Huishoudens lopen geld mis doordat zij geen toeslagen aanvragen

3 min leestijd

Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, persoonsgebonden budget en niet te vergeten… de kinderopvangtoeslag. Het lijstje is niet compleet, maar dit zijn wel de belangrijkste toeslagen die je in Nederland kunt aanvragen. Er is alleen een probleempje: huishoudens vragen geen toeslagen aan, ook al hebben zij daar wel recht op. Volgens de consumentenbond is de fiscus daar verantwoordelijk voor. De informatie over de toeslagen zou tekortschieten. Persoonlijk denk ik dat de belastingdienst op nog een ander terrein voor terughoudendheid zorgt bij het aanvragen. Inmiddels leidt het woord ‘kinderopvangtoeslag’ tot de nodige pijnlijke reacties. Hier heeft de overheid op z’n zachtst gezegd problemen veroorzaakt, in plaats van opgelost. Toch is het goed om uit te zoeken of je recht hebt op toeslagen. En er is een manier om problemen zoals terugbetalen te voorkomen.

Huishoudens lopen geld mis doordat zij geen toeslagen aanvragen #geld #geldbesparen #DeBudgetman

Toeslagen aanvragen: een waardeloos systeem?

Eigenlijk wel. Er is al vaak de conclusie getrokken dat het fiscale systeem in Nederland aan verandering toe is. Daar is ook al genoeg over geschreven. Maar het belastingstelsel, met al zijn toeslagen, is ingewikkeld en niet zomaar te vervangen. En dus zijn we nog een tijdje gebonden aan dit systeem.

Ieder jaar verandert er wel het een en ander aan de voorwaarden voor toeslagen. Daardoor weten veel huishoudens niet dat zij ook recht hebben op toeslag. En de fiscus doet niet heel veel moeite om duidelijk te maken wat er verandert. Dat is de kern van de kritiek die de consumentenbond uitte.

Waarom huishoudens geen toeslagen aanvragen

Er is door het CBS onderzoek gedaan naar gebruik en niet-gebruik van toeslagen. Het onderzoek is eind 2019 gepubliceerd en staat stil bij de problemen met toeslagen en het feit dat sommige huishoudens deze niet aanvragen.
De belangrijkste oorzaak van alle problemen (inclusief het niet aanvragen) ligt in de onzekerheid over het eigen jaarinkomen van huishoudens. Zij weten vooraf niet altijd in te schatten hoe hoog het gezamenlijke inkomen wordt. En uit angst voor terugbetalingen (inclusief boete) zien zij ervan af om toeslagen aan te vragen.

Een andere belangrijke reden is de onbekendheid met de actuele regelingen. Veel huishoudens denken dat hun inkomen te hoog is en er geen recht is op toeslag. Maar wist je dat het toetsingsinkomen voor bijvoorbeeld het kindgebonden budget in 2021 €99.000,- bedraagt?
Bij een inkomen van €38.835,- ontvang je de maximale toeslag per kind. Dit was in 2020 €38.181,- en is wat verhoogd.

Irritant puntje van de belastingdienst: op hun site heb ik deze gegevens niet kunnen terugvinden. Er wordt alleen verwezen naar een pagina waar je een proefberekening kunt maken. Dat is allemaal niet erg klantvriendelijk. Leuker kan ik het niet maken…

Is terugbetaling van toeslagen te voorkomen?

Ja. Het is mogelijk om de bekende problemen rond toeslagen te voorkomen. Je mag alle toeslagen namelijk ook met terugwerkende kracht aanvragen. Je hebt tot 1 september van dit jaar de tijd om je toeslagen van vorig jaar aan te vragen. Omdat je jaarinkomen tot op de laatste cent bekend is (wel afronden op hele euro’s), is de kans op fouten minimaal. Hier maak je een proefberekening voor alle toeslagen.

Maar eerlijk gezegd is het toch een beetje bizar advies. Toeslagen zijn bedoeld om huishoudens met hoge kosten en een bepaald inkomen tegemoet te komen. En zo’n toeslag achteraf lijkt toch een beetje op mosterd na de maaltijd.
Tot nu toe is het echter de enige manier om zeker te zijn dat je een terugvordering kunt voorkomen.

Heb jij weleens gecontroleerd of je recht hebt op een toeslag?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “Huishoudens lopen geld mis doordat zij geen toeslagen aanvragen”

 1. Veel mensen laten geld liggen, maar de andere kant van de medaille… sommige mensen krijgen de rekening na een afgesloten jaar dubbel en dwars terug omdat zij hun inkomen niet goed (lees te laag) hebben ingeschat. Gevolg? De kans op een dikke rekening om de toeslagen terug te betalen.

  Beantwoorden
  • Vandaar het advies om het met terugwerkende kracht aan te vragen. Dat is zeker niet optimaal, maar bij wisselende inkomsten de enige manier om het risico van terugbetalen te vermijden.

   Beantwoorden
 2. Ha Budgetman,
  Als ik een proefberekening maak voor het kindgebonden budget komt er uit dat wij geen recht op toeslag hebben. Ons (gezamelijk) toetsingsinkomen is echter lager dan € 99.000,00. Als ik een beetje met de tool speel lijkt de grens ergens rond de € 60k te liggen? Waar zit dit precies in?

  Beantwoorden
 3. He Budgetman,
  Het toetsingsinkomen dat je noemt voor 2020 is niet het inkomen tot waar je recht op kindgebondenbudget hebt. Maar tot waar je recht hebt op het maximale kind gebonden budget. Bij een hoger inkomen krijg je een lagere toeslag dan het maximale. Een heel belangrijk verschil!
  Twijfel je of je in aanmerking komt, vul dan eens een proefberekening in.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.