Het is weer tijd voor de belastingaangifte 2020

6 min leestijd

Vanaf 1 maart staat onze belastingaangifte 2020 weer klaar. Sinds 2008 zijn we gewend geraakt dat de meeste gegevens al zijn ingevuld. Het is niet alleen verstandig om je aangifte goed te controleren, maar voor heel wat aftrekposten geldt dat we zelf aanvullende gegevens moeten invoeren. In dit artikel vind je een overzicht van de aftrekposten die gelden voor box 1 (werk en woning) en voor box 3 (sparen en beleggen).

Het is weer tijd voor de belastingaangifte 2020 #belastingaangifte #geldbesparen #DeBudgetman

Box 1 van de belastingaangifte 2020: Werk en woning

In box 1 zijn alle inkomsten en uitgaven ondergebracht die te maken hebben met je inkomen en de koopwoning waar je zelf woont. Bij inkomen gaat het om uitkeringen, pensioen, loon of het salaris dat je jezelf uit je eigen onderneming uitkeert. Voor wonen geldt dat het om de eigen woning gaat. Een groeiende groep particuliere beleggers heeft een woning gekocht om te verhuren, maar die hoort in box 3 thuis. Daarover later meer.

De verschillende aftrekposten zorgen voor een verlaging van je belastbaar inkomen. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen bespaar je dan 46% of 37,35% belasting over dit bedrag. Inkomens hoger dan €68.507,- per jaar betalen (of besparen) 46% belasting.
Een kort overzicht van de verschillende aftrekposten die met je belastbaar inkomen kunnen worden verrekend.

De aftrekposten voor box 1: werk

Reiskosten OV
Om je reiskosten op te voeren moet je minimaal een keer per week met het openbaar vervoer naar je werk reizen én je werkgever vergoedt niet alle kosten . Waarschijnlijk heb je vorig jaar (gedeeltelijk) thuis gewerkt. Toch heb je recht op deze aftrekpost; het gaat hier namelijk om de kosten die je hebt gemaakt. De kosten voor bijvoorbeeld een OV-jaarabonnement mag je gewoon indienen.

Partneralimentatie
De alimentatie die je aan je ex-partner betaalt is aftrekbaar. Let op: vanaf 2020 is er minder alimentatie aftrekbaar. De aftrek daalt in de komende jaren tot een percentage van 37,05% in 2023. Hier vind je meer informatie.

Pensioen inleggen
Degenen die werken mogen hun pensioenpremies aftrekken. Het gaat hier alleen om de vrijwillige pensioenpremie die wordt ingelegd. De wettelijke premie mag niet worden meegerekend als aftrekpost. En verder zijn er nog een aantal voorwaarden waar de pensioenrekening aan moet voldoen.

Aftrekposten met een drempel

Sommige aftrekposten kennen een drempel. Het betekent dat niet alle kosten leiden tot een verlaging van je belastbaar inkomen, maar alleen het bedrag dat boven de drempel uitkomt.

Let op: je voert dus wel het totaal van je kosten op! Het aangifteprogramma berekent zelf het drempelbedrag. De hoogte van de drempel is afhankelijk van je inkomen. Dit zijn aftrekposten die met een drempelbedrag werken.

Studiekosten
De kosten voor een studie zijn aftrekbaar zolang er sprake is van ‘het verkrijgen of behouden van een baan.’ Culturele antropologie als hobby is interessant, maar die moet je uit eigen zak betalen. De drempel is simpel: de eerste €250,- betaal je zelf. Verder geldt dat je de kosten alleen mag opvoeren wanneer anderen (bijvoorbeeld je werkgever) deze kosten niet vergoeden.

Zorgkosten
Uitgaven die in aanmerking komen als zorgkosten, zijn kosten die je maakt voor geneeskundige hulp en die boven je wettelijke en vrijwillige eigen risico uitkomen. De belastingdienst heeft een duidelijk overzicht gemaakt van de verschillende zorgkosten. Dat vind je hier.

Giften
Ook giften aan goede doelen zijn aftrekbaar, maar ook hier geldt een drempel. Verder moet het geld worden geschonken aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of aan een vereniging. Ook de vereniging moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. En dat geldt ook voor de gift. De voorwaarden lees je hier.

De aftrekposten voor box 1: Eigen woning

De rest van box 1 heeft vooral te maken met de eigen koopwoning. De belangrijkste aftrekpost is natuurlijk de betaalde hypotheekrente. Maar denk ook aan de vooruitbetaalde rente, boeterente, taxatiekosten, inschrijving in het kadaster, advieskosten voor de hypotheek, kosten aanvraag NHG, notariskosten en de rente over restschuld die is ontstaan in de periode 2012-2018.
Let wel goed op de voorwaarden voor de bijleenregeling. De belastingdienst legt dit duidelijk uit op haar site.

Meer lezen over aftrekposten voor de eigen woning (bijvoorbeeld over erfpacht of tijdelijk verhuren)? lees dan dit artikel.

Box 3 van de belastingaangifte 2020: Sparen en beleggen

In box 3 wordt het vermogen belast. Daarbij rekent de fiscus alle eigendommen bij elkaar, minus de schulden. Het gaat hier niet om de eigen woning (want die zit in box 1) en ook niet om roerende zaken die je voor jezelf of je gezin gebruikt. Je Toyota Prius reken je dus niet mee, maar je oldtimer-collectie wel. Er zijn nog wat zaken die je niet hoeft op te geven. Het volledige overzicht vind je hier.

De vermogensrendementsheffing is op z’n zachtst gezegd een controversieel onderwerp. De spaarrente is 0%, de inflatie bedraagt 1,3% en dus verliezen spaarders per saldo geld. En wanneer je dan ook nog belasting over je spaargeld moet betalen dan voelt dat niet lekker. De bond voor belastingbetalers voert daarom al een tijdje actie tegen het stelsel van fictieve rendementen. Intussen rekent de fiscus er op dat we een bepaalt rendement behalen met ons vermogen. En dat wordt belast.

Heffingsvrij vermogen

Voor de belastingaangifte 2020 geldt een heffingsvrij vermogen van €30.846,- per persoon. Doe je samen met je fiscale partner aangifte, dan is de eerste €61.692,- van jullie vermogen vrijgesteld van belasting. Het maakt niet uit of je dit hebt belegd in een oude sok of aandelen. Er zijn nog wat bijzonderheden om rekening mee te houden.

De tweede woning

Je tweede huis of je vakantiewoning reken je tot je vermogen. De WOZ waarde die op de gemeentelijke aanslag staat, tel je op bij je vermogen. De aanslag voor gemeentelijke belastingen in 2021 was gebaseerd op de WOZ waarde van 2020. En het is die waarde die je bij je vermogen optelt. Staat je tweede woning op erfpachtgrond? Dan mag je de toekomstige erfpachtcanon aftrekken van de waarde. En die ’toekomstige erfpachtcanon’ bereken je heel eenvoudig: het is 17x je jaarlijkse erfpachtcanon die je nu betaalt. Meer info vind je hier.

Hoe zit het met crypto enzo?

Ook je Bitcoin behoren tot je box 3 vermogen. Wat dat betreft gaat de Belastingdienst met haar tijd mee. Grappig detail: houd je je bezig met het minen van crypto munten, dan gaat de belastingdienst ervan uit dat de kosten voor het minen (hardware en elektriciteit) ongeveer opwegen tegen de waarde. Mocht je toch meer overhouden, dan moet je dat alsnog opgeven als ‘inkomsten uit overig werk.’ Alle informatie over crypto en hoe de Belastingdienst ermee omgaat, vind je hier.

Tot slot

Doe altijd aangifte en wanneer je een fiscale partner hebt: doe dan altijd samen aangifte. Er is geen scenario te bedenken waarbij fiscale partners beter af zijn door onafhankelijk van elkaar aangifte te doen.

Zorg er ook voor dat je belastingaangifte 2020 voor 1 mei binnen is. Zo voorkom je dat je belastingrente van 4% moet betalen. Dit voordeel heb je overigens niet wanneer je geld terugkrijgt, want in principe vergoedt de Belastingdienst geen rente.

Doe je samen aangifte? Neem dan ook de tijd om de verschillende aftrekposten, het vermogen en dividenden over de partners te verdelen. Het is niet altijd voordelig om alle aftrekposten toe te kennen aan de meestverdienende partner.

Heb jij nog tips voor box 1 en 3?

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Het is weer tijd voor de belastingaangifte 2020”

  1. Je hoeft niet te wachten tot het moment dat de Blauwe Enveloppenfabriek je gegevens paraat heeft. Wat ik altijd mis in de aangifte verhalen is dat je ook tijdens het (belasting)jaar je je VA (=voorlopige aanslag) kunt corrigeren. Persoonlijk doe ik dat een x aantal keer per jaar, o.a. om de ingehouden dividendbelasting als voorheffing te corrigeren met wat ik geacht wordt te betalen. Correcties op je VA worden binnen ca 2 weken doorgevoerd en in week 3 heb je je geld (terug).

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.