‘Remember to come back in september’

4 min leestijd

Follow my blog with Bloglovin

Beurswijsheden. Met enige regelmaat zijn deze te horen of te lezen. De one-liner hierboven wordt vaak voorafgegaan door de uitspraak ‘sell in may and go away, but…’ vergeet niet om in september terug te komen. De beurswijsheden worden nogal eens aangehaald om een ontwikkeling in de markt te verklaren, maar dat maakt nog niet dat deze tegeltjeswijsheden altijd opgaan. Maar er zijn beurswijsheden die wel altijd kloppen.

remember to come back in september #geld #beleggen #bank #DeBudgetman

‘Sell in may, but..’

Dit stukje beurswijsheid hoort nog bij de titel van dit artikel. Het gezegde schijnt uit de tijd te komen dat beleggers het tijdens de warme zomerperiode rustiger aan deden. Misschien dat het lang geleden nog waar was ook. In deze tijd, waarin iedere belegger een internetverbinding heeft en (indien gewenst) real-time de koersen kan volgen, is het in ieder geval een achterhaalde gedachte. Er zijn meer dan voldoende onderzoeken gedaan naar het rendement in de periode mei-september versus de periode ervoor en erna om deze wijsheid op een tegeltje te schrijven en aan de muur te hangen. Het is een achterhaalde gedachte.

Koop wanneer het bloed door de straten loopt

In het engels klinkt deze uitdrukking op de een of andere manier iets minder bloederig (’the time to buy is when there’s blood in the streets’). De opmerking zou afkomstig zijn van baron Rothshield die een vermogen heeft verdiend aan de paniek rond de slag om Waterloo in de 19e eeuw. Het is waar dat aandelen en beurskoersen laag staan in tijden van crisis en lage prijzen zijn altijd een goed moment om te kopen.

Het klinkt eenvoudig, maar niet iedere belegger weet dan de goede aandelen uit te kiezen. In tijden van crisis gaan er ook gewoon bedrijven failliet. De opmerking wekt verder de suggestie dat de markt te timen is en dat is voor een particuliere belegger een minder succesvolle strategie.

Wanneer de aandelenmarkten onder druk staan, kan er natuurlijk een goed koopmoment ontstaan. Maar welk geld gebruik je daar voor? Zo had ik een paar jaar geleden een aparte spaarrekening die ik wilde toevoegen aan mijn beleggingsportefeuille. Het indexfonds dat ik zou willen kopen noteerde toen €100,-. Ik besloot te wachten op een correctie zodat ik voordelig zou kunnen instappen… Het indexfonds noteert nu €125,- en het geld staat er nog steeds.

Er zijn betere strategieën. Gewoon periodiek inleggen of beter nog, direct in één keer een heel bedrag. Deze beurswijsheid is dus niet altijd waar.

‘Time in the market beats timing the market’

Timing the market komt er op neer dat een belegger aandelen tegen een lage koers koopt en bij een hoge koers verkoopt. Deze theorie klinkt goed, maar niemand die van tevoren weet of een aandeel/ETF hoog of laag staat. Een goed voorbeeld is momenteel te zien op de wereldwijde aandelenmarkten. De koersen staan historisch gezien heel hoog. Toch worden aandelen niet massaal van de hand gedaan. En logisch, want niemand wil de boot missen bij verdere koersstijgingen. De beurswijsheid hoort bij actieve beleggers. Degenen die graag tijd aan andere dingen besteden dan aan beleggen, kunnen zich beter vasthouden aan het eerste deel van deze beleggerswijsheid: blijf van je beleggingsportefeuille af en laat de tijd zijn werk doen.

Koop alleen wat je begrijpt

Dit is een van de tips van Warren Buffett. En de laatste financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat deze wijsheid voor alle beleggers geldt. Rommelhypotheken die werden verpakt tot bundeltjes van leningen die vervolgens werden verhandeld. Niemand die precies begreep wat de financiële producten precies inhielden en hoe ze werkten. Maar er werd wel in gehandeld.

De wijsheid geldt zeker voor particuliere beleggers. En ook bij het beleggen in eenvoudige indexfondsen of ETF’s moet je je verdiepen in de vraag wat je koopt. Want inmiddels is er enorm veel keuze in deze fondsen. Weet dus wat je koopt.

Houd het simpel

Wanneer je begint met beleggen, dan is het verstandig om na te denken met welk doel je belegt. Bij dit beleggingsdoel past een strategie. In veel gevallen is de ‘buy and hold’ strategie voor particuliere beleggers een winnende strategie. Hou het simpel, in die zin dat bij zo’n eenvoudige strategie ook eenvoudige financiële producten passen. Bouw je portefeuille op met eenvoudige, voordelige en breed gespreide ETF’s of indexfondsen en laat de exoten voor de actieve beleggers. Voor hen is beleggen een hobby en hobby’s kosten geld.

Aan welke beurswijsheden hou jij je vast?

Meer lezen?

3 gedachten over “‘Remember to come back in september’”

    • Dat is een slordig foutje van me. Het vermogen werd inderdaad verdiend tijdens DE slag om Waterloo in de 19e eeuw. De baron in kwestie stamde uit de 18e eeuw. Ik heb de tekst inmiddels aangepast. Bedankt!

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.