Hoeveel ben je waard: overzicht van onze financiën

4 min leestijd

Ieder halfjaar geef ik een overzicht van onze financiën. Sommige collega-bloggers kiezen voor een maandelijks overzicht, maar onze cijfers vind ik niet interessant genoeg om daar iedere maand een blogje over te schrijven. Over het algemeen pruttelen de cijfers over ons huishouden in een gestaag tempo dezelfde kant op. Maar afgelopen halfjaar was dat wel anders: van een hoogtepunt op de beurs, naar een dipje (en weer terug), een forse stijging van onze WOZ-waarde en een verbouwing van onze hypotheek. In een paar maanden tijd zorgt het voor nogal wat verschuivingen in de administratie. En het levert een nieuw antwoord op de vraag: hoeveel ben je waard?

Hoeveel ben je waard: overzicht van onze financiën #halfjaaroverzicht #financiën #vermogen #hoeveel ben je waard #DeBudgetman

Hoe zijn onze cijfers opgebouwd?

Ik maak onderscheid in drie categorieën: ons eigen huis, sparen en beleggen. Anders dan andere bloggers, kies ik er voor om de cijfers enigszins te anonimiseren door ze weer te geven in percentages van het totaal. Mocht je dus op zoek zijn naar een antwoord in Euro’s op de vraag hoeveel ben je waard, lees dan niet verder maar bel de belastingdienst. Zij hebben al mijn gegevens.

Eigen huis & hypotheek

Ons rijtjeshuis is voorzien van een paar dakkapellen en een hypotheek. Die hypotheek was opgebouwd uit enkele delen: een deel is aflossingsvrij en er was een deel bankspaarhypotheek. Dat stond vast tegen een erg aantrekkelijk tarief van 5,9%.

Eind vorig jaar liep de rentevaste periode af. Daardoor daalde de hypotheekrente naar 1,3% en dan is een bankspaarhypotheek ineens niet zo interessant meer. We hebben de hypotheek daarom verbouwd:

Het gespaarde bedrag is gebruikt om af te lossen op de hypotheek en het restant is omgezet naar volledig aflossingsvrij. Ik ben een voorstander van aflossingsvrije hypotheken; zolang je als eigenaar maar blijft nadenken en zorgt voor een goede persoonlijke financiële planning.

In mijn vorige financiële overzichten heb ik gebruikgemaakt van de volgende formule om de overwaarde van ons huis in percentages uit te drukken:

(WOZ waarde – hypotheekschuld)/hypotheekschuld x 100%

Door een combinatie van het aflossen op het bankspaardeel en een sterke stijging van de WOZ waarde, is de uitkomst van deze formule nu voor het eerst hoger dan 100%. Dat wil zeggen dat de overwaarde (gebaseerd op de WOZ waarde) groter is dan de uitstaande hypotheekschuld.
Deze papieren winst leidt ertoe dat de overwaarde van ons huis sterk is gestegen ten opzichte van de overige posten. De cijfers volgen later in dit artikel.

Sparen

We hebben in de afgelopen maanden niet veel uitgegeven. Dat werd aan de ene kant veroorzaakt door de corona-maatregelen en aan de andere kant doordat we wachten op het moment om te emigreren.

Daardoor is de officiële spaarrekening rustig doorgegroeid. Door de belastingteruggaven en wat andere meevallers is het saldo met ongeveer 80% gestegen.
Dat geldt dan niet voor de bankspaarrekening, want die is opgeheven. De inleg is verdwenen in de hypotheek en is terug te vinden in de gestegen overwaarde van het huis.

Door de nieuwe hypotheekrente en de gedeeltelijke aflossing, is onze spaarquote gestegen van 38% naar ruim 42%.

Beleggen

Het is niet allemaal goed nieuws in dit halfjaar. De laatste maanden is het stevig tekeer gegaan op de beurs. Omdat ik de cijfers per halfjaar publiceer, staan mijn cijfers inmiddels bijna weer in het groen. Er is nog een verlies weg te werken van 6%.

Nu we de spaarrekening meer dan voldoende hebben gevuld, ben ik wel van plan om wat meer in te leggen in onze indexfondsen bij Meesman. Hoe die verdeling er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Lijkt me een prima onderwerp voor een volgend blogje.

Hoeveel ben je waard?

Nou, daar komt’ie dan: hoeveel ben je waard? We zijn op papier in 6 maanden zo’n 27% ‘rijker’ geworden. Dat is natuurlijk een bizar cijfer en wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de overwaarde. De verhouding tussen de drie categorieën:

  • Overwaarde eigen huis: 71%
  • Spaarsaldo: 14%
  • Beleggingen: 15%
overzicht 2020-1 #DeBudgetman

Ik verwacht natuurlijk niet dat deze trend zich in de komende zes maanden voortzet. De tweede helft van het jaar zal waarschijnlijk weer gewoon financieel saai en overzichtelijk worden.

Hoe is jouw financiële eerste halfjaar verlopen?

Wil je meer lezen?

8 gedachten over “Hoeveel ben je waard: overzicht van onze financiën”

  1. Het afgelopen half jaar ben ik vooral bezig geweest te proberen inzicht te krijgen in mijn financIën. Inmiddels weet ik aardig goed wat er elke maand binnenkomt, uit gaat en wat mijn spaarpercentage is. Ik verwacht dat het komende half jaar de focus verschuift naar besparen om op die manier het spaarpercentage verder te verhogen.

    Sinds maart schrijf ik overigens elke week een blog over mijn financiën en hoe ik daar grip op probeer te krijgen.

    Beantwoorden
  2. Ziet er goed uit Budgetman!

    Zelf ook bezig met een 6 maandse evaluatie op mijn blog. Ik kan na een teleurstellende eerste 3 maanden melden dat alles weer bijna net zo groen is als in december 2019! Mooi om te zien dat het bij jou ook zo lekker gaat!

    Beantwoorden
  3. Het afgelopen half jaar ging het financieel volgens planning: gestaag omhoog. Wat je waard bent is volgens mij meer dan een optelsom van je bankrekeningen. Om nog even financieel te blijven: je waarde zit ook in je verdiencapaciteit voor de toekomst. Die is misschien wel veel hoger dan wat je nu in de stenen van je huis hebt. Maar echt van waarde ben je volgens mij pas als je ook iets voor een ander kunt betekenen. Als iemand nog eens met een glimlach aan je terug denkt.

    Beantwoorden
  4. Mooie cijfers! Mijn eerste half jaar is eigenlijk goed verlopen. Meer kunnen aflossen dan ik vooraf had verwacht, en in juni nog twee leuke kleine meevallers gekregen.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.