder deze omstandigheden erg belangrijk, ook in het buitenland. Verder blijkt dat thuisonderwijs eigenlijk heel goed te doen is. En een van de redenen waarom we (voorlopig) hebben gekozen om te verhuizen naar Suriname, was vanwege de taal en het onderwijs. Wanneer we kiezen voor thuisonderwijs dan zijn er veel meer bestemmingen bereikbaar.
Daar gaan we dit jaar eens rustig over nadenken en wat dingen uitzoeken.
We willen dit jaar ook weer wat langer op reis. Voorlopig hebben we een maandje in de zomervakantie gereserveerd. In de ideale situatie gebruiken we die maand om een nieuwe emigratiebestemming te verkennen, of nog een keer terug te gaan naar Suriname. Maar dat willen we alleen doen wanneer verhuizen ook dit jaar nog mogelijk wordt.
Tot slot staat er nog wat onderhoud gepland aan ons 100 jaar oude rijtjeshuis. Dit keer zijn het geen financieel ingrijpende projecten. Soms bekruipt me het gevoel dat ons leven een beetje in de wachtstand staat, maar daarin ben ik vast niet de enige.
Heb jij al leuke plannen voor dit jaar?
Wil je meer lezen?
Nee dat niet, ik kijk per keer wat ik kan lenen bij de bieb, of wat ik nog thuis heb liggen.
Leuk om over jullie plannen te lezen! Mijn plannen voor dit jaar; 100 boeken lezen en in het voorjaar een weekje naar Texel met mijn moeder en oma (in een huisje). Veel zin in!
Alle 100 titels ook al uitgezocht?