Vorig jaar hebben we (nog net op tijd) ons energielabel aangevraagd. Ondanks dat ons rijtjeshuis bijna 100 jaar oud is, hebben we een nette ‘C-label’ gekregen. Nu doet onze gemeente actief moeite om huiseigenaren aan te moedigen om hun woningen verder te verduurzamen. Zo hebben we een gratis energiescan ontvangen. Dat is een rapport met allerlei energiebesparende maatregelen die specifiek voor onze woning geschikt zijn. Het wordt wel kostbaar om het ‘groenste huis’ uit het rijtje te krijgen. Van energielabel C naar A zie ik dan ook niet snel gebeuren. Maar je kunt wel geld besparen door je huis te verduurzamen. Met een paar relatief eenvoudige ingrepen hebben wij onze energieverbruik fors verlaagd.
De route naar energielabel C
We hebben ons huis 11 jaar geleden gekocht. Midden in de crisis; lekker getimed dus. Het was er een uit de categorie ‘opknappertje’. Het had anderhalf jaar leeg gestaan en was daarvoor 30 jaar bewoond geweest door een inmiddels bejaard echtpaar. Het rook muf (vocht) en het lekte hier en daar. Heerlijk! (ik hou van verbouwen).
Er was wel centrale verwarming, maar de ketel was volgens mij het allereerste gasgestookte exemplaar in Nederland. We hebben er daarom voor gekozen om alles net achter de meter door te knippen en opnieuw te installeren. De enige isolatie bestond uit wat dubbel glas in de woonkamer. Ik schat zelf in dat het zonder problemen energielabel G had gekregen.
De uitgebreide verbouwing maakte het mogelijk om het huis eenvoudig te verduurzamen. Veel vloeren lagen open en alle etages waren leeg gesloopt, met uitzondering van wat draagmuren.
De volgende zaken zijn vrij eenvoudig (zelf) te doen en de kosten vallen erg mee.
Vloer en dak isoleren
Ouderwetse huizen hebben houten vloeren. Dat voelt koud aan in de winter. En dat is niet nodig, want isoleren is heel eenvoudig. Wij hebben gebruikgemaakt isolatiekussens van aluminiumfolie. Het is een soort luchtkussen dat je tegen de onderkant van de vloer bevestigt. Aangezien onze woonkamer niet de afmetingen heeft van een balzaal, was het isoleren in een ochtendje gebeurt.
Bij het isoleren van het dak hebben we weer voor simpel gekozen. Hierbij is de keuze op steenwol gevallen. We hebben de ruimte tussen de draagbalken opgevuld met een laag van ongeveer 12 centimeter isolatiemateriaal.
De kosten zijn verwaarloosbaar. En de belangrijkste reden is dat de gemeente subsidie verstrekt op beide vormen van isoleren. Wanneer je het werk zelf uitvoert, dan werd het materiaal vergoed. Dat was het geval bij onze vloerisolatie.
We hebben er voor gekozen om de zolderetage direct te laten afwerken. Daarbij hebben we voor het isoleren een vast bedrag per vierkante meter aan subsidie ontvangen. Het bedrag aan subsidie was voldoende om de materiaalkosten te vergoeden. Uiteraard ben je bij het uitbesteden van werkzaamheden wat meer kwijt dan bij doe-het-zelven.
Radiatoren en -folie
Op de meeste plaatsen in huis hebben we voor nieuwe radiatoren gekozen. Oude radiatoren bevatten veel meer water en dat moet allemaal worden opgewarmd. Er is een enorm aanbod aan radiatoren en het loont de moeite om online goed te shoppen. Ik vind radiatoren niet echt mooi in huis; ook niet wanneer ze een paar honderd euro duurder zijn dan een standaard modelletje.
Radiatoren worden bijna altijd aan de muur gemonteerd. En de helft van de radiator is z’n hele leven dus bezig om een (buiten)muur op te warmen. Dat is te voorkomen door aan de achterkant van de radiator een folie te plakken. Het voorkomt dat warmte onbenut door de muur verdwijnt.
Nieuwe cv-ketel
Uiteraard mag er na zo’n uitgebreide verbouwing geen nieuwe cv-ketel ontbreken. Wij hebben gekozen voor een HR-ketel met een iets grotere warmwaterlevering. Ik hou niet zo van douches waarbij je van de ene naar de andere warmwater druppel moet springen..
Zonnepanelen
Een paar jaar na onze verbouwing hebben we nog een aantal zonnepanelen laten plaatsen. Het zijn er maar zeven, maar dat is genoeg voor ongeveer 50% van ons elektriciteitsverbruik. Dat klinkt niet heel efficiënt en dat klopt ook. 7 panelen op een nieuwbouwwoning leveren meestal meer op. Een van de nadelen van zo’n schattig jaren 30 rijtjeshuis is dat het dak vol staat met verschillende schoorstenen. In de vorige eeuw werden de verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar verwarmd. De schoorstenen zorgen voor schaduw op de panelen en daarmee voor een iets lager rendement.
Voor het plaatsen van zonnepanelen is ook subsidie beschikbaar; hoewel die regeling regelmatig wordt veranderd. In dit artikel lees je meer over de verschillende subsidies. In ons geval hebben we alleen de btw over de installatie teruggekregen en dat was nog een heel gedoe.
Alles bij elkaar was voldoende om voor energielabel C in aanmerking te komen. En het zijn geen enorme investeringen geweest. Je kunt dus eenvoudig geld besparen door je huis te verduurzamen, want onze gemiddelde kosten voor energie zijn hier €105,- per maand.
Bijsluiter: Wij stappen wel iedere keer over naar een andere energieleverancier zodra ons contract afloopt. Blijven zitten kost altijd meer.
De tips uit de energiescan
Ik denk niet dat we ooit voor energielabel A gaan. Dat wordt erg kostbaar. Zeker nu de eisen voor het nieuwe energielabel bekend zijn. Hier vind je trouwens meer informatie over het label.
Maar op termijn gaan we nog wel wat zaken in huis verduurzamen. Over een paar jaar zal onze ketel wel aan vervanging toe zijn, want de gemiddelde levensduur schijnt 15 jaar te zijn. Misschien dat een (hybride) warmtepomp dan een goed alternatief is.
Het is trouwens een van de adviezen uit het rapport van de energiescan die we van de gemeente hebben gekregen.
Plaats een warmtepomp, vervang je dubbel glas voor HR++ en koop een zonneboiler. Dat zijn allemaal nogal dure ingrepen. De voordelige opties hebben we blijkbaar allemaal al uitgevoerd.
Geld besparen door je huis te verduurzamen: wat tips op een rijtje
Om je een beetje op weg te helpen, heb ik online nog wat ideeën gevonden.
- Er zijn meerdere vormen van isolatie. Denk aan gevel- of spouwmuurisolatie. Is je vloer niet goed te isoleren? Kijk dan eens of je de kruipruimte niet kunt laten isoleren.
- Ventileer je woning goed. Daardoor daalt de luchtvochtigheid in huis en is je huis sneller warm.
- Bespaar geld door simpele klussen zelf te doen. De meeste isolatiewerkzaamheden zijn echt makkelijk zelf te doen. En gelukkig hebben we YouTube: alles is al een keer voor gedaan 😉
- Verduurzaam niet alleen, maar kijk ook naar je verbruik. Vervang oude grootverbruikers (wasdrogers e.d.) door een zuinig exemplaar en laat niet overal je (led)licht branden in huis.
- En natuurlijk overbodig: stap regelmatig over naar een andere energieleverancier. Nadat je een keer bent overgestapt, bespaar je weinig of geen geld meer. Maar je voorkomt dat je weer teveel gaat betalen voor je energiekosten. Lage tarieven zijn alleen weggelegd voor degenen die de moeite nemen om over te stappen. Het is 5 minuten werk..
Geld besparen door je huis te verduurzamen is niet moeilijk. Wanneer je dat combineert met wat aandacht voor je energieverbruik, dan is het makkelijk om je energielasten te verlagen.
Heb jij plannen om je huis te verduurzamen? Of wacht je nog even af?
Wil je meer lezen?
Super goed artikel! Hopelijk inspireert het veel lezers om toch wat stappen te gaan zetten in de duurzame richting 🙂
Interessant artikel! Via welk bedrijf hebben jullie de zonnepanelen gedaan? Hier staan ook nog wat dingen op het lijstje zoals zonnepanelen en b.v. spouwmuurisolatie.
We hebben de zonnepanelen via Solarbox laten plaatsen. Het contact is prettig verlopen en het werk is netjes en snel uitgevoerd.
Thanks voor de info! Zet ik hem erbij op het lijstje!