Dit kost het leven in de tropen

6 min leestijd

Heb je je weleens afgevraagd hoe het zou zijn om in een tropisch land te wonen? Ik wel. Deze maanden woon ik met mijn gezin (3 kids) tijdelijk in een warm land. We zijn onder andere op zoek naar het antwoord op de vraag wat het leven in de tropen ongeveer kost. In deze blog de voorlopige conclusie.

Dit kost het leven in de tropen#5opreis #travel #reizenmetkids #DeBudgetman

Vertrek

Tijdens onze voorbereidingen hebben we de nodige gesprekken met geëmigreerde Nederlanders gevoerd. Op basis van die gesprekken hebben we bij vertrek een voorlopig budget opgesteld van €1500,- per maand. We willen uitzoeken of je met dit bedrag als gezin zou kunnen leven in het buitenland. Dit is niet het bedrag waar we nu maandelijks van leven. Vooral de kosten voor huisvesting zijn tijdens deze drie maanden hoger:

 • We reserveren maandelijks maximaal €1000,- voor huisvesting.
 • Ons boodschappenbudget is €600,- per maand en voor brandstof rekenen we €100,-
 • Voor onverwachte uitgaven hebben we €500,- per maand gereserveerd. Dit bedrag willen we alleen gebruiken wanneer we echt extra kosten maken, zoals een binnenlandse reis.

Ter voorbereiding op deze reis heb ik een rekening geopend bij Knab Particulier. Zij rekenen veruit de laagste kosten voor het pinnen van buitenlandse valuta. En bij een verblijf van een paar maanden kunnen die kosten aardig oplopen.

Het leven in de tropen

Het dagelijks leven verloopt hier in een ander tempo en volgens een ander schema dan in Nederland. Hier wordt de indeling van de dag vooral bepaald door het weer. De dag begint ’s morgens vroeg en tijdens de hitte van de middag ligt het openbare leven even stil. Meer lezen over het dagelijks leven? In dit artikel heb ik het een en ander wat uitgebreider beschreven.

Wonen

De afgelopen maanden hebben we op verschillende plaatsen gewoond. Variërend van de hoofdstad, tot een dorpje met 2000 inwoners. De kosten voor huisvesting zijn afhankelijk van de locatie. In de hoofdstad is het huren van een huis duur: met bijna Nederlandse prijzen. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er in de hoofdstad nog wel werk te vinden is. In de landelijke gebieden en dorpen liggen de huren lager, maar is het aanbod ook beperkt. Om een goed huis te vinden voor een betaalbare prijs, ben je echt afhankelijk van lokale contacten.

Nu we hier een paar maanden zijn, hebben we wat inzicht gekregen in de gemiddelde kosten wanneer we hier zouden wonen. De kosten liggen dan lager dan de budgetten waar we nu mee rekenen:

 • Huur €300,- per maand;
 • Elektriciteit €30,- per maand (bij gebruik van airconditioning, wat het leven in de tropen een stuk aangenamer maakt);
 • Water €5,- per maand

Kopen kan ook. Daarover heb ik eerder een berichtje geschreven.

De boodschappen

We zijn begonnen met ongeveer het bedrag dat we in Nederland ook aan boodschappen uitgeven: €600,- Ik had het idee dat het hier makkelijk voor zou moeten lukken, maar dat valt tegen. Omdat veel producten worden geïmporteerd, zijn de gewone ‘Nederlandse’ boodschappen duurder dan in NL. De markt is goedkoper, maar daar is niet alles verkrijgbaar. En onze maag is er nog niet aan toe om dagelijks cassave te eten..

Dit budget moet dus omhoog. Nu we hier wat langer zijn, merken we dat we als westerlingen toch af en toe het eten van thuis op tafel moeten zetten. Dat is bij ons overigens geen boerenkool met worst, maar we hebben daar wel producten voor nodig die moeten worden geïmporteerd. Het koken van zo’n maaltijd is dan bijna even duur als uit eten gaan.

Wanneer we hier langer willen blijven, dan zou je moeten rekenen op ongeveer €800,- voor de boodschappen.

Verzekeringen

Je hebt in veel landen maar twee verzekeringen ‘nodig’: een auto- en een ziektekostenverzekering.
De autoverzekering is lokaal af te sluiten en kost toch al gauw €60,- … per jaar.

De ziektekostenverzekering is een ander verhaal. Wanneer je Nederland verlaat dan blijf je in sommige gevallen verplicht verzekert onder het Nederlandse zorgstelsel. Een basisverzekering vergoed ook de kosten in het buitenland, tegen Nederlands tarief. Wil je meer? Dan zul je je aanvullend moeten verzekeren.

Er is een mogelijkheid om je vanuit Nederland voor maximaal twee jaar te verzekeren voor ziektekosten, terwijl je niet meer ingeschreven staat. Een goedkopere optie is om in het land waar je woont een goede lokale ziektekostenverzekering af te sluiten. Hier kost een goede verzekering voor een gezin ongeveer € 40,- per maand.

Bellen en Internet

Dit is natuurlijk geen enorme kostenpost. Maar wanneer je naar het buitenland wilt verhuizen is het wel van belang dat je een redelijke verbinding hebt met de buitenwereld. Of het nu gaat om contact met familie en vrienden in Nederland, of omdat je een bestaan als diginomad bent gestart, Internet is in snel tempo een soort eerste levensbehoefte geworden. Aanvankelijk maakten we hier vrij veel kosten voor.

Maar inmiddels hebben we een lokale sim met een databundel gekocht. De kosten zijn €15,- voor 8 gb data. Wanneer je hier zou wonen, dan kost een vaste verbinding van 6(!)MBps ongeveer € 37,-.

Ook hier staan de ontwikkelingen niet stil: er wordt op dit moment een glasvezelnet aangelegd. Aangezien dit land ongeveer 5x zo groot is als Nederland, gaat het nog wel een tijdje duren..

Kleding

Dat is vrij eenvoudig in de tropen: 1 garderobe volstaat. In Nederland heb je in het najaar weer een nieuwe winterjas en schoenen nodig en in de zomer weer iets voor de warme dagen. Je hebt in de tropen aan een paar teenslippers en een zwembroek genoeg. Dat is een beetje overdreven, maar de kosten voor kleding liggen hier veel lager dan in Nederland. Daarbij zie je ook hier in de tropen dat ieder land overspoelt wordt met goedkope Chinese artikelen. Alles is voorzien van merklabels en het is ook allemaal origineel ‘Made in China’. Niemand die erop let, of zich er druk om maakt. De kwaliteit is wel een niveau lager dan in de EU. De echt goedkope rommel wordt hier gedumpt. Wanneer je kleding van wat betere kwaliteit wilt, dan ben je aangewezen op de kleermaker. Omdat de lonen hier laag liggen, heb je voor weinig geld wel iets van goede kwaliteit.

Conclusie

Ons doel was om uit te zoeken wat het leven in de tropen kost. Daarbij hebben we vooraf een budget opgesteld en onderzocht of je hier als gezin met € 1500,- per maand rond zou kunnen komen. Dat kan, maar dan moet je erg zuinig leven. Wanneer je een huis wil huren dat iets comfortabeler en beter onderhouden is en wanneer je geld wilt reserveren om ook nog een keer naar Nederland te vliegen, dan is het verstandiger om maandelijks met een budget van €2000,- te rekenen.

Het leven in de tropen is dus niet per definitie goedkoper dan in Nederland. Wanneer je een budget hebt van €2000,- leef je wel vrijer en luxer dan dat je voor dat geld in Nederland blijft.

Zou jij verhuizen wanneer je een passief inkomen zou hebben van €2000,-?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Dit kost het leven in de tropen”

 1. Van 2000 euro kan ik hier nu inderdaad ook prima leven! Oké, dan zouden we het beste wel allebei die 2000 euro aan passief inkomen kunnen hebben, maar dan nog. Als het moet kan het met één keer 2000 euro ook, zeker als we straks nog wat verder zijn met het aflossen van de hypotheek. Dan zou ik niet een berg kosten willen maken voor elke keer dat ik vrienden/familie wil zien. Hoe lekker die tropen ook klinken…

  Beantwoorden
 2. Ik niet. Van 2000,- euro per maand zou ik prima in NL kunnen leven (maar dan wel met een hypotheekvrij huis of een huis met een kleine hypotheek :-)). Misschien zou ik wel eens willen kijken of bijvoorbeeld Frankrijk een leuk alternatief is, maar ik zou geen continent opschuiven.
  Ik ben wel heel benieuwd of jullie het voor de lange termijn zien zitten. En welke voor- en nadelen er zijn naast de financiële.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.