Een eigen huis bouwen buiten de Randstad?

5 min leestijd

Afgelopen vakantie zijn we even een weekje naar Zuid-Duitsland geweest. En wat een prettige vakantiebestemming is dat! Het dagelijks leven gaat een versnelling lager, het is er groener en wat vriendelijker dan hier in de Randstad. Ik merk het de laatste tijd wel vaker: ik word de drukte en het gedoe van de stad een beetje zat. Ik heb natuurlijk! geen last van een of andere midlife crisis ofzo, maar ik krijg wel behoefte om weer eens wat verder dan de Randstad te kijken.
Werk is er overal en met het hybride werken dat tegenwoordig standaard is, lijkt mijn werk geen probleem op te leveren. En huisvesting eigenlijk ook niet. We wonen momenteel in een schattige 13-onder-1-kap woning uit de jaren ’30. Allemaal heel leuk, maar het blijft een rijtjeshuis met veel onderhoud. En wanneer je echt buiten de Randstad gaat zoeken, dan zijn er vrij veel mogelijkheden om zelfs een eigen huis te laten bouwen. Voor starters is dat misschien nog te ver weg, maar voor ons als doorstromers is het zeker een optie. Ik heb al wat uitzoekwerk gedaan.

Een eigen huis bouwen buiten de Randstad #woningmarkt #DeBudgetman

Een eigen huis bouwen blijkt eigenlijk redelijk betaalbaar. Tenzij je natuurlijk een of ander architectonisch hoogstandje wilt. Maar extremen daargelaten, biedt het de kans om een woning op maat te laten maken. En op een locatie die je als koper zelf kunt aankopen. Er zijn natuurlijk heel wat zaken om rekening mee te houden. Ik heb de volgende stappen op een rijtje gezet.

Starten met een kavel grond

Voordat we beginnen met het bouwen van een huis, is er uiteraard een stuk grond nodig. Het vinden van een geschikte kavel kan een uitdaging zijn, zeker in drukbevolkte gebieden waar weinig bouwgrond beschikbaar is. Maar net als het zoeken van een huis, is er via internet van alles te vinden. Ook voor grondkavels zijn websites die kavels bouwgrond te koop aanbieden. En wij willen vooral niet in de drukke gebieden zoeken.
Wanneer we eenmaal een kavel hebben gevonden, moeten we naar het bestemmingsplan kijken. Dat om te voorkomen dat we later voor verrassingen komen te staan en we er zeker van zijn dat we op de betreffende locatie een huis mogen bouwen. Bestemmingsplannen worden ongeveer iedere 10 jaar herzien.

De hypotheek

Een eigen huis bouwen blijft toch een kostbare aangelegenheid. Op dit moment zijn vooral de hoge prijzen voor bouwmaterialen de reden dat nieuwbouw duur is. Dat geldt ook voor het bouwen van een eigen huis. Voordat we echt verder aan de slag gaan, is het van belang om te weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel geld is er beschikbaar en wat zijn de maandlasten? Een hypotheekadviseur kan daarbij helpen en dat is overigens ook verplicht.

Wil je meer lezen over hypotheken? Kijk even bij de categorie ‘hypotheken’ bij mijn eerdere artikelen over dit onderwerp.

Het ontwerp(en) van je eigen huis

Met een kavel en een financiering op zak, kan het ontwerp van het eigen huis beginnen. We kunnen hiervoor een architect inschakelen, maar er zijn ook veel kant-en-klare ontwerpen beschikbaar. Zo kun je ook een cataloguswoning bouwen. Het grote voordeel is dat we dan met een kant en klaar ontwerp starten en vaak nog heel wat opties hebben, waardoor het toch een op maat gemaakte woning kan worden.

In deze fase is het wel van belang om contact op te nemen met de gemeente (dat zal de architect vaak doen) en ons te laten informeren over de eisen die de gemeente aan nieuwbouw stelt.

De vergunningen

Als het ontwerp klaar is, moeten we nog de benodigde vergunningen aanvragen. Dit kan per gemeente verschillen, dus tegen de tijd dat we ergens een kavel zouden hebben gaan we ons laten informeren welke vergunningen nodig zijn. Zo is bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van een huis, maar ook voor het kappen van bomen of het aanleggen van een oprit.

Het bouwen

Als alle vergunningen binnen zijn, kan de bouw beginnen. Dit zal denk ik wel het spannendste deel van het proces zijn, omdat je nu daadwerkelijk een woning ziet ontstaan. Het is belangrijk om tijdens de bouw regelmatig te overleggen met de aannemer en eventuele andere betrokken partijen. Zo voorkom je misverstanden en kun je snel ingrijpen als er iets niet goed gaat. Ik denk dat ik zelf zou kiezen om iemand met bouwervaring in te huren als projectleider.

De oplevering

Als het huis klaar is, volgt de oplevering. Een huis wordt pas opgeleverd wanneer het klaar is om te bewonen. In de praktijk zijn er altijd nog wel wat punten die niet helemaal volgens afspraak zijn uitgevoerd. Daarom is het gebruikelijk om een lijst op te stellen met punten die na de oplevering nog moeten worden uitgevoerd.
Om te voorkomen dat ik een eigen huis met gebreken krijg opgeleverd, zou ik ook voor deze fase een deskundige met bouwervaring inhuren.

Tot zo ver ben ik gekomen met mijn uitzoekwerk. Er zullen vast nog wel wat stappen bij komen. Ideeën genoeg in ieder geval. Het ontbreekt ook niet aan partijen die (een deel van) het werk uit handen kunnen nemen. Ik heb aardig wat bruikbare informatie gevonden op de site van Architectuurwonen. Maar er zijn meerdere partijen die je kunnen helpen bij de nieuwbouw van een eigen woning.

Maar gezien de huidige woningmarkt is het misschien wel verstandig om eerst te verkopen?

Wil je meer lezen?

4 gedachten over “Een eigen huis bouwen buiten de Randstad?”

  1. Hoi, leuke plannen!

    Paar aanvullingen. Belangrijk m.b.t. een hypotheek is dat je bij zelfbouw pas een (overbruggings)hypotheek krijgt als je bouwvergunning is verleend. Vrijwel geen bank geeft een hypotheek om alleen de bouwgrond (zonder vergunning) te kopen. Neem dat dus ook mee in je plannen, je onderhandelingen met de verkoper van de bouwgrond en de doorlooptijd van je hypotheekofferte. Bouwaanvraag duurt minimaal: 8+4+6 weken (8 aanvraag, 4 standaard uitloop, 6 onherroepelijk). En dan moet je dus alles al klaar hebben: ontwerp, detailtekeningen, sonderen, palenplan, bodemonderzoek enz enz enz. Dat geld zal je dus sowieso zelf moeten hebben/voorschieten. Idealiter koop je echter ook de grond uit eigen middelen, dan kan je de tijd nemen voor alles en zit je met minder straffe deadlines in je nek. Bovendien kan je wellicht tijdelijk op je kavel wonen. Dat scheelt dubbele lasten en is heel handig bij de bouw zelf.

    Huis verkopen zou ik sowieso in gang zetten. Dan weet je pas echt je budget. Bovendien kan je – mits overwaarde / voldoende cash – dan ook direct de grond afnemen. En daarmee een betere deal krijgen bij de aankoop. Zekerheid op korte termijn en geen voorbehouden, is aantrekkelijk voor de verkoper en kan een lager bod geaccepteerd worden. Juist omdat de doorlooptijd anders vele maanden extra kan zijn.

    Veel plezier met de voorpret!

    Beantwoorden
  2. Ik ben zelf wel fan van de Nul-op-de-meter woning of Plushuis, die in de fabriek klaargemaakt worden en in een dag op locatie afgemaakt worden. Prefab en biobased bouwen, luchtdicht bouwen, met balansventilatie en warmtepompenzoals in Oostenrijk al veel normaler is. Helemaal naar de laatst BENG-normen doorgerekend. Iets meer uitzoekwerk vooraf, dat wel.

    Beantwoorden
    • Dat zijn inderdaad mooie en duurzame initiatieven. En BENG (bijna energie neutraal gebouw) is sinds 2021 zelfs verplicht voor alle nieuwbouwwoningen.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.