Wat kost bellen en internet in de tropen?

3 min leestijd

Tijdens deze drie maanden ben ik in een tropisch land op zoek naar het antwoord op de vraag wat het leven in het buitenland kost. Met deze keer een vraag over een product dat inmiddels bijna tot onze eerste levensbehoefte behoort: wat kost bellen en internet in de tropen?

Wat kost bellen en internet in de tropen; 5opreis;debudgetman.nl

 

Natuurlijk is het antwoord op die vraag 100% afhankelijk van het land waar je bent. In Nederland zijn we gewend geraakt dat internet echt overal beschikbaar is. Thuis via de wifi, onderweg via 4G, op kantoor, in restaurants en bij terrasjes is ook weer wifi (indien gewenst). Kortom, we zijn gewend om overal connected te zijn. Dat is zeker niet overal in de wereld het geval. Er zijn meer dan genoeg tropische bestemmingen waar internet via wifi op iedere straathoek beschikbaar is, zoals in veel delen van Azië het geval is. Om dan toch maar een tipje van de sluier over onze huidige bestemming op te lichten….we zitten niet in Azië. En wifi is hier, helaas, niet op iedere straathoek te vinden.

Voor het bloggen is het nogal behelpen, zeg maar. Maar de contacten met familie en vrienden thuis, verlopen ook via het net. Ik heb m’n kinderen uitgelegd dat je vroeger een ansichtkaart stuurde wanneer je met vakantie was. Is alweer een tijdje geleden…

 

Wat heb je nodig?

Ik maak hier onderscheid tussen een dataverbinding voor onderweg en internet thuis.
De kosten voor een vaste verbinding kost omgerekend €24,50 per maand. Maar dan heb je ook wat: de lijn is dan goed voor 3Mbps. Voor €37,- gaat de snelheid omhoog naar 6Mbps! En meer zit er niet in, want het hele land hangt nog met koperdraadjes aan elkaar. Even een videootje streamen zit er hier niet in. Alternatieven zijn er (nog) niet. Momenteel zijn er plannen voor een glasvezelnetwerk, maar dat zal nog wel even duren. Er liggen in dit land nog wat andere plannen op de plank te wachten op geld. Maar laten we de zaak van de zonnige kant bekijken, en dat kan hier makkelijk, je hebt dan Internet. Voor een relatief laag bedrag.

De kosten voor mobiel internet vallen eigenlijk ook wel mee. Een tweejarig abonnement met 500 belminuten en 2 GB data kost €6,50 per maand. En dan maak je gebruik van een 4G netwerk.

Om een abonnement te kunnen afsluiten is het een voorwaarde dat je een bankrekening hebt bij een van de lokale banken. Verder is er een bijzonder verschil met Nederland: je betaalt je abonnementskosten in één keer voor de hele periode vooruit. Wanneer je hier dus een 2-jarig data abonnement voor 3 GB afsluit, dan geeft iemand in één keer een gemiddeld maandsalaris uit.

Aangezien wij geen bankrekening hebben bij een van de lokale banken, maken wij gebruik van een van de alternatieven. Net als de meeste lokale inwoners kiezen wij voor de bekende maar veel duurdere prepaidkaarten. 2 GB data met 240 belminuten kost dan €15,-

 

Conclusie

Internet is als expat/digital nomad/pensionado of vakantieganger inmiddels bijna een van de eerste levensbehoeften geworden. Contacten met thuis, werken vanuit het buitenland enzovoort, vragen allemaal om een internetverbinding.
Hoewel de snelheid niet geschikt is om video’s te streamen, is er hier voor relatief weinig geld een vaste internetverbinding beschikbaar. Een vaste lijn kost ongeveer €25,-
De enig echte interessante mogelijkheid voor mobiel internet is een contract voor minimaal 6 maanden. Je betaalt dan in één keer €55,- Daarvoor krijg je dan 3GB per maand.

Hiermee hebben we weer een puzzelstukje opgelost van onze zoektocht naar de vraag wat het leven in de tropen kost.

 

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.