Dalende huizenprijzen in Nederland: de voordelen

4 min leestijd

In een tijd waarin de huizenprijzen in Nederland jarenlang onophoudelijk zijn gestegen, beginnen we eindelijk een verandering te zien. Dalende huizenprijzen brengen niet alleen verlichting voor aspirant-kopers, maar creëren ook andere nieuwe kansen op de woningmarkt. Ik heb een paar positieve aspecten van deze ontwikkeling op een rijtje gezet.

Dalende huizenprijzen in Nederland de voordelen #woningmarkt #DeBudgetman

Actuele huizenprijzen in Nederland

Volgens de nieuwste marktinformatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), zien we dat de prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2023 met gemiddeld 3,8% zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.
De gemiddelde verkoopprijs was wel ruim acht procent lager en bedroeg €394.000,-

Een belangrijke oorzaak van de dalende huizenprijzen is de hoge inflatie en de daardoor gestegen rente voor spaargeld en hypotheken. Starters en doorstromers kunnen nu minder lenen en dat drukt de woningprijzen. Het leidt tot minder kijkers, maar er worden nog steeds woningen verkocht. Kopers bereiden zich goed voor en hebben vaak al uitgerekend wat zij kunnen lenen.
Maar wat zijn dan de voordelen van de huidige prijsdalingen op de woningmarkt?

De voordelen

Ten eerste is een van de meest logische voordelen van dalende huizenprijzen de toegenomen kans op het vinden van een woning. Deze daling opent deuren voor mensen die eerder moeite hadden om een betaalbare woning te vinden.

Daarnaast bieden dalende huizenprijzen ook meer ruimte voor onderhandelingen. In een periode van stijgende prijzen was het vaak moeilijk om over de prijs te onderhandelen, waardoor kopers genoegen moesten nemen met wat beschikbaar was. De huidige huizenprijzen in Nederland leiden ook tot een toename van het aantal te koop staande woningen. Met dalende prijzen kunnen kopers nu meer invloed uitoefenen en hebben ze een grotere kans om een woning te vinden die past bij hun budget en wensen. Dit zorgt voor een meer evenwichtige en eerlijke onderhandelingsdynamiek tussen kopers en verkopers.

Bovendien hebben dalende huizenprijzen een positieve invloed op de algemene financiële stabiliteit. Een stabiele en gezonde woningmarkt is essentieel voor de economie. De ongecontroleerde stijging van de huizenprijzen creëerde een situatie waarin de kloof tussen vraag en aanbod steeds groter werd en waarin velen werden buitengesloten van het kopen van een woning. Dit trof vooral de starters op de woningmarkt. Met dalende prijzen komt er meer evenwicht op de markt en wordt de kans groter dat mensen een woning kunnen kopen, hoewel er nog steeds sprake is van een grote schaarste aan woningen.

Starters

De starters krijgen nu voor het eerst in lange tijd weer een kans op de woningmarkt. Voorheen was het voor veel jonge mensen bijna onmogelijk om een eerste woning te kopen vanwege de hoge prijzen. Met de huidige prijsdalingen worden de drempels verlaagd en krijgen starters een eerlijkere kans om hun eerste woning te verwerven.
Daar komt nog bij dat allerlei ingrepen op de verhuurmarkt hebben gezorgd dat kleine beleggers/investeerders die een woning in de verhuur hadden, deze te koop aanbieden. Het is momenteel fiscaal nogal onaantrekkelijk geworden om eigenaar te zijn van een woning en deze te verhuren. En dit zijn vaak kleinere/goedkopere woningen die op de markt komen. Extra kansen voor starters dus.

Hoe verder?

Al met al vormen de dalende huizenprijzen een welkome ontwikkeling voor de woningmarkt en bieden ze nieuwe mogelijkheden en voordelen voor huizenzoekenden. De toegenomen kans op het vinden van een woning, de ruimte voor onderhandelingen en de kansen voor starters, dragen bij aan een meer evenwichtige en gezonde woningmarkt. En we zijn als huiseigenaren jarenlang verwend met (tientallen) procenten prijsstijgingen per jaar, dus een paar procent minder mag ook niet direct tot paniek leiden.

Omdat er sprake blijft van een structureel tekort aan woningen, lijkt een lange prijsdaling niet realistisch. Wanneer kopers en verkopers gewend zijn aan een hogere hypotheekrente (en hun salaris met gemiddeld 9% is gestegen), dan zou de prijsdaling weleens snel voorbij kunnen zijn.
Tijd om in actie te komen, uit te rekenen wat je kunt lenen en op zoek te gaan naar je volgende woning?

Overweeg jij om te verhuizen, of kijk je het nog even aan?

Wil je meer lezen?

4 gedachten over “Dalende huizenprijzen in Nederland: de voordelen”

  1. Goed voor starters, slecht voor huurders.

    Ik heb beleggers gesproken die nu meer dan 200 aanvragen krijgen op hun huurwoning die ze gedwongen moeten verkopen omdat er anders een negatieve cashflow is door de nieuwe regelgeving vanuit de overheid.

    Beantwoorden
    • De nieuwe regelgeving rond verhuur heeft die markt inderdaad redelijk ondersteboven gekeerd. Wij hebben ook een tijdje overwogen om ons huis te verhuren, maar met de nieuwe regels hou je daar als eigenaar praktisch niets meer aan over.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.