Het dividend wordt uitgekeerd

3 min leestijd

Deze maand wordt mijn dividend uitgekeerd. Het voelt als een soort extra cadeautje, wat natuurlijk flauwekul is, maar toch. Je hoeft er ‘niets’ voor te doen en je ontvangt ineens een extra bedrag. Afhankelijk van het fonds, wordt het dividend uitgekeerd of direct herbelegd. Waarom zijn we zo gek op dividend, maar waarom moet je je er niet blind op staren?

Het dividend wordt uitgekeerd; debudgetman.nl

Dividend, wat is het?

Heel kort en simpel, het is winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het doel is om beleggers aan te trekken en het is een beloning voor degenen die de aandelen in bezit hebben.

Wanneer een bedrijf winst maakt, heeft het twee mogelijkheden: de winst gebruiken om te investeren, of gebruiken om uit te betalen aan de aandeelhouders. Om het bedrijf interessant te maken voor beleggers, kan er dus worden gekozen om (een deel van) de winst uit te keren. Beleggers zijn gek op dividend en de reden licht ik zo toe. Veel beursgenoteerde bedrijven proberen dan ook om het dividend jaarlijks gelijk te houden, of zelfs licht te laten stijgen.

Op een vastgestelde datum vindt de dividenduitkering plaats aan de aandeelhouders. Het uitkeren heeft invloed op de koers. De theorie is dat de koers exact het bedrag daalt wat aan dividend wordt uitgekeerd. Om te voorkomen dat beleggers vlak voordat dividenduitkering plaatsvindt snel de aandelen kopen en zo de dividenden opstrijken om daarna de aandelen weer te verkopen, daalt de koers dus evenveel als de dividenduitkering. Het zorgt voor koersschommelingen. Om dit te vermijden, kiezen sommige bedrijven er voor om meerdere keren per jaar dividenden uit te keren.

De dag voor dividenduitkering de aandelen kopen, heeft geen zin. Het duurt een aantal werkdagen voordat de aandelen ook echt op jouw naam staan. Wil je zeker zijn dat je kunt meedelen? Koop dan een aantal werkdagen voor ex-dividenddatum.

Waarom zijn we er gek op?

Voor beleggers is dividend onderdeel van het rendement dat zij op hun beleggingen maken. Naast de koerswinst van het aandeel zorgt ook de dividenduitkering voor waardestijging van de aandelenportefeuille.

Daarnaast zien veel beleggers dividend als een goede manier van passief inkomen. Je ontvangt periodiek inkomsten, zonder dat je je aandelen hoeft te verkopen.

Waarom je je er niet blind op moet staren

Bedrijven proberen zich aantrekkelijk te maken voor beleggers, door dividend uit te keren en zelfs jaarlijks te laten stijgen. Zelfs in de jaren dat er geen winst wordt gemaakt, wordt soms toch dividend uitgekeerd. Dit gaat dan ten koste van de financiële reserve van een onderneming. Op die manier probeert een onderneming in een moeilijk jaar, toch aantrekkelijk te blijven voor beleggers. Het hoeft op zich geen slechte strategie te zijn, maar het maakt wel duidelijk dat zelfs ondernemingen die een jaarlijks stijgend dividend geven, niet per se financieel gezond zijn of geen verlies lijden.

Voordat je besluit om dividendaandelen of -fondsen te kopen, is het verstandig om meerdere factoren te bekijken. Morningstar beschrijft er vier.

Meesman

Zelf beleg ik via Meesman, uitsluitend in deze twee fondsen:
het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd, 80%
het Meesman Indexfonds Opkomende Landen, 20%
Het uitgekeerde dividend bedroeg per participatie:
Meesman dividend, debudgetman.nl
Meesman houdt direct 15% dividendbelasting in (terug te vragen wanneer je aangifte doet) en herbelegd je dividend automatisch.

En nu?

Zoals in een eerdere blog al geschreven, ben ik eigenlijk nog op zoek naar een goed goedkoop dividendfonds. Maar de voordelige Amerikaanse ‘kilo-knallers’ onder de indexfondsen zijn in Nederland niet meer verkrijgbaar. De (minder voordelige) Europese varianten weten me nog niet echt te overtuigen.
Maar wanneer je naar de theorie kijkt dan moet ook niet uitmaken of je een ‘gewoon’ aandelenfonds koopt, of een dividend-variant. De uitgekeerde dividenden zorgen nl. direct voor een koersdaling ter grootte van het dividend….
Je zou dus net zo goed een breed gespreid aandelenfonds kunnen kopen waarin dividenden wordt herbelegd. Dat zou per saldo hetzelfde rendement moeten opleveren.
Of zie ik iets over het hoofd?
Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.