Financiële planning 2018

4 min leestijd

Nog een paar dagen en dan start er weer een nieuw jaar. Voor veel mensen weer een moment om met frisse moed aan goede ideeën te beginnen. Ik ben er zelf ook eens voor gaan zitten en heb een financiële planning gemaakt voor komend jaar.

Alvast nadenken over volgend jaar #Financiële planning #DeBudgetman

Inkomsten

Die veranderen naar verwachting maar weinig. Naast de gewone jaarlijkse verhoging, komt er nog een kleine 1% CAO verhoging bij. Ik heb nog weinig gehoord over grote veranderingen in de belasting, dus is het even wachten op het salarisstrookje van januari.

Uitgaven

Deze zijn al een aantal jaren vrij constant dalend. De grote besparingen hebben we de afgelopen jaren al gemaakt. Zoals de hypotheek. Hier hebben we in 2017 enkele leningdelen kosteloos tegen een lager rentepercentage kunnen oversluiten. Verder was een kopie van de gemeentelijke belasting met daarop de WOZ-waarde voldoende om de hele hypotheek in een lagere risicoklasse te laten belanden; scheelt maar 0,2% maar alle beetjes helpen.

Ik heb het tot een gewoonte gemaakt om jaarlijks de verzekeringen te vergelijken en bij een verschil van meer dan een tientje, sluit ik direct over. Hetzelfde geldt voor onze energieleverancier.

Iets wat ik komend jaar nog wat aandacht wil geven, zijn de wekelijkse boodschappen. Dat kan natuurlijk altijd goedkoper, maar ik ben niet zo van de categorie ‘Hang de Senseo-pads te drogen, dan gebruiken we die nog een keertje‘, zeg maar…

We maken alles vers en koken nooit uit een zakje, dus dan zijn de kosten wat hoger. Maar op deze blog geven lezers (anoniem) een kijkje in hun huishoudboekje en zij geven meestal minder uit dan wij. Misschien een maand alle boodschappen bijhouden en opschrijven in een kasboekje. Volgt vast nog wel een blogje over.

Onze financiële planning staat  in een Excel-bestand, zodat we goed overzicht houden.

Sparen

Sparen doen we automatisch. Besparingen, of salarisverhogingen gaan ook standaard naar de spaarrekening. We weten dus wat er in de loop van het jaar binnenkomt en overblijft.

We hebben al een paar jaar onze spaarrekening bij Leaseplan bank. De hoogte van de spaarrente is nergens echt interessant, maar is bij hen toch net wat hoger dan bij de huisbank (ING). Leaseplan bank maakt geen gebruik van ‘lokrentes’ en zij behoren al jaren tot de banken die de hoogste rentes uitkeren.

Ieder jaar maken we een overzichtje van de dingen waaraan we ons spaargeld gaan besteden. Een van de grootste uitgaven zijn onze vakanties, maar verder reserveren we wat voor het onderhouden van ons huis en we hebben een jaarlijkse post ‘onvoorzien.’

Voor komend jaar zijn we van plan om een lange, verre reis te maken met de kids. Ik verwacht dan ook daar de meeste kosten te maken.

Beleggen

Ik ben waarschijnlijk een van de meest luie beleggers van Nederland. Ik koop maandelijks twee indexfondsen in. Dat doe ik bij Meesman; dat is niet de meest voordelige manier van indexbeleggen, maar is (zover ik weet) de enige aanbieder die automatisch beleggen mogelijk maakt. Er wordt maandelijks automatisch afgeschreven en ingelegd in de geselecteerde fondsen. Ik ben er dus niet actief mee bezig, ga niet wachten om te kunnen kopen tijdens een dipje (‘market timen’ bestaat niet) en ik ben ervan verzekerd dat ik iedere maand inleg.

Aan het eind van de looptijd van onze hypotheek is de portefeuille voldoende om het aflossingsvrije deel van onze hypotheek af te kunnen lossen.

Deze strategie werkt voor mij het beste en ik hou hier in 2018 dan ook aan vast.

Conclusie

Door periodiek de tijd te nemen om even naar je financiële planning te kijken, houd je goed overzicht. Het maakt natuurlijk niet uit hoeveel of hoe weinig je verdient. Inzicht in wat er binnen komt en eruit gaat, voorkomt verassingen.

Sparen zorgt er voor dat je onverwachte tegenslagen kunt opvangen, maar ook dat je vooraf weet hoeveel geld je hebt voor de leuke dingen (vakantie!).

Wanneer je een eigen huis hebt, is het belangrijk om op tijd na te denken over het aflossen van je hypotheek. Zeker wanneer dat nog een aflossingsvrije hypotheek is. Dat kan op verschillende manieren. Mijn voorkeur gaat uit naar beleggen, maar versneld aflossen is een andere veel gekozen strategie. Het gaat erom dat je hier een financiële planning voor maakt.

Heb jij al even vooruit gekeken?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Financiële planning 2018”

  1. Grappig om te lezen, de meest luie belegger. Ik geloof dat de luie aanpak vaak ook de meest verstandige aanpak is.
    Over boodschappen besparen gesproken, daar weet ik juist weer meer vanaf dan van beleggen. Vers koken is juist veel goedkoper dan pakjes en zakjes! Dus dat komt vast goed met wat aandacht.
    Net je blog via Sjoukje ontdekt, dus ik ga even verder neuzen!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.