5 geldzaken die je moet regelen voordat je op vakantie gaat

4 min leestijd

De periode voor de vakantie is er altijd heel veel te regelen. Daarbij denken we al snel aan het inpakken en reizen naar de vakantiebestemming. Maar er zijn ook een aantal financiële zaken die je voor vertrek beter even kunt regelen. Hier volgen 5 korte tips die je helpen om financieel voorbereid op vakantie te gaan.

5 Geldzaken die je moet regelen voordat je op vakantie gaat #geld #reizen #DeBudgetman

1. Op vakantie geld opnemen

Tijdens ons verblijf in Suriname waren na een paar weken alle contante Euro’s ingewisseld voor Surinaamse Dollars. En die waren bijna op. Gelukkig zijn er daar ook voldoende geldautomaten, alleen….daar kwam geen geld uit! De automaat van de bank gaf alleen aan dat de transactie niet kon worden voltooid. Na een telefoontje met Nederland bleek het probleem eenvoudig op te lossen. De pinpas stond nog niet ingesteld op ‘wereldwijd.’ Gelukkig is dit op afstand te regelen. Toch is dit simpel te voorkomen.

Wanneer je buiten Europa reist is het verstandig om vooraf je pinpas op wereldwijd zetten. Bij de meeste banken is dit zelf te regelen via de app van de bank.

2. Let op transactiekosten

Geld opnemen kost geld. Bijna alle banken rekenen een koersopslag wanneer je geld opneemt in andere valuta dan de Euro. De grootbanken maken het heel bont. Zo rekent de Rabobank voor een geldopname €3,50 + 1,2% koersopslag. Dat betekent dat $100,- opnemen €4,50 kost, afhankelijk van de koers.

Gelukkig kan het ook goedkoper. In de vergelijkingstest kwam Knab eerder al als goedkoopste bank naar voren. De Knab rekent alleen een kleine koersopslag van 0,5%. De maandelijkse kosten voor deze rekening zijn €5,- en daar krijg je dan ook een creditcard voor.

Het kan nog goedkoper: open een bankrekening bij N26. Deze bank is helemaal gratis, inclusief pinpas en creditcard. Wanneer je langer op reis gaat, overweeg dan serieus om het betaalpakket N26 You af te sluiten. Het pakket kost €9,90 per maand maar biedt je de volgende mogelijkheden: geld opnemen is wereldwijd gratis. Dus geen koersopslag en ook geen bijkomende kosten. Verder biedt dit pakket een uitgebreide ongevallenverzekering met wereldwijde dekking. Nieuwsgierig geworden? Lees hier de vergelijking van de verschillende N26 betaalpakketten, of open hier een gratis rekening.

3. Feestdagen in het land van bestemming

Wij zijn gewend dat de supermarkt 365 dagen per jaar open is en dat er altijd geld uit de geldautomaat komt. Dat is in andere delen van de wereld niet het geval. Er zijn vrij veel landen waar het openbare leven tijdens feestdagen vrijwel volledig stil ligt. Winkels en banken zijn dicht en de geldautomaten worden niet gevuld, want iedereen is vrij en viert feest. Op die momenten is het maar beperkt mogelijk om je financiële zaken te regelen. Zorg dat je weet welke feestdagen in het land van bestemming worden gevierd tijdens jouw verblijf.

4. De reisverzekering

Een goede verzekering is verstandig. Maar dat betekent niet dat je altijd moet kiezen voor een volledige reisverzekering. Wanneer je met de auto binnen Europa op vakantie gaat, dan ben je waarschijnlijk voor een belangrijk deel van de risico’s verzekerd. Je zorgverzekering vergoed de kosten voor alle spoedeisende zorg, in ieder geval tot aan het Nederlandse tarief. Wanneer je ook nog een aanvullende zorgverzekering hebt, dan zijn de vergoedingen mogelijk hoger/uitgerbeider. Wanneer je ook nog lid bent van een ANWB of Route mobiel dan zijn mogelijk ook de kosten voor defecten aan de auto al verzekerd.

Zoek dus eerst even uit welke verzekeringen je al hebt. Zo voorkom je dat je oververzekerd bent.

5. Maak een begroting

De laatste tip is een beetje een saaie: maak een begroting voordat je vertrekt. Voor de verre, lange en dus dure reizen zijn we dat wel gewend. Maar ook voor de autovakantie is het verstandig om een budget op te stellen. Omdat ik voorzitter zou kunnen zijn van de fanclub van het NIBUD, verwijs ik graag even naar een onderzoek dat zij recent hebben gepubliceerd. Hierin wordt duidelijk dat degenen die voor de vakantie een begroting opstellen daar in de meeste gevallen ook mee uitkomen. Toch geeft 45% van de vakantiegangers meer uit dan gepland. Door een begroting te maken en je daar ook aan te houden, voorkom je dat je na de vakantie direct met een financiële achterstand begint.

Meer lezen?

3 gedachten over “5 geldzaken die je moet regelen voordat je op vakantie gaat”

  1. Handige tips! Zeker voor je pinpas op “aan” zetten buiten Europa. Ik zet hem altijd wat langer “aan” voor het geval…
    Wij zorgen voor dollars en guldens als we weer richting ons tropisch nederland gaan. Is altijd handig. Ik zorg ervoor dat ik maar 2 keer hoef te pinnen om zo dus die kosten te besparen. Maar bijna overal kan je al pinnen in winkels dus dat scheelt ook alweer…

    Beantwoorden
  2. Een begroting lijkt me inderdaad heel handig. Zo voorkom je dat je veels te veel geld uit geeft, maar kun je tegelijkertijd met een gerust hart dingen kopen als je weet dat het in je begroting past. Win-win dus.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.