Met de zomervakantie in aantocht, worden er weer volop vakantieplannen gemaakt. De voorbereidingen hangen vaak af van de bestemming. Maar ook van de vraag of je een voorkeur hebt om alles te plannen, of niet. Zeker bij reisbestemmingen die wat verder weg liggen, is er het nodige voor te bereiden. Zaken als een reisverzekering en vaccinaties liggen voor de hand. Toch is het ook verstandig om even stil te staan bij de vraag of je geld gaat opnemen, of meenemen. Want geld opnemen tijdens de vakantie kost geld. Maar geld meenemen ook. Wat zijn de opties?
Binnen de EU
Wanneer je binnen Europa op vakantie gaat en er wordt op je vakantiebestemming ook met Euro’s betaald, dan is er eigenlijk geen probleem. Pasje in de muur en kassa! (het helpt wel als er geld op je rekening staat..). Geld opnemen binnen de EU is gratis, zolang het Euro’s zijn.
Op vakantie binnen de EU, maar buiten de muntunie? Dan is het handig om te weten dat alle banken kosten in rekening brengen voor het pinnen van buitenlandse valuta.
De kosten variëren per bank en zijn vaak opgebouwd uit twee delen: een vast bedrag en een koersopslag. Wil je weten wat de koersopslag is en hoe je de kosten berekent? lees dan hier verder.
Hieronder een overzicht van de verschillende banken, tarieven zijn per 1 mei 2019:
Uit bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat de Knab de voordeligste bank is. In een eerdere blog heb ik hier al eens over geschreven. Ik ben er nu een tijdje klant en ik blijf er erg tevreden over. De Knab Particulier is een complete rekening voor een laag bedrag. Maar ook hier rekenen ze kosten voor het opnemen van buitenlandse valuta.
Buiten de EU
Bij het pinnen buiten de EU rekenen alle banken kosten voor het opnemen van geld. De enige uitzonderingen daarop zijn de overzeese kolonies die nog bij Europese landen behoren, zoals Frans Guyana of Martinique. Hier pin je gewoon Euro’s zonder extra kosten.
Het lijkt soms handig om contant geld mee te nemen en lokaal te wisselen. Dit heeft wel een paar belangrijke nadelen:
- Je loopt met veel geld over straat. Zolang niemand dat weet, levert het alleen een ongemakkelijk gevoel op. Als locals het weten, dan wordt je misschien vrij snel van je geld afgeholpen.
- Het blijkt in de praktijk dat geld opnemen via de geldautomaat meestal gunstiger tarieven oplevert, dan wisselen bij een wisselkantoor.
Contant geld meenemen is voor je gevoel handig, maar zelden financieel voordelig. In veel gevallen is het rondsjouwen van grote pakken Euro’s dus niet nodig. Pinnen is veiliger en vaak gemakkelijker. Hou wel rekening met de volgende zaken:
- Wanneer je geld opneemt en je de keuze hebt, kies dan voor de optie ‘wisselkoers van eigen bank gebruiken.’ Dat is in de meeste gevallen voordeliger dan de wisselkoers gebruiken van de bank waar je pint.
- Sommige commerciële banken rekenen extra kosten wanneer je met een buitenlandse pas pint. Deze kun je beter vermijden. Gebruik dan bij voorkeur de geldautomaten van de lokale staatsbank.
Alternatief?
Er is nog een alternatief. Zoals ik in mijn eerdere blogs al heb geschreven, hebben we een paar maanden in Suriname gewoond. We ontmoetten daar geregeld expats. Zij vertelden over een Duitse internetbank, die helemaal gratis is. De bank valt gewoon onder het Duitse depositogarantiestelsel, de rekening is gratis, pinnen binnen de EU ook en er zit een gratis creditcard bij. Ook geld opnemen in buitenlandse valuta is onder bepaalde voorwaarden gratis. Het is een bank die in Nederland nog niet zo bekend is.
Inmiddels heb ik uitgebreid kennis gemaakt met N26, de Duitse Internetbank. De rekening is inderdaad helemaal gratis, de debitcard ook. Voor reizigers die vaak of lang buiten de EU reizen, bieden zij een interessant betaalpakket waardoor pinnen buiten de EU helemaal gratis is. In dit artikel lees je meer over deze bank.
Meer lezen?
Een repost van medio mei? Benieuwd naar je uiteindelijke blog. Heb je je ook wel eens verdiept in KNAB? Die gebruiken heel scherpe opslagkoersen voor pinnen in het buitenland. Voor mijn twee maanden in Nieuw Zeeland ga ik hier waarschijnlijk een rekening openen.
Zeker!
Wij hebben voor onze reis naar Suriname ook voor KNAB gekozen. Deze bank kwam als een van de voordeligste banken uit de vergelijking, https://debudgetman.nl/bankrekening-vergelijken/
Maar het kan nog voordeliger. Ik heb inmiddels een artikeltje geschreven over de nieuwe bank N26. Wanneer je voor het pakket N26 Black kiest, dan betaal je helemaal geen transactiekosten buiten de EU. Kosten voor het pakket zijn nu €10,- per maand, incl creditcard en heel veel andere voordelen voor reizigers. Meer info vind je hier: https://debudgetman.nl/de-duitse-internetbank-n26/
Ik ben ook wel benieuwd naar je ervaring met die Duitse bank!
Die Duitse bank klinkt handig zeg. Ik ben benieuwd naar je artikel hierover.
Bedoel je N26? Ben ik ook al een tijdje naar aan het kijken, lijkt erg interessant!
Klopt! Ik hoor er ook enthousiaste berichten over, maar ik wil het eerst zelf even proberen.